Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Humphrey Bogart exceluje v roli gangstera, který je právě po dlouhé době propuštěn z vězení. Přesto se znovu pustí na tenký led - zorganizuje loupež, která skončí po divoké honičce fiaskem. Dívka, do které se zamiloval (Joan Leslie) ho odmítne a zůstává při něm jen Marie (Ida Lupino), unavená pamětnice 30. let jako je on. Bogart svým vynikajícím hereckým výkonem předvedl přesun klasického jednobarevného darebáka gangsterských filmů do existenciální šedé zóny typu film noir. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

Dale 

všechny recenze uživatele

Bogart je skvelý, dej už menej. Najviac mi vadila naivita buď hlavného hrdinu, alebo scenáristu, keď robí lúpež bez akéhokoľvek zamaskovania alebo rukavíc a nechá viacerých svedkov, ktorí ho ľahko identifikujú. Potom, keď po ňom pátra celý štát a je na titulných stránkach všetkých novín, tak sa veselo prechádza medzi ľuďmi akoby nič, takisto bez nejakej snahy sa aspoň trochu zamaskovať, zmeniť auto alebo čokoľvek, čo by trochu skomplikovalo jeho odhalenie. Ale možno naozaj v tej dobe si gangstri s takými prkotinami nelámali hlavu a podľa toho všetci aj skončili... ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Bogart naprosto chladnej gangster, kterej nenávidí poldy a hasí si to krajinou ve svým A 38 Plymouth coupe. Škoda jen, že občas ukázal i nějaký city. Film neztratil za dobu své existence vůbec na ničem a směle se v akčních sekvencích vyrovná i dnešním digitálním orgasmům od Baye. Ať už jsou to dynamické honičky se zrychlenejma záběrama nebo pištění pneumatik na prašné cestě. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Po chvilce váhání dávám plný počet hvězd. High Sierra má dobrou dramaticko-romantickou linii, thrillerový závěr a kriminální nádech po celou dobu. Herecká dvojice Bogart - Lupino je skvělá a ze snímku dýše příjemná noirová atmosféra. Prostředí, v němž se děj odehrává je taktéž působivé a díky ideální stopáži pak nemám problém dát 5*. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Slabota, kterou táhne jen a pouze dokonalý Bogart. Šíleně dlouhá expozice (trvá hodinu, než se děj pořádně rozjede), žádná femme fatale (jsou tam dvě ženské, přičemž obě jsou nudné a otravné), žádný pořádný protihráč nebo zajímavý dějový zvrat - prostě nic! Bogie je samozřejmě král, který svým charismatem a herectvím s přehledem vládne každé scéně, ale ani skvělý herec v hlavní roli neposune film do nadprůměru, když scénář ani režie nejsou žádná velká hitparáda. 60 % ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bogart jako dobrácký gauner, kterýmu fandíš přesto, že je osudově zamotaný ve zločinu. Ani on to ale nezachrání v nepříliš konzistentní krimi s otravnou vedlejší zápletkou (kulhající vnučka) a ještě otravnějším čoklem v jedné z hlavních rolí. Škoda, ta závěrečná honička a sama Sierra Nevada se dala prodat mnohem líp. Časem si třeba spravím chuť s I Died a Thousand Times. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (3)

  • Pes který ve filmu hrál jako "Pard" vlastním jménem "Zero the Dog" byl v reálném životě Bogartův psík. (formelin)

Reklama

Reklama