Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Originální adaptace povídky R. L. Stevensona o vědci, který v touze po věčném mládí zneužil svého génia. Televizní adaptace známé Stevensonovy povídky obohatila příběh o nový motiv, neboť dobro a zlo v člověku se tu mění nejen pod vlivem drogy, ale i neukojitelné lásky. S panem Hydem, který je asistentem postaršího doktora Jekylla, se setkáváme na ulici, když ubije psa sousedky. Doktor Utterson a jeho přítel jsou toho svědky, když jdou navštívit přítele Jekylla, o něhož mají starost. Domnívají se totiž, že je pod vlivem svého asistenta, obávají se o jeho život. Jekyll je rodinným lékařem lady Denversové, do níž je tajně zamilován. Je talentovaným vědcem a vynalezl tekutinu, látku, jejíž účinek je velmi zvláštní – omlazuje, ale zároveň mění charakter. A to se mu stává postupně osudným...
Televizní inscenace z roku 1964 byla vysílána živě a přitom zaznamenána. Podřídilo se tomu i herecké obsazení, které využilo pro roli šíleného vědce (Jekylla a Hydea) netradičně dva herce, neboť jeden by v přímém vysílání nestihl převleky i přesuny... Doktora Jekylla tedy hraje s elegancí anglického gentlemana Martin Růžek a démonickou podobu jeho alter egu dal Ilja Racek. (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné zpracování!! Atmosféra hezky odpovídá duchu knihy, přidaná linie zamilovaného Jekylla do mladé ženy byla možná úlitbou k zábavnosti pro diváka, ale upřímně, přidala Stevensonovu dílu na věrohodnosti a logičnosti. Herecké výkony všech jsou prvotřídní. Skutečně zajímavý je především Ilja Racek, který ve "svém" zlodušském Hydeovi musel najít styčné body s doktorem Jekyllem, jehož nádherně stylově hraje Martin Růžek. A ten mu proto naopak vytváří dostatek vodítek. Tam, kde Růžkův Jekyll z přemíry vyčerpání nebo později kvůli už prosazujícím se účinkům drogy "ujede" a projevuje se vzteklým zaječením, nebo jen nenápadným pohledem či gestem, tam se zakládá na Hydea, v němž pak Racek tyto naznačené prvky Jekyllovy povahy rozehraje naplno. SKutečnost, že jde o záznam přímého přenosu pak dodává divákovi pocit jisté adrenalinovosti, byť si sebevícekrát může opakovat, že takto se kdysi v televizi začínalo, takže s tím tehdy herci samozřejmě počítali a prostě to uměli. Opravdu moc pěkné. Po všech stránkách. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

S přihlédnutím k tomu, že to ve své době vlastně byl velký experiment, ty čtyři hvězdy dám. Sice to není tak působivé jak mohlo být a ani hercům se ne vždy daří a místy dojde k nějakému tomu přehrávání nebo vyloženě slabému výkonu, ale jinak to má příjemnou stopáž, dobře vedený příběh, silný závěr a vůbec celé to živé provedení se vlastně celkem povedlo. Za mě tedy docela spokojenost. Slabé 4* ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Je to sice jen TV inscenace s papírovými kulisami, vlastně takřka divadelní hra, když to byl přímý přenos, ale v případě takovýchto antikvárních kousků jsem vlídný, a nakonec toto minimalistické pojetí má své přednosti. Černobílost sluší tomuto horrorovému námětu, a co chybí na výpravě, je dorovnáváno hereckými výkony. Ani ve srovnání se soudobou produkcí to nevypadá vůbec zle. Režisér se obratně vyhnul ukazování vlastní přeměny, s vyjímkou jediné, kde si vypomohl křeslem obráceným opěradlem k divákovi, ale není to o to méně působivější. Samotný příběh je sice trochu pozměněn a dramatizován, přidaná je romantická linka, snad aby to bylo pro řadového diváka atraktivnějši, ale to je zlozvyk, který pášou téměř všichni scénaristé. Ještě bych si zavrtal do kostýmů, rozhodně neodpovídají tomu na začátku inzerovanému roku 1860. Na ty čtyři hvězdy to ale má. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Dôstojné spracovanie známeho hororového románu z pera Stevensona, aj keď inak dramatizované. Pochváliť možno atmosféru, vzhľadom na televízne inscenované spracovanie sa viac asi urobiť nedalo, a tiež verné vyobrazenie londýnskej smotánky z polovice predminulého storočia - od kulís a kostýmov až po eleganciu vystupovania hl. predstaviteľov. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak dosáhnout malými prostředky pěkného výsledku. 1)  Oceňuji drobné nápady, které dokázaly vytvořit atmosféru místa a času - stínohru, obrázek věže parlamentu a zvuk Big Benu._____ 2)  Špičkového 46letého Martina Růžka (doktor Jekyll) stylově doplňoval 65letý Oldřich Nový (komorník)._____ 3)  Milostná linka mi přišla poněkud nadbytečná, ale lidi to asi chtějí._____ 4)  S ohledem na fakt, že šlo o přímý přenos, jak jsem se dočetl u spolukomentátorů, opravuji své původní hodnocení a přikláním se ke třem hvězdičkám. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama