Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama o Anglii v 80. letech 20. století. Táta dvanáctiletého Shauna padl ve válce o Falklandy a Shaun teď naléhavě potřebuje mužský vzor i zastání. Zdá se, že je nachází v partě o něco starších místních skinheads. Situace se však komplikuje, když se do party vrátí propuštěný vězeň Combo - ten nebere skinheads jako životní styl a subkulturu, ale jako příležitost prosazovat své rasistické názory a ventilovat svou chorobnou agresivitu. Původní parta se rozpadá a Shaun prožívá deziluzi, která vede k jeho předčasnému dospění. (Honza dAve)

(více)

Recenze (203)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Keď nemáš holú hlavu, na nohách Martenzi a košeľu Ben Shermann tak tu nepatríš... Jeden z mála filmov, ktorý ukazuje skinheadov z väčšej časti ako ľudské bytosti. Toto nie je o vojne medzi čiernymi a bielymi. Tu sa rasizmus preberá len okrajovo. Je to hlavne o súdržnosti, priateľstve a partii. Nie je tu jediná bitka. hoci sa k boju na uliciach schyľuje, nikdy k nemu nedôjde. Film sprevádza úžasná hudba a keby ju zložil H. Zimmer tak je podstatne slávnejšia. Herci odviedli slušnú robotu, film je skvelý a záver ma šokoval. Šokoval iste mnohých, zvlášť keď si celý čas vravíte, že ten bývalý väzeň Combo nie je až taký pako. K Shaunovi sa správal takmer ako otec. a zrazu skrat...Film ktorý rozmätá všetky predstavy o filmoch na tému skinhead...80%. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem měla vážný problém dostat se do atmosféry a zvyknout si na příšerný midlandský přízvuk (který je mimochodem pořád lepší než scouse v Liverpoolu..), poté docela překvapil směr, kterým se děj vyvinul (nečetla jsem obsah). Aneb taková byla Anglie v osmdesátých letech. Nezaměstnaní a rasisté, kam se podíváš. Přes počáteční nudu se film celkem rychle přehoupne a divákovi vyrazí dech "krásnými" ukázkami psychologického nátlaku ze strany skinheadů vyvíjeného na dvanáctiletého kluka, který se zrovna hledá a tak není těžké mu udělat v hlavě zmatek,donutit ho páchat zločiny a začít nosit martensky (né, mé milované boty..). Takový - o dost horší! - Kult hákového kříže po anglicku. Není to tak silné a nenese to pořádně žádné poselství, nic moc se tam navíc neděje a chybí postava, která by si ukradla celý film pro sebe. Prostě do sebe to něco má, ale i tak mínusy převažují nad plusy, takže 3*. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Strhující sociální drama reflektující posmutnělý obraz Anglie 80. let, éry thacherismu, s obrovskou nezaměstnaností, dobu ztracené generace, kdy stále ještě platilo punkové heslo let sedmdesátých No Future, ale objevila se navíc frustrace z ne úplně povedeného válečného konfliktu o (geograficky argentinské) Falklandy, stejně jako radikalizace části sociální spodiny a z ní plynoucí vlna nacionalismu, film o vlastní temné minulosti, který nám tady u nás ještě stále chybí a není na obzoru nikdo, kdo by ho natočil. Vlastní temná sebereflexe, svědectví o té strašné bezvýchodnosti doby, kterou jsme tady v éře normalizace zažívali i my... Uhrančivý příběh malého chlapce (úžasně přesvědčivý Thomas Turgoose v roli Shauna), jehož asimiluje místní subkultura a který by mohl sloužit jako dokument o historii skinheads, původním hnutí mladých anglických nezaměstnaných, navazujících v mnohém na punk...přičemž základním krédem je být apolitický a patřit do komunity. Anglie tu není prezentována jako jedna ze světových velmocí, bohatá a mocná postimperiální následovnice, je nám tu dáno spatřit Anglii s tváří zubožených dělnických periferií velkých měst, Anglii jako sociální vrak plný nezaměstnaných, Anglii platící těžké ztráty za své válečné Pyrrhovo vítězství... K vrcholům filmu patří sekvence zachycující ventilování frustrací party mladých při demolování opuštěných rodinných domků, což je jedna z mála aktivních zábav, ke kterým mají ve svém omezeném prostředí přístup...stejně jako postupná radikalizace části komunity pod vlivem recidivujícího rasisty Comba a odklon od apolitických premis do náruče extrémní pravice... Tenhle film je špinavý a hrubý, stejně jako jeho hlavní představitelé - a tomu odpovídá i formální stránka - kamera často snímaná z ruky, rychlé střihy (jen výjimečně prokládané poetickými záběry - detail pampelišky, měnící se strom...), úderná a přesně volená hudba, úžasná mizanscéna (lokace plné industriálních ruin, oprýskaných omítek, typicky anglické dělnické zástavby...) ... taková asi skutečně byla Anglie té doby... ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Dobré věci - většina herců, dobové oblečení, výborně vybraná hudba, docela realistický pohled na stav Anglie začátkem osmdesátek. Scénář se s tím místy moc nepáře, což je někdy dobře (vztah Shauna a Smell), někdy špatně (hodně zjednodušená, zrychlená a tím pádem ne moc uvěřitelná Shaunova cesta od nikud nikam). Jako celek to stálo za zkouknutí, má to celé takovou dobře ponurou a bezvýchodnou atmosféru, která asi odpovídá době. Házení vlajkou mi přišlo poněkud pitomé. ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Poměrně pěkně vydařené psycho-drama, které je zajimavé především tím, že se točí převážně okolo 12letého hocha, který často býval díky rodinné situaci terčem narážek a posměchů svých spolužáků, a tak se jednoho dne přidal k plešatým hlavám a po lehkém uvedení začlo celkem těžkořešitelné drama. Co musím vyzdvihnou byla skvělá atmosféra, skvěle vybraní a upravení herci což na mě působilo opravdu dost věrohodně, a já se tak ještě lépe mohl vžít do příběhu. Bohužel i přes veškeré klady jsem hodně váhal mezi 3* nebo 4*. Ono film jakožto celek mě v konečném výsledku zkrátka nezaujal tak, jak by teoreticky mohl. 65% Viděno v kině na 40. LFŠ. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Film je silně inspirován mládím režiséra Shane Meadowse, který vzhlížel ke staršímu skinheadovi, jako malý kluk. Ten ho přizval do své party a staral se o něj jako o svého syna, hodně scén je inspirováno životními zkušenostmi režiséra. (don corleone)
  • V 8. minutě, když jde malý Shaun ze školy, hraje v pozadí skladba „Tainted Love“ od britské kapely Soft Cell z roku 1981. (Trajektt)
  • Film je věnován matce Thomase Turgoose, Sharon, která zemřela v roce 2006. (don corleone)

Reklama

Reklama