Reklama

Reklama

Na opuštěném místě

(festivalový název)
  • USA In a Lonely Place (více)
Trailer

Obsahy(1)

In a Lonely Place - zoufalý příběh strachu a vlastních pochyb v Hollywoodu. Dixon Steele (Humphrey Bogart), upadající scénarista trpící vyhořením vlastní kreativity, je najat pro adaptaci aktuálního knižního bestselleru. Namísto přečtení knihy požádá šatnářku (Martha Stewart) ze svého oblíbeného klubu o jednoduché převyprávění příběhu. Druhý den ráno je dívka nalezena brutálně zavražděna a Steele je pro policii hlavním podezřelým, nicméně aspirující herečka ze sousedství Laurel Gray (Gloria Grahame) mu poskytne slušné alibi a postupem času mezi ní a Steelem vzniká láskyplný vztah, který je však postupně nahlodáván podivným chováním scénáristy a jeho agresivní povahou, a vznikají pochyby, zda šatnářku skutečně nezabil on. (OG_Swifty)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

Šakal 

všechny recenze uživatele

„Mám zásadu nikdy nechodit ven se zákazníky“…. Nechtěl jsem vás vzít ven, ale domů. Ke mně domů…“ Žádnej jinej herec na světě (snad možná O. Nový :o) nepronášel tyto apod. repliky s takovou samozřejmostí jako Humphrey, kdy člověk nemá pocit, že dotyčný odříkává text, ale hraje sám (za) sebe. Takovýhle chlapi se už nerodí! (poslední takový se narodil začátkem června památného to roku 1979, btw moje rodné číslo začíná 790602, to pouze pro pořádek). Slečny prominou?, ale současní nagelovaní frajírci „hrající si na něco jako herce“ nesahají Bogartovi ani po kotníky, (všechna čest těm pár vyjímkám), přičemž by si s nima suše (a grácií sobě vlastní) dotyčný vytřel prdel. Humphrey tentokráte v poněkud odlišnější (záporn(ější), vícevrstvé) roli a pro mě osobně jedné z jeho nejpůsobivějších, kde mohl bezezbytku nechat propuknout jeho neomezené herecké kvality. V případě těchto snímků je konečný úspěch (či neúspěch) vždy (vyjma atmosféry) závislý na scénáři (resp. dialozích) a pověstné chemii ústředního dua. Že tohle bude ten první případ, musí být každému jasné již po prvních pár minutách a definitivně JASNO je při scéně na policejní stanici. Být rovnocenným partnerem (partnerkou) Humphreymu se (po)dařilo pouze hrstce vyvolených. Gloria Grahame mezi ně neochvějně patří! Co koliv dalšího (na adresu tohoto snímku) nemá cenu psát. To již naprosto zevrubně, výstižně a zcela trefně napsal uživ. DaViD´82. Možná bych snad dodal… AMEN s dovětkem, že takovéto snímky se již (bohužel) netočí a točit nebudou. Zaplaťpámbu za „archiv“, neboť je (mou) nesmírnou radostí zjišťovat (resp. utvrzovat se) ve faktu, že tyhle typy snímků mám s každou další projekcí a přibývajícím věkem raději. P.s. pokud KONEC, tak v takovémto podání, kdykoliv, kdekoliv….. 90% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Z úcty k Humphreymu a k některým skvělým dialogům. Ale jinak tomu chybí zcela časová soudružnost, nevíme, kolik dní uplynulo, který je den či noc, vyprávění se pohybuje podivnými skoky. Charaktery postav jsou značně neukotvené a celá zápletka, jestli je Dix vrah, nebo ne, podaná tak strašně nešťastně a prvoplánově, až by člověk brečel. Do toho neschopná policie, které vlastně pomůže náhoda. Dalo se to rozehrát daleko víc a na víc způsobů, ale takhle je z toho selanka, která po půl hodině je vyplněna mnoha vatoidními scénami. Chybí napětí, skutečné emoce, cokoliv, co by z filmu udělalo něco trochu zajímavějšího ke koukání a kde by divák mohl více přemýšlet o vztazích postav a zápletkách. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Vyborny vztahovy noir z hollywoodskeho prostredi s dokonale promakanou psychologii postav v cele s nezvykle temnym Bogartem. Mnohymi je "In a Lonely Place" povazovano za vrchol noiru, coz neni, ale chapu jak k tomu zaveru nekdo muze dojit. "There's no sacrifice too great for a chance at immortality." 8/10 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Hollywoodske interné pomery tu niesu zobrazené tak viditeľne ako v SUNSET BOULEVARD, ide skôr o kriminálny thriller s dusnou atmosférou očakávaní. Bogart tu strihol jednu zo svojich najzaujímavejších rolí a práve jeho výkon prináša do deja veľa tajuplnosti. Film-noir, ktorý o niečo viac vyzdvihuje tento žáner v mojom názore naňho. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nicholas Ray mal pohnutý osud a dosť problematickú povahu. Nečudo, že postavy jeho filmov sú na tom podobne. Bogart sa do role položil, určite nebol iba hercom súkromných detektívov v noirovkách. Film vyznieva nejednoznačne, keď neviete, či hlavnej postave držať palce a veriť jej. Graham je na tom podobne. Ja tento film nepovažujem príliš za noir, viac mi k nemu sedí označenie autorský film výrazného tvorcu. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • Vo svojej eseji “Humphrey and Bogey” Loiuse Brooks napísala, že viac ako ktorákoľvek iná rola, ktorú Humphrey Bogart zahral, to bola práve rola Dixon Steela v tomto filme, čo sa najviac podobala na skutočného Bogarta, ktorého poznala. (Scevola)
  • Hoci je vekový rozdiel medzi Gloriou Grahame (Laurel Gray) a Humphreym Bogartom (Dixon Steele) 24 rokov, zaujímavosťou je, že obidvaja zomreli v rovnakom veku, a to 57 rokov. (Scevola)
  • Film byl v roce 2007 zařazen do amerického Národního filmového archivu. (Mol)

Reklama

Reklama