Reklama

Reklama

Válečné šílenství 2 - Hitlerova válka 2.

  • Velká Británie Hitler´s War - Pt.2
všechny plakáty
Velká Británie, 2002, 57 min

Obsahy(1)

Další z řady válečných dokumentů je, vedle veleúspěšného cyklu 2. světová válka, cyklus neméně zajímavý, nazvaný "VÁLEČNÉ ŠÍLENSTVÍ". Druhý díl Hitlerova válka II mapuje události 2. světové války od roku 1943 do konce války v roce 1945. Hitlerova válka se dostává do své další fáze, která je předzvěstí neslavného konce. Porážka německých vojsk v Africe, ofenzíva sovětské armády spolu s invazí spojenců, nedává diktátorovi žádnou šanci. Konec největší války v dějinách lidstva je definitivní. V dokumentu je použito množství vzácných a málo známých archívních materiálů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Poměrně suše působící komentář k dobovým záběrům představuje druhou světovou válku vlastně poměrně pravdivě, výklad se moc neodchyluje od toho, co nám učitelka říkala ve školních škamnách. Jsou tu ovšem relativně dobře (však se podívejte na hodnocení) zamaskované jisté skutečnosti, které vedou ke zmírnění našeho pohledu na německé a hitlerovské válčení. Kupříkladu není zapírán Hitlerův motiv neútočit na britská města proto, aby mohl vyjednat příměří či mír s Velkou Británií. Pravdou je i to, že teprve britský nálet na Berlín odstartoval bombardování Londýna. Ovšem již se v této souvislosti nepoukáže na to, jak naložil Hitler s Varšavou, tím městem údajných podlidí. O holocaustu či vypalování běloruských vesnic se nedozvíme nic či takřka nic, ovšem utrpení uprchlíků z východního Pruska nechybí. Do takového dokumentu patří obojí. Něco neříci je šikovnější forma kroucení pravdy než lhát, protože při lhaní vás někdo může chytit. Takto jste nanejvýš zapomněli. ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Z tohoto dokumentu se dozvíme, že Hitler to vlastně myslel s Evropou dobře. Bohužel na jedné straně proti němu stál senilní opilec, který nepochopil jeho mírové záměry a ještě bezdůvodně vraždil civilní německé obyvatelstvo, a na druhé straně Stalin, pro kterého měl Hitler pochopení a chtěl mu dát nové pozemky na východě, aby si tam budoval socialismus. Bohužel, všechny plány mu zhatil jeho nevděčný přítel Mussolini, který vždycky něco zkazil a Hitler to musel napravit a tím jeho armáda selhala na jiné frontě. Silně proněmecký (nacistický?) dokument, který jedním dechem sfoukne celou válku. Pořád je nám vtloukána do hlavy Hitlerova vize a snaha sjednotit Evropu. Dokonce i Soukup v českém znění se neubránil silné proněmecké mluvě. Jedná se tedy o dokument pro začátečníky, kteří se budou asi místy divit, kolik dobrých věcí Hitler vymyslel (což nezpochybňuji). ()

Bragi66 

všechny recenze uživatele

Sice občas překvapivá série dokumentárních filmů, bohužel ale často také dost neobjevná, někde dokonce až povrchní. A opravdu z toho trochu vane ten prozápadní vítr, který ovívá fašismus možná až příliš shovívavě. Pravda je, že před začátkem války, jak ve velké Británii, tak v USA, zaznívaly hlasy, jaký že to tam mají v tom Německu pěkný pořádek a rozkvět. Jeden z takových hlasů vycházel například z Josepha Kennedyho, tehdejšího velvyslance USA ve Velké Británii. I mladý J. F Kennedy, jeho syn, se také několikrát o fašismu příznivě vyslovil. A nemělo by se zapomínat ani na Britskou unii fašistů, která vznikla už v roce 1932. ()

Reklama

Reklama