Reklama

Reklama

Podivný případ doktora Jekylla a pana Hydea

  • USA Dr. Jekyll and Mr. Hyde (více)
Trailer 1

Dr. Henry Jekyll je inteligentní a pracovitý, ale zároveň upjatý a své práci oddaný vědec. Když ho jeho přítel sir George Carew vezme na představení, kde vystupuje smyslná slečna Gina, rozhodne se oblouzněný Jekyll, že od sebe oddělí dobré a špatné stránky člověka. Jeho snahy jsou úspěšné, a tak vzniká jeho zlé alter ego – pan Hyde. Když se doktor nekontrolovatelně mění z Jekylla na Hydea, hrozí nebezpečí. Snímek Dr. Jekyll a pan Hyde Johna S. Robertsona, který mnozí považují za první velký americký horor, umožnil divadelní legendě Johnu Barrymoreovi předvést svůj první virtuózní výkon na filmovém plátně. Tato verze dr. Jekylla a pana Hydea, v níž se mísí kouzlo dávné kinematografie s ponurým naturalismem, je jednou z nejvěrnějších adaptací slavného Stevensonova příběhu, který vypráví o neúspěšných snahách vizionářského vědce odhalit lidská tajemství, jež se skrývají pod slupkou našich civilizovaných duší. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (37)

Slasher 

všechny recenze uživatele

'In each of us two natures are at war... the good and the evil. All our lives the fight goes on between them, but one of them must conquer. In our own hands lies the power to choose. What we want most to be we are.' Mr. Hyde v roli Johna Barrymorea mi vytřel zrak, další pětihvězdičkový netvor klasického hororu. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Barrymore jako dr. Jekyll by svým charismatem mohl natírat plot, kolik ho v něm je, ale to je nic proti tomu, co předvádí jako Edward Hyde. To je koncert - zrůdnost bych mu z fleku uvěřil a před sto lety se v kině opravdu třásl strachy. Dokážu si představit, co taková bytost jako Hyde prováděl s prostitutkami (což zůstalo jak kameře, tak čtenáři skryto), a dobře po těle mi z toho rozhodně není. I ostatní herecké výkony jsou na tu dobu mimořádně na výši, londýnské uličky pak správně zamlžené a lidé viktoriánsky prudérní, zkrátka vše je tak, jak být má. Scott s Barrymorem vytvořili vynikající monstrum (i když si nemohli odpustit vzhledové klišé "esence lidského zla" a panu Hydovi přidělili hrb - nechápu, proč v této době morální zrůdy musely být i zrůdami fyzickými), které po právu patří mezi elitní čtveřici hororových monster klasické éry. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Neviem, či som nevidel nejakú dlhšiu verziu než je uvádzaná, ale každopádne si myslím, že je to lepšie dielo než Kabinet doktora Caligariho. Myslím, že jednotlivé časti sú približne rovnaké a rok kedy bol natočený vplýva trocha na natiahnutie tohto klasického hororu. Dejovo a príbehovo zaujímavé, ten orgán tam veľmi nevadí, len ozaj by sa to dalo skrátiť aj na polovicu už dnes a atmosféra by myslím nevyprchala, no na tú dobu to muselo byť strašidelné, nuž ukazuje to tú odvrátenú stránku experimentovania. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Na rok 1920 my to přišlo formálně celkem pionýrský - jsou tu voyerské i čistě ilustrační záběry, navíc film překvapuje slušným naturalismem, zejména když se dobromyslný doktor Jekyll mění v ohavného Adriena Brodyho. Bohužel zas ta povinná romantická podzápletka v kombinaci s tím, jak se v druhé polovině filmu víceméně pobíhá sem a tam po čtyřech lokacích způsobuje, že tomu dost padá řetěz, jakkoli ten film dost zrychluje. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedené zpracování slavné knihy Roberta Louise Stevensona. Sice se neřadí mezi klenoty doby svého vzniku, nicméně jde stále o koukatelnou záležitost (samozřejmě především pro fajnšmekry a fanoušky němého období kinematografie), kterou lehce sráží vysoký počet mezitiulků (z nichž některé jsou zbytečné), a naopak vyzdvihuje na rok 1920 nebývale dynamický střih a především herecký výkon Johna Barrymorea. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Počas nakrúcania filmu John Barrymore vystupoval po večeroch v divadle v Shakespearovej hre "Richard III." Okrem toho sa sám učil ďalšiu rolu, Hamleta, a prežíval búrlivý románik s poetkou Blanche Oelrichs, s ktorou sa v roku 1920 aj oženil. Výsledkom toho všetkého bolo fyzické a nervové zrútenie. (Michal74)

Reklama

Reklama