Reklama

Reklama

Reformátor a kacíř

(TV film)

Obsahy(1)

Dokumentární film o životě a díle Mistra Jana Husa a o reflexi jeho odkazu v současnosti... Dokumentární film režiséra Miloslava Kučery o Janu Husovi byl inspirován rozsáhlou diskusí, která se o osudu a významu Jana Husa rozproudila po návštěvě Jana Pavla II. v Praze v roce 1990. Film je "dokumentární mozaikou" seznamující diváky netradiční formou s životem a dílem Mistra Jana Husa. V další rovině sleduje snímek proměnu "kacíře" v národního světce a mučedníka, připomíná využívání a zneužívání Husa politiky 19. a 20. století. Nabízí též reflexi postavy Mistra Jana ve výtvarném umění a filmu. Dokument seznamuje i s prací komise ustavené českým primasem, která se zabývala osudem Jana Husa z hlediska reforem, jež se za více než pět set let odehrály v katolické církvi samé. K patrně nejznámější postavě českých dějin se ve filmu vyjadřují odborníci - historici, teologové, právníci a i tzv. řadoví občané, věřící, nevěřící, děti i mládež. K velkému teologovi, ideologovi, pedagogovi a politikovi se v závěru filmu vrací i sám papež, který nad tragickým koncem "nejvěrnějšího Čecha" vyslovil v prosinci loňského roku své politování. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

otík 

všechny recenze uživatele

Rozumný dokument o mistru Janu Husovi, který dává prostor především historikům či církevním historikům, ale také studentům, žákům a věřícím ze sboru církve husitské. Na základě Husova života navíc dokument přibližuje i doby, ve kterých se fenomén Hus opět objevil. Vystupují např. Prof. PhDr. Jan Šmahel, DrSc. - historik, JUDr. Jiří Kejř - právní historik, Doc. ThDr. Jan B. Lášek - církevní historik HTF/UK, Doc. PhDr. Petr Čornej, CSc. - historik, PhDr. Miloslav Polívka, CSc. - historik, PhDr. Th. Lic. František J. Holeček - tajemník husovské komise, ThDr. Miloš Raban - Univerzita Liberec, dokonce promluví i Mgr. Miroslav Houška z Vlastenecké ligy. Podíváme se také na školní představení o Husovi v rámci školní akademie na Soukromém reálném gymnáziu nebo na bohoslužbu sboru Československé církve husitské v Prachaticích s farářem Vladimírem Valíčkem. Střihem se také dostaneme do Říma za Janem Pavlem II. nebo přímo do Kostnice a katedrály, kde probíhal proces. Výživný, poučný, poměrně i náročný dokument přibližující Husa především ve světle historie. A to je dobře. Podařený dokument. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Chvályhodná je zejména snaha o objektivní pohled na právní aspekty Husova procesu, k němuž se vyjadřují opravdoví odborníci, především Jiří Kejř, jehož kniha Husův proces (2000) je detailní analýzou výše zmíněného. Další přední specialista na dobu husitskou František Šmahel (čtyřsvazkové dílo Husitská revoluce, 1993) byl ve filmu přejmenován na Jana, což je lapsus, k jakému by docházet nemělo. ()

Reklama

Galerie (16)

Reklama

Reklama