Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Automobilová přeprava lokomotivy je náročná, neboť náklad je to objemný. Tříčlenná posádka tahače proto zažije na dlouhé cestě po Čechách mnohé nesnáze... (oficiální text distributora)

Recenze (59)

Drom 

všechny recenze uživatele

Nebyl to pátek, jako každý jiný. Ba naopak. Již od brzké ranní směny se v cihelně nedařilo. I přes údernické nadšení všech pracovníků, od dobrosrdečného provozního ředitele po pracovitého Ferka, který ve volném čase hraje na zábavách kulturně-budovatelsky vhodnou hudbu. Nejdříve odešla lokomotiva tahající po úzkokolejce vagóny a teď to vypadá na kontrolu shora. Bohužel, jedna faktura chybí. Samozřejmě žádná levota, to jen pracovitý dělník nemá pro jiné starosti čas na papírování. Naštěstí nová lokomotiva je připravena, jen pro ní zajet, a cestou, vedoucí přes Prahu, se zastavit pro potvrzení. Naši hrdinové ještě netuší, jaká na ně čekají dobrodružství. Trochu propagandisticku a vlastně jednoduchou zápletku stojí za to vidět nejen kvůli dobrým hereckým výkonům v čele s tradičně výborným Josefem Bláhou. Ten sice nedostane prostor předvést své pověstné žvýkání, rozbalí však klasicky výbornou afektovanost. Za zmínku stojí také scény s vtipně nafetovaným Jiřím Štěpničkou. Druhou silnou stránkou snímku je řada povedených scén, od příhod tří cestovatelů po hrátky s kalkulačkou. Nezáživný příběh je tak spíše jen linkou spojující jednotlivé fragmenty, které jsou z celkového pohledu pitomé, ale svým zpracováním a výměnou dialogů úžasné. Rozhodně lepší tři hvězdičky. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Přepychový socialistický dyzajn, ale humorných scén/hlášek jako šafránu. Herecká "banda" skvělá, ale těžkopádný scénář je i na ni moc velké sousto. Štěpnička umí i komedie, ale přeslazený úsměv po mamince mu nesluší. Mimo jiných potěšili zvláště Vochoč a Homola - komičtí už od pohledu a herci par excellence. Překousla jsem i "krále" českých tók-šou, pocházejícího evidentně z "bohem-vyvoleného-národa", v roli do-společnosti-integrovaného-Roma, kterou zvládl celkem povedeně - vůbec ho totiž nemusím a nikdy jsem nemusela = vždy mi připadal jako gauner, který čeká na svou příležitost - a dočkal se. ...Komedie, která si občasnou reprízu určitě zaslouží. ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Neodolám, abych nedal velké plus panu Krausovi za cikána. To mně fakt složilo na lopatky. Byl to takový pokus o komedii a kupodivu se zasmát dalo. Silně pracovní snímek lákal skvělým obsazením a to nezklamalo. Za ten nedodělaný konec by zasloužili autoři přes hubu a hned vícekrát. Body dolů. Ale jinak jsem se pobavil. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Vůbec nechápu, kde Seznam tyhle staré pecky bere, a pro koho je vlastně vytahuje, jelikož si myslim, že se na to vždycky dívám ze zvědavosti jen já, a všichni už na tyhle filmy museli dávno zapomenout. Bohužel je tohle další zoufale nevtipná komedie, která má sice sympatické obsazení, jenže to je tak vše. Těžce dobový motiv a zpracování je už pro dnešní dobu značně archaické a celkově působí k smíchu tak možná to, jak a o čem je to natočené. Každopádně namaskovanej Kraus jako cikán je (ne)chtěně vtipná perlička. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele

M8ám rád filmy socialistické, kde nějaký kolektiv, nejlépe brigáda soc.prc, honí plán, pracuje až do úmoru a o práci se baví i v hospodě. Vždycky se u toho rozvalím v křesle, ubalím cígo, k tomu sklenici čaje a v klidu a pohodě domova sleduju ty ztřeštěné pracanty. Tady 3 balíci z venkova jedou náklaďákem pro novou těžební lokomotivu, zatímco soudruh Vochoč s celokovovými digitálkami v domovské fabrice v jižních Čechách hlídá, aby nebyl plán výroby ve skluzu. Film je debilní, ale to je právě dobře. Jen debilní filmy v sobě mají něco navíc (tu debilitu). Zvláštní obsada herců – šoumen Jan Kraus, Nataša Gollová, Karel Vochoč, Bruder, Miroslav Homola, Moučka, komunistický dýdžej Skalka, Jiří Štěpnička, Dagmar Havlová, Míla Myslíková, Pepíček Bláha, Krška, Faltýnek, Antonie Hegerlíková, Jan Schánilec, Stanislav Fišer, Jiří Vala…. V komentářích se dočítám, že někteří herci byli natřeni na tmavo, aby to jako byli cikáni a já si přitom myslel, že se tak zmazali od té práce v cihelně (a myslím si to pořád). ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Závod Šumanice byl natočen v tehdejších areálech Jihočeských cihelen v Číčenicích a ve Vodňanech. Ani v jednom se už dnes cihly nevyrábějí. (sator)
  • Natáčanie filmu prebiehalo vo Vodňanoch, Prahe, Těšoviciach, Horných Jirčanoch a v Prachaticiach. (dyfur)

Reklama

Reklama