Reklama

Reklama

Noc, kdy se rozpadl stát

všechny plakáty
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 1993, 20 min

Režie:

Fero Fenič

Obsahy(1)

Pohled čtyř režisérů na poslední hodiny společného státu Čechů a Slováků. Tento rozpad tak zachytili režiséři věrně v časovém rozmezí od cca 23.00 do 2.00 v noci z 31.12.1992 na 1.1.1993 na východ Slovenska, kde prakticky žádná z nasnímaných komunit a osob nemluví slovensky, v Bratislavě, kde nadšení občanů oslavujících nově vzniklý stát doprovází smutek malé skupinky těch, kteří rozpad federace vnímají jako bolestnou ztrátu, na moravsko-slovenských hranicích, kde se v hospodě ještě scházejí příslušníci obou národností, i když vesnice už začínají mít odlišnou atmosféru, a na Václavském náměstí v Praze. kde obyvatele české metropole této noci zastupují jen hloučky agresivních opilců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

ghatos 

všechny recenze uživatele

"Dám tři panáky a sekerou zabijem Mečiara. Já jsem fanatik, je mi to jedno."...asi slovenský bezdomovec na pražském Hlavním nádraží. Brutálně autentické :) . 64%. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Není nic to zásadního, nicméně je rozhodně dobře, že byl takto významný moment naší historie zaznamenán. Na Feničovi se mi líbí, že se nebojí syrovosti a natáčí i různé opilce a bezdomovce. Jenomže tady je jich trochu moc, chvíli to pobaví, ale přece jenom, co si myslel slovenský bezdomovec o rozpadu státu, mě moc nezajímá. Možná měl být dán prostor i erudovanějším aktérům. ()

Reklama

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Těžko soudit po 22 letech zda to byl dobrý nápad či ne. Každopádně čas už nikdo nevrátí a "Československo" už nebude takové, jaké jsme ho znali. 50% ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Tento dokument má obrovskú hodnotu. Jednak ukazuje posledný deň v existencii Československa, ale hlavne zobrazuje vtedajšie nálady a názory domáceho obyvateľstva a menšín v rôznych častiach republiky. Najväčšiu hodnotu má pre mňa tento dokument hlavne preto, že obsahuje aj zábery silvestrovskej zábavy točené v Kopčanoch - dedine vedľa ktorej žijem. ()

Zajímavosti (1)

  • Zábery z dokumentu boli natáčané v Prahe, Bratislave, Prešove, Košiciach, Moravskom Žižkove, Moldave nad Bodvou, Kopčanoch, Medzeve a Jasove. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama