Reklama

Reklama

Hodina pravdy - Série 1 (2004) (série)


Masakr na střední škole Columbine (S01E03)

(epizoda)
  • Česko Masakr na Columbine High School (více)
Kanada / Velká Británie, 2004, 50 min

Režie:

David Hickman

Scénář:

David Hickman

Hrají:

David Morrissey (vypravěč), James Gilbert
(další profese)

Obsahy(1)

Připravovali se pečlivě, trénovali a svůj výcvik a ideologické proklamace natáčeli na video. Jednoho dne pak na své spolužáky začali střílet. A americká policie v tom ty děti nechala - necítila se na takové situace dobře vycvičená. Tato dokumentární rekonstrukce vznikla na základě videonahrávek, oficiálních dokumentů a očitých svědectví událostí, které se odehrály před a v průběhu masakru na americké střední škole Colombine 28. dubna 1998.

V Littletownu poblíž Denveru v Coloredu začaly nabývat konkrétních obrysů vražedné představy sedmnáctiletého Erika. On a jeho přítel, známý jako "Vodka" nebo také "Véčko", měli v úmyslu spáchat neuvěřitelně brutální zločin. Z deníku Erika Harrise: „Někdy v dubnu příštího roku se já a "Véčko" pomstíme, a tak trochu urychlíme přírodní výběr. Musíme se naučit dělat časované bomby, pak jich nastražíme stovky; k silnicím, mostům, budovám a pumpám; jen ať to způsobí zkázu a chaos. Bude to jako nepokoje v Los Angeles, jako bombový útok v Oklahoma City, jako druhá světová válka, Vietnam, všechno dohromady. Chci, aby si mě svět navždycky pamatoval." O rok později, 20. dubna 1999, spáchali Erik Haris a další student střední školy Columbine Dylen Kleebold nejstrašnější masovou vraždu na střední škole v dějinách Ameriky. Zabili 12 studentů a jednoho učitele, zranili 23 dalších lidí. Nakonec zabili sami sebe.

Tato dokumentární rekonstrukce zaznamenává vývoj událostí onoho úterního dopoledne v kritické hodině mezi 11:00 a 12:08 hod. Celá léta zůstával hrůzný masakr nevysvětlen. Nedávno však byly zveřejněny nové informace o útoku a událostech, které mu předcházely. Tyto strašlivé podrobnosti umožnily zrekonstruovat onen šílený vír náhod, který skončil tak nesmyslným zabíjením. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

schizmo 

všechny recenze uživatele

Podle mě nijak zajímavej nebo vyčnívající dokument, který spíše přináší obecná fakta o Columbinském masakru a hranou formou rekonstruuje celý případ v časových posloupnostech + sem tam nějaké autentické záběry. Jinými slovy si uvědomíte, že borci přišli, vystříleli to, obrátili zbraně proti sobě a tím to haslo. Zpracování velice strohé a obyčejné, takže ve srovnání slavnějším kolegou Bowling for Columbine, byť je to možná trochu agitka, neobstojí. Nicméně i tak je dobrý připomenout si tuhle řežbu a uvědomit si, že cesta vašich dětí do školy může být kdykoli ta poslední... ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Tak z tohohle mě úplně mrazilo a musim říct, že to u mě vede k určitýmu přehodnocení vztahu k filmům s brutálním násilím - je až úchylný, že se v nich tolik režisérů vyžívá. A zvlást šílený je to u počítačovejch her. Pak to v chorejch mozcích vede k tomu, co se stalo na Columbine. A společnost to víceméně toleruje v neomezenym množství a děcka se tim "baví" už hodně malý. Strašný. A v Americe ještě podpořený tou zbranovou politikou... Z těch nenávistnejch real videí se mi zvedal žaludek. Ale úplně nejšílenější moment pro mě asi byl, jak otec Erica volal na policii a bylo mu jasny, že je v ty střelbě zapletenej. Nevim, být těma rodičema, vědět, co doma roste za ....... a neudělat všechno pro to, abych něčemu takovýmu zabránil, ještě potkávat příbuzný obětí - asi bych se musel zbláznit nebo rovnou následovat svý ratolesti. No a rozum zůstává stát i nad prací policie! Žel se vždycky čeká až na něco takovýho, aby se postupy, zákony apod. změnily. Jediny, co se da vytknout je to, že chybělo právě větší rozebrání těch věcí za tim ( policie, škola, doktoři, rodina ), což by mohlo být velmi poučný. Ovšem to nic na účinku dokumentu nemění. Brrrrrrrrr ()

Reklama

J.Lajner 

všechny recenze uživatele

Dne 20. dubna 1999, provedli studenti Eric Harris (18) a Dylan Klebold (17) ozbrojený útok na Columbine High School v Coloradu. Výsledkem bylo dvanáct mrtvých studentů, jeden učitel, explozemi poškozená škola a dvojice mrtvých útočníků, jež nakonec spáchala sebevraždu. Cílem nemělo být vyjednávání a držení rukojmích, ale absolutní zkáza zahrnující zničení školy, mohutné exploze a stovky mrtvých lidí v ulicích. Eric Harris byl naštěstí mizerný konstruktér bomb. Jakmile nálože umístěné do školní jídelny (a na několika místech ve městě) selhaly, vylezli oba útočníci z aut a začali bezhlavě střílet do spolužáků. Hodina pravdy je solidní dokument o nechvalně proslulé tragédii kombinující hrané a autentické záběry. Herecké výkony ucházející a pro účely dokumentu dostačující. Případ samotný je zajímavý nikoliv počtem obětí (naštěstí), ale především obrovským množstvím materiálu, jež po sobě oba střelci zanechali (deníky, eseje, videa). Díky tomu mohla ostatně vyjít i mrazivá kniha Columbine: Nejznámější školní masakr (2023), která celou událost mapuje takřka minutu po minutě. Nikdy bych nečekal, že se ČR datem 21.12.2023 tak děsivým způsobem přiblíží této Západní problematice. Inu, „vývoj“ nezastavíš. Takové události se děly, dějí a dít budou. Tento dokument má jednoznačně preventivní význam a zároveň ukazuje, jak hrdé bezpečnostní složky USA dokázaly tehdy naprosto selhat. Celý dokument je možné zhlédnout na YouTube s CZ podporou. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Pokud vás tento dokument (rekonstrukce) zaujal, doporučuji Bowling for Columbine, ať už si o Michaelu Mooreovi myslíte cokoliv. K těm dvěma zmrdům netřeba cokoliv dodávat. "We are the nobodies, we wanna be somebodies, when we're dead, they'll know just who we are..." ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Veľmi znepokojujúci a hrôzostrašný dokument pre mňa ! Rozhodne mi to dnes, v nedeľu, na nálade nepridalo. Ešteže som mal výdatné raňajky a rozhodne toto nedoporučujem pozerať niekomu, kto prechádza práve ťažkými poopičnými stavmi po sobotnajšej kalbe! V každom prípade doporučujem vzhliadnuť Elephanta pred, alebo potom! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (10)

  • Dylen Kleebold se narodil 11. září 1981, tedy přesně 20 let předtím, než se udál teroristický útok na Světové obchodní centrum. (Dinsberg)
  • Eric Harris si vedl deník, ve kterém si představoval, že unese letadlo a havaruje s ním v New York City. (Delock)
  • Oba dva střelci byli rasově založení. Ačkoliv nezabíjeli jen lidi odlišné barvy pleti, tak oběť, Isiaha Schoelse, si vybrali právě kvůli jeho barvě pleti. (SidVicious)

Reklama

Reklama