Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2019. Zemí se přehnala neznámá nákaza, která přeměnila naprostou většinu všech obyvatel v upíry. Lidé teď patří mezi ohrožený, podřadný druh. Jsou nuceni se ukrývat před upíry, kteří je usilovně udržují na pokraji vyhynutí, aby se měli čím živit. Edward Dalton (Ethan Hawke), vědec, který se odmítá živit lidskou krví, se snaží vytvořit umělou krevní náhradu, co by dokázala udržet upíry při životě. Času a naděje ale zbývá jen velice málo – než Ed potká Audrey (Claudia Karvan), lidskou ženu, která mu pomůže k překvapivému objevu. Vyzbrojen informací, za kterou by upíři i lidé byli ochotni zabíjet, je nucen pustit se do nebezpečného boje, který rozhodne o osudu lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (696)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ten nápad je na svůj žánr opravdu originální a celé to pojetí upírského světa se mi velice líbilo. Bohužel byl do tohoto světa s nápady vklíněn ne moc chytrý a klišoidní příběh, který to celé posílá do béčkových vod. Ty jsou naštěstí ale ještě jakž takž příjemné, protože co zkazí scénář a místy i dost nespolehlivá režie, tak zachraňuje celkem slušný vizuál a hlavně solidní herci. Ethan Hawke a Willem Dafoe jsou sázkami na jistotu, vidět ale po dlouhé době Sam Neila ve formě je celkem příjemné. Celkově šlo z toho ale udělat mnohem víc, akce bylo málo a stupidností naopak hodně. 50% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Skoda, tak trochu promarnena sance a za vse muzou reziseri. Vse totiz na prvni pohled vypada fajnove. Docela zajimavej a pro upirskej zanr netradicni pribeh, kvalitni herci v cele s perfektnim Dafoem, diky tomu, ze jsou vsude upiri, tak pekna temna vizualni stranka a litry krve. Ale co je to vsechno platny, kdyz to je absolutne nezajimave natoceny. Proste absolutne zadna hororova atmosfera, ani zdibec napeti, stylovy sceny se daj spocitat na prstech jedny ruky a absolutne to nemuze chytnout tempo nebo aspon na okamzik strhnout. Jasne, nenudi to, ale cely to tak nak utece, aniz by to zanechalo vyraznejsi dojem. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Cítím stejnou zradu jako Julius Caesar, když si z něho Brutova partička udělala v senátu jehelníček! Člověk vejde do půjčovny a hned vedle Stmívání, Rozbřesků a Novoluní vidí titul Svítání a na jeho přebalu - pravda, ne moc pohledné, to mě mělo zarazit - bledé lidi. A pak si to doma pustí a krásný Bob Tykvová zelenina nikde..! Místo toho jen jakýsi Ozploitation ve stylovém kabátě protkaném nití sociálních metafor! K tomu ponurý hudební doprovod C.Gordona, kamerové filtry z Drákulovy prdele/neuklizené ložnice (vyberte si), drsná scéna likvidace nepřizpůsobivého upíra ex-zahradníka a navrch vkusně opotřebovaný W.Dafoe, který vše podstatné dokázal shrnout do jediné trefné hlášky („Living in a world where vampires are the dominant species is about as safe as bare backing a 5 dollar whore.“). Vlastně to nebylo zase tak špatné, musím napsat paní Majerové, že konečně dostala rozum.. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Michael Spierig a Peter Spierig natočili dosť dobrý Predestination, s ktorého som bol odpálený, tak som sa rozhodol, že zasurfujem na ich vlnu a zveziem sa s nimi ešte raz. No a tento krát to zas tak super nebolo. Ľúbil sa mi príbeh, herci, spracovanie a tmavý filter filmu, ale inak ma to moc nevzalo. Možno preto, že som čakal zase nejaký ťažký výser s divákom. Po filme som zistil, že som akurát tak vysral sám zo sebou. Ale inak je to lepšie ako Twajlajt. 70% - 3* ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Upíři křest ohněm bratří Spierigů se bohužel nevydařil tak, jak jsem očekával. Z našeho režisérského dua se vyrýsovali celkem solidní podvodníčci co by chtěli být jako David Slade nebo Francis Lawrence. Jenže zabředávají do béčkových vod od kud nevede cesta zpět. Jak si vysvětlit zklamání deroucí se na povrch při závěrečných titulkách? Promakaná mytologie světa, kde jsou lidé v chovných stanicích coby nedobrovolní dárci krve má něco do sebe a v řadě scén se ukrývají zajímavé myšlenky, jenže až příliš často se dostává ke slovu Max Payne efekt - tj. líbivé napohled, ale nudné uvnitř. Spolu s nezajímavě natočenými akčními scénámi a vatou okolo. Největším problémem je fakt, že se Daybreakers nacházejí ve škále přibližně deseti již existujících filmů, takže se ke slovu hlásí filmy od Matrixu přes Minority Report a Potomky lidí až po Constantina a Já, legendu. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby ale tvůrci nesázeli jen na vizuální stránku a vytasili se s zajímavějším příběhem, takhle načrtávají témata (viz. upírská genocida, bratrské vztahy, vyhladovění upírské rasy ), ale ty jsou ve výsledku nedořečeny ve jménu finálních krvavých jatek. Má to své momenty, ale podobná resuscitace žánru, která se konala v případech Úsvitu mrtvých nebo 30 Dní dlouhá noc se absolutně nekoná!!!!! Plus když už mělo režisérské duo na soundtracku song od Placebo, tak proč nemohl být použitý v závěrečné koláži, kterou by mohl vygradovat o stupínek víš, než jakou je ve skutečnosti? Jedno velké HALÓ škoda slov a promarněné šance... ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • Ethan Hawke bol obsadený do hlavnej úlohy v máji 2007 aj napriek tomu, že spočiatku rolu odmietal, resp. váhal. Ako dôvod uvádzal, že nie je veľkým fanúšikom žánru. Nakoniec ho presvedčil vlastný pocit o tom, že tento film nie je typickým béčkom. (Greenpeacak)
  • V novembri 2004 získala spoločnosť Lionsgate scenár Svitania, ktorý napísali bratia Peter a Michael Spierigovci. Dvojica sa už preslávila snímkou Undead (2003), a preto dostala aj réžiu tohto filmu. (Greenpeacak)
  • Počas scény v titulkoch, keď si malé dievčatko píše list na rozlúčku, je záber na kalendár, ktorý je otočený na apríl 2019. Tento mesiac však začína v pondelok a nie v utorok, ako je ukázané vo filme. (Gottfried)

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Kapitán Blood ve vesmíru

Kapitán Blood ve vesmíru

04.08.2009

Včera jsme tu měli piráty karibské, dnes se střežte pirátů vesmírných. Studio Warner Bros. se rozhodlo natočit novou verzi klasického dobrodružství z roku 1935. Captain Blood byl jedním z filmů,… (více)

Reklama

Reklama