Reklama

Reklama

Che Guevara

  • Česko Che Guevara: Revoluce (více)
Trailer 1

26. listopadu 1956. Fidel Castro se plaví na Kubu s osmdesáti povstalci. Jedním z nich je i Ernesto „Che“ Guevara, argentinský doktor, který sdílí s Castrem společný cíl – svrhnout zkorumpovanou diktaturu Fulgencia Batisty. Che se projeví jako nepostradatelný bojovník, rychle si osvojí umění partizánského boje. Jakmile se Che pustí do boje, s nadšením ho oslavují jeho velitelé i kubánský lid. Tento film zachycuje vzestup Che během kubánské revoluce, od doktora – přes velitele – k hrdinovi revoluce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (299)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Když si nečte nebo něco nezapisuje, chodí po lese na procházkách. Později začne jezdit po silnicích autem (to znamenalo, že revoluce postupuje). Ke konci je aspoň boj o Santa Claru. V mezičasech černobílý Ernesto Guevara hovoří o revoluci – pro rozhlas, televizi či na půdě OSN. Bez druhé poloviny je to zkrátka jen torzo, ze kterého se ani nedá vyčíst, co tím vším chtěl autor říci. Benicio Del Toro je samozřejmě skvělý. SPI za jejich zbabělost velký nedík! ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Já jsem se tak těšil :-( Nicméně po skončení filmu jsem si uvědomil, že kromě Dannyho parťáků se mi žádný Soderberghův film nelíbil. Je mi jasné, že je bezpochyby nesmírně náročné natočit film, který se zakládá na historických faktech, a který mapuje natolik významné období v dějinách Kuby dvacátého století, ale taky si myslím, že lze takovou látku zpracovat poutavě. A to se dle mého mínění Soderberghovi absolutně nevyvedlo. Neustále chození džunglí, objímání a vítání, ošetřování raněných. Všem divákům je dobře známo, že Che Guevara byl lékař, a že se se svými souputníky dozajista srdečně vítal, ale není třeba kvůli tomu natahovat film o desítky minut. Sečteno a podtrženo, nuda k uzoufání, kterou nevytrhne ani skvělý a přesvědčivý Benicio Del Toro. Budu hodně zvažovat, zda jít na druhý díl. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Postava revolucionáře Che je dostatečně profláknutá (ne, já ho na tričku nenosím :-) a tím pádem i zajímavá pro zfilmování a Benicio del Toro je můj oblíbený herec, ale dva roky po zhlédnutí musím (sebe)kriticky přiznat něco neskutečného. Z celého filmu mi utkvěla (a to jen mlhavě) v hlavě jen jediná scéna, kdy Che na konci filmu (nasrananej na „morálku“ svých spolurevolucionářů) vrtí hlavou a říká "to je neskutečný". Jinak mi film naprosto splývá s načtenými fakty z knih o Che. To je nejen neskutečný, ale i sakra málo na nějaké vyšší hodnocení filmu. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Vynikající skorodokument z historie Kuby, ke které mám srdeční vztah (rok jsem s rodiči žila v Havaně). Doporučuji ještě zhlédnout http://www.csfd.cz/film/37493-motocyklove-deniky-diarios-de-motocicleta/ cesta, která inspirovala budoucího revolucionáře, http://www.csfd.cz/film/88095-ztracene-mesto-lost-city-the/ jak bojovala proti režimu kubánská inteligence a jak pak na to doplatila a http://www.csfd.cz/film/15337-nez-se-setmi-before-night-falls/.situace před revolucí z pohledu homosexuála . Bohužel jsem měla pořád před očima ideálního představitele Che Guevary - G. G. Barnala a Benicio Del Toro, přestože ho mám moc ráda, tak je na to moc "vypapaný" a působí že je tak o 20 let starší než tehdy 30letý Che (i když reálně je starší jen o 10 let). Těším se na další díl! ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Spíš dokument než regulérní film, ale o to poutavější. Del Toro hraje minimalisticky a tak nějak lidově, většinu času jako by na sebe nechtěl strhávat pozornost (stejně jako ze začátku sám Che), vpodstatě svou postavu formuje událostmi, které se právě dějí, což považuji za jeden z největších kladů filmu. Soderbergh navíc výborně natočil většinu bitev a z přestřelek sálá živočišnost a právě ona lehká dokumentárnost, která výborně koresponduje s hlavním vyprávěním. To vše je protkáno i několika odlehčujícími příhodami jako třeba scéna s Camilem a břichomluvcem, či diskuzemi s Fidelem Castrem a jeho bratrem Raulem o formování "svobodné" Kuby. Kurva! Netrefil jsem! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Největším problémem bylo pro režiséra vybrat, jaké části revolucinářova života bude film obsahovat. Nakonec se rozhodl pro události na Kubě a v Bolívii, do filmu ale vložil i Guevarův projev na půdě OSN. (ČSFD)
  • Steven Soderbergh má americké občanství, tudíž scény z Kuby nemohl točit na Kubě. Lokality mu nahradily Španělsko, Mexiko, Portoriko a Bolívie. (Sfinkter)
  • Děj filmu se odehrává převážně v letech 1956-1958. (Karlos80)

Související novinky

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama