Reklama

Reklama

13. komnata - Série 2 (2006) (série)


13. komnata Heleny Štáchové (S02E06)

(epizoda)

Obsahy(1)

Jméno Heleny Štáchové je spojeno s Divadlem Spejbla a Hurvínka, jejím manželem byl český loutkář, dlouholetý ředitel a hlavní interpret Divadla Spejbla a Hurvínka Miloš Kirschner. V posledních letech se v tisku často objevovaly informace o soudech o autorská práva na loutky, která Helena Štáchová po smrti manžela zdědila. Málokdo ví, že v roce 1984 Helena Štáchová byla zraněna při vážné autonehodě a přišla tehdy takřka o celý obličej. Uplynulo pak několik let, během nichž musela absolvovat řadu plastických operací, než se její tváři vrátila původní podoba. Dlouho ani nevycházela z bytu, doma měla zakrytá zrcadla a učila se nebýt fixovaná na svůj zjev. Brzo po tom, kdy se Helena Štáchová zcela zotavila, onemocněl její manžel, který byl o hodně starší než ona. Miloš Kirschner v důsledku cukrovky oslepl na jedno oko, přicházely další komplikace a jedné z nich nakonec podlehl. Odchod manžela, vleklé soudy o autorství loutek, stres a obava o ztrátu divadla, to vše zřejmě přispělo k tomu, že Helena Štáchová onemocněla rakovinou. Štáchová se však nevzdala a i s pomocí nového partnera, který ji v těžké situaci podpořil, dokázala nad nemocí zvítězit. Helena Štáchová o svém životě říká, že by vydal na jeden napínavý román. Hned však dodává, kdo ho ale má žít? Už ví, že člověk nemá nic jistého - slávu, krásu, lásku, úspěch, ani zdraví. O všechno v různých dobách přišla. Která z těch ztrát byla nejtěžší, kde hledala sílu všechno překonat, to se možná dozvíme, když nahlédneme do její třinácté komnaty.
Na této cestě nás bude provázet Zuzana Burešová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Asi ta nejzajímavější z cyklu 13. komnat, díky které jsem se dozvěděl o netušených trápeních mojí oblíbené dámy Heleny Štáchové, která mi v brzkém věku dávala radost prostřednictvím Máničky (no a v podstatě až dodnes), a momentálně zase jako Líza Simpsonová.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je zřejmé, že románové příběhy a skutečné osobnosti zná i naše současnost. Bez gender studies, bez zaklínadel žen, které se rozhodly pokořit muže tím, že se stanou mužnějšími svých protějšků, vykvetla v luzích české Thálie pozoruhodná bylina osobnosti, v níž je jedinečně sloučena krása fyzická i duševní do pozoruhodného celku, který jakoby vzdoroval času a nepřízni doby. Zřejmě mimořádně silné rodinné zázemí i neobvyklá koncentrace osobností ve Štáchové okolí spoluvytvořily a dotvořily mimořádnou, skutečně charismatickou osobnost. Divadlo, které se stalo svébytnou kvalitou, českým pojmem bez nadsázky globálního rozsahu a dosahu, kvalita, kterou Štáchová nejen udržela, ale ještě dále posunula, a k tomu vše, co do ženského života patří: děti i partneři-osobnosti a události, o nichž platí známá věta, že co člověka nezabije, to ho posílí. Situace, v níž Štáchová naslouchá plna rozpaků laskavým a něžným doslova milostným Zbořilovým zlomyslnostem, v nichž cítíme u muže jeho generace spíše vzácný než výjimečný obdiv a pochopení této ženské duše-bojovnice, jsou víc než reprezentativní modelovou prezentací věty, že skutečné osobnosti vynikají skromností, prostotou, schopností vzájemně si naslouchat, rozumět, podporovat se, sdílet s milovanou bytostí doslova dobré i zlé. V případě této komnaty se jedná bezpochyby o jeden z nejzdařilejších a nejsilnějších dílů tohoto volného publicistického seriálu, který dnes poprávu patří k hlavním vlajkovým lodím pomyslné programové flotily České televize. ()

fleker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

nejlepší ta scéna, kdy helena vypráví jak měla rozsekanou tvář na cucky "..to nebyly lidský voči... každý to oko směřovalo jinam....neodvážila sem se na sebe podívat celá...a skutečně, ten nos, to nebyl nos, to byl takovej čumák roztaženej..." , a hned na to pohled jak to vnímala dcera: "..na mě maminka působila tak, jako že je možná odlíčená nebo tak.." ..tak to mě dostalo :) ()

duklak2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nezáživná "komnata". Paní Štáchová sice toho hodně prožila, ale přišlo mi, že to nějak moc neprožívala. Myslím si, že na kameru hodně "potlačovala bolest". To je chyba. Když už se totiž rozhodne "svěřit se" prostřednictvím televize divákům, měla by dát najevo své veškeré emoce. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle byl jasně nejsilnější díl, z kterýho mě mrazilo ještě pěkně dlouho... A jelikož už další commenty k tomuhle cyklu psát nebudu, tak bych chtěl zhodnotit i celkově : Určitě zajímavej cyklus s dobrym nápadem. Vyznění jednotlivých dílů ovlivnují 2 základní faktory - zajímavost života ( a oblíbenost ) respondenta a blízkost toho, kterej to natáčí. Jinak nechápu nesmyslný dělení na jednotlivý díly - doufám, že to provozovatel napraví nebo aspon jasně vysvětlí proč zrovna tenhle cyklus dělí a jiné ne... Ještěže takhle nekouskuje Tak jde čas nebo Boldy :-) ()

pfa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento cyklus dokumentů (medailonků či profilů) o neřestech či potížích známých osobností hodnotím jako celek, jako projekt. Pravda, některý dokument je lepší než jiný, ovšem to jistě záleží na tom, jak dobrý, špatný, či pestrý příběh si pro nás připravil daný protagonista. [8/1O] Helena Štáchová: neznám / vadí mi / neutral / mám rád ()

pravo

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neviem prečo sa v rámci ČSFD práve u tohto cyklu dokumentov rozhodlo pre hodnotenie jednotlivých epizód a nezaviedol sa iba jeden profil pre celý cyklus ako je na ČSFD zvykom u jednotlivých seriálov. Nezdá sa mi, že jednotlivé diely majú natoľko rozličnú filmársky odvedenú prácu a to že každá epizóda ma iné obsadenie je v podstate u dokumentárnych seriálov vcelku bežná vec. Pri prečítaní zopár komentárov som nadobudol pocit, že tu už ani nejde o filmové hodnotenie, ale ide o hodnotenie jednotlivých osôb, ktoré sú hlavnými hrdinami jednotlivých epizód. Samozrejme nemienim míňať svoj čas sledovaním kadejakých polozabudnutých či novoobjavených hviezd českého šoubiznisu a tak často tento seriál nesledujem, ale ak sa objaví osobnosť, ktorú poznám a viem či tuším, že jej osud je zaujímaví, tak si to rád pozriem. Ale pozerať každý týždeň na to akou chorobou či iným trápením musela prejsť nejaká celebrita mi príde dosť odpudzujúce. Ak by som mal uviesť hodnotenie jednotlivých dielov v závislosti od závažnosti tajomstva a osobe, o ktorú ide, tak by som musel použiť celú škálu hodnotenia, ale ako neuzavretý celok, ktorým Česká televízia s koncesionárskych poplatkov iba nafukuje množstvo pôvodného českého dokumentu by som hodnotil maximálne ***. ()

Reklama

Reklama