Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Humphrey Bogart exceluje v roli gangstera, který je právě po dlouhé době propuštěn z vězení. Přesto se znovu pustí na tenký led - zorganizuje loupež, která skončí po divoké honičce fiaskem. Dívka, do které se zamiloval (Joan Leslie) ho odmítne a zůstává při něm jen Marie (Ida Lupino), unavená pamětnice 30. let jako je on. Bogart svým vynikajícím hereckým výkonem předvedl přesun klasického jednobarevného darebáka gangsterských filmů do existenciální šedé zóny typu film noir. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Dobrý herec na sebe někdy strhává pozornost jen tím, že je ve filmu, někdy svým skvělým výkonem. Takový podává Humphrey Bogart ve snímku "Vysoko v horách", kde mu věříte jak toho mafiána, tak toho člověka, který by teoreticky mohl mít i nějaké srdce. Není takovým klasickým rozervaným hrdinou, ale nemá k němu daleko. Někdy to jsou prostě okolnosti, které nás nutí k něčemu, co nechceme. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Je fascinujúce ako Raoul Walch dokázal začiatkom 40. rokov natáčať filmy s tempom, ktoré sa hodí skôr do 80tych rokov. High Siera síce nie je taká megapecka ako jeho Roaring Twenties alebo White Heat ale dobrých romantických gangsteriek/krimináliek nie je nikdy dosť. Hlavne ak v nich je Humphrey Bogart a hneď dve krásne ženy. Výborná žánrovka 8/10 ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Bogart vychází z vězení, touží po klidu, vzpomíná na mládí na farmě, potká čistou dívku... zní to jako klišé, ale tento film ho zpracovává dost brutálním způsobem. Bogart totiž přistupuje k dceři farmáře jako ke kusu majetku, není tu žádný pokus o spásu, jen výměnný obchod. Což pochopitelně nevyjde, a v závěrečné třetině se Bogart chová už jako správný gangster a po boku má ženu svého druhu. Škoda, že ta první hodina je dost nezáživná, a snaha udělat z Bogarta sympaťáka se kříží s scénáristickým záměrem. Proto jen tři hvězdy. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

H.Bogart coby podmínečně propuštěný bankovní lupič Roy Earl obdrží od gangsterského bosse Big Maca (pod nímž už v minulosti "pracoval" a jenž má především také prsty v jeho lehce znovu nabité svobodě) těžko odmítnutelnou nabídku na riskantní loupež šperků. Parťáky v chystané akci mu jsou dva nezkušení a nevyzpytatelní začátečníci, v jejichž společnosti se rovněž střetne s mladou dívkou, kteréžto jako nový vůdce party ihned padne do oka. Bogart tu v roli zločince, který svou nečekaně získanou volnost rozhodně nehodlá zahodit v niveč a pro něhož je současná fuška tou "ale skutečně poslední", představuje přímo kovaného klaďase, který se o sebe, když jde do tuhého, sice umí postarat, ale jenž svou cestu za "novým-lepším životem" neváhá lemovat činy z řad těch doslova samaritánských. Filmu škodí, že za účelem dokázat divákovi jaký že je to ten Roy Earl velký dobrák, často zabředá až do nemístně vyznívajících melodramatických poloh - což je škoda, protože charizmatický (v té době ještě nepříliš známý) Bogie svou postavu opředl přirozenou aurou sympatičnosti i bez pomoci zbytečných vedlejších berliček. Přesto, film má i své skvělé momenty - výtečná je závěrečná štvanice-honička, využívající hlavně zrychleného běhu filmu. Mám dojem, že takhle svižně natočenou akci jsem u podobně starého filmu ještě neviděl. Celkové hodnocení? Z mého pohledu slabší, ale přece jen nesporné 4*. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po chvilce váhání dávám plný počet hvězd. High Sierra má dobrou dramaticko-romantickou linii, thrillerový závěr a kriminální nádech po celou dobu. Herecká dvojice Bogart - Lupino je skvělá a ze snímku dýše příjemná noirová atmosféra. Prostředí, v němž se děj odehrává je taktéž působivé a díky ideální stopáži pak nemám problém dát 5*. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (3)

  • Pes který ve filmu hrál jako "Pard" vlastním jménem "Zero the Dog" byl v reálném životě Bogartův psík. (formelin)

Reklama

Reklama