Reklama

Reklama

Válka termitů

  • Francie La Citadelle assiégée (více)

Obsahy(1)

Uprostřed africké savany jsou ve své čtyři metry vysoké „věži“ ukryti neustále zaměstnaní a hbití termiti. Náhle je jejich život narušen. Podvozek z dodávky jim zboří část jejich opevnění. Od té chvíle se začíná odvíjet série katastrof, které si vybírají daň na obyvatelích kolonie. První, tropická bouře, zatopí tunely a zásobiště potravy. Poté se objeví velká armáda útočných mravenců, která se chystá napadnout zranitelné termity. Válka začíná! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (67)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Termity vs. Mravce, skoro ako Vetrelci vs. Predátori, ale tu je to všetko naozaj. Termitia matka mohla byť dobrou inšpiráciou pre matku votrelcov. Nad spôsobom natáčania vnútri pevnosti termitiska zostáva len zložiť klobúk. Termity bojujú nielen s mravcami alebo väčšími požieračmi hmyzu, ale aj s nepriaznivým počasím, vytopením alebo nešťastnými náhodami ako pád stromu po búrke. Zaujímalo by ma, koľko z tých náhod majú na svedomí filmári za účelom získania dramatických situácií. Ale podarilo sa to vcelku pútavo, len sme nemuseli občas namiesto informácií dostávať zdĺhavé pohľady na hmyzie divadlo. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Wau. Tak tohle je naprostá bomba! Za poslední dobu jeden z nejlepších dokumentárních filmů. Nikdy bych nevěřil, že si budu kousat nechty u toho, jestli se termití královna utopí nebo jestli ji zabijí černí mravenci...Fantasticky detailní pohled do nitra a srdce termitů, potažmo černých mravenců. Při zvuku smičců mi úplně naskakovala husí kůž, to vše díky absolutně trefné hudbě. PS: ten jeden mravenec byl už fakt blízko, ale kousnout a tím ji usmrtit nedokázal. Podobný scénář může vyplodit příroda a nebo opravdu, ale opravdu dobrý scénárista. A co mi není vůbec jasné, tak způsob kamerování, to musí bejt setsakramensky malá kamerka, aby dokázala toto natočit :o) ()

Reklama

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Válka termitů není jen obyčejný dokument o životě těchto tvorů. Autoři se pokusili do snímku vnést příběh o tom, jak se schyluje k válce mezi termity a mravenci (a posléze k ní i dojde). Diváka jistě překvapí, jak jsou termiti neskutečně vynalézaví, schopni pracovat v obrovských kolektivech na základě spravedlivého rozdělení práce mezi jednotlivými členy. Jejich život je fascinující a poté, co se filmařům podařilo jej natočit v různých situacích - spadnutí velké větve do termitiště, tropická bouře, zatopení tunelů a další, máme možnost sledovat, jak se bez větších problémů dokáží i s těmito situacemi vypořádat. Ovšem jaksi jsem asi přehlédla podvozek z dodávky, který měl údajně zbořit jejich opevnění, jak se píše v oficiálním textu distributora, buďto jsem slepá, nebo to zde skutečně nebylo. Další skupinou, na kterou se snímek zaměřil, byli mravenci, kteří museli překonat velkou vzdálenost, aby se dostali k termitišti. Při jejich cestě museli překonat mnoho nástrah a spousta jich cestu nepřežila. Ale pokud vezmeme v úvahu, kolik se jich za jeden den vylíhne, tak ztráty nebyly zas tak vysoké. Osobně mě nejvíce fascinoval útok mravenců na krajtu, kteří ji zcela zasypali a ona v podstatě neměla žádnou šanci úniku. Další věc, která mě velmi zaujala, byl způsob, jakým se filmařům podařilo natočit všechny záběry - obzvláště ty z termitiště, občas jsem byla udivena, kam až dnešní technika dospěla. Opravdu hezký dokument, který stojí za doporučení. ()

Iwiiik 

všechny recenze uživatele

Fascinující dokument, který jako by vyšel z pera J.R.R. Tolkiena. Hodní, mírumilovní elfové v podobě termitů, žijí v harmonii s přírodou a slouží své otylé královně, zatímco krvežízniví orkové, stěhovaví mravenci, lační po krvi a zmaru. Rozhodující bitva nechť je tedy svedena na území Lorienu, kde zemi potřísní krev nevinných! Co naplat, Frantíci znovu ukázali, že mají pětihvězdičkový recept na dokumentární příběhy. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

V první řadě mne štve vkládání dějové linie. Je naprosto zbytečné, nabourává strukturu (resp. zbytečně dramatické vložky získávají čas na úkor informací) a v neposlední řadě působí docela směšně díky svému vykonstruovanému našroubování na dokumentární kostru. Druhým mínusem jsou časté a okaté zásahy tvůrců do přirozeného děje. Což je opět věc, která souvisí s roubováním dramatického děje. Má to samozřejmě i své plusy. Divák, který nemá zálibu v dokumentech, se pobaví strhujícím příběhem o válce dvou národů a jako přidanou hodnotu dostane zajímavou informaci. Díky zásahům shůry se nám dostává informací a zajímavých záběrů ze situací, ke kterým bychom se jinak jen těžko dočkali. Pokud si však Válku termitů pustíme z jejího očekávatelného prioritního hlediska, tedy toho dokumentárního, musíme být nutně zklamání zbytečnými průtahy a faktem, že informativní hodnota mohla být ještě mnohem vyšší. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Filmári z Francúzska a Kanady pracovali v africkom štáte Burkina Faso. (MikaelSVK)
  • Termiti svádí souboj se stěhovavými mravenci Paraponera clavata, kteří svádí boj s Mravenci tkalci. (Inferion7)
  • Setkáme se zde s predátory termitů, jako jsou kudlanky, chameleoni a mravkolvi. Mihnou se ovšem i sklípkani, netopýři, hadi, supi, ještěrka a štír. (Inferion7)

Reklama

Reklama