Reklama

Reklama

Superman: Soudný den

  • USA Superman: Doomsday
Trailer

Když Lexcorp náhodou vykope intergalaktického sériového vraha Doomsdaye, Superman se s ním utká tváří v tvář v osudovém souboji. Celý svět společně oplakává svého hrdinu a lidé si uvědomují, že už se nikdy nebudou cítit opravdu v bezpečí. Supermanovi nepřátelé se radují – všichni až na Lexe Luthora. Ten truchlí nad ztrátou svým vlastním šíleným způsobem a odstartuje řetěz hrozivých událostí, jejichž důsledky nemohl předvídat ani on sám. Toto celovečerní animované dobrodružství, natočené podle nejprodávanějšího comicsu všech dob, Supermanova smrt od DC Comics, se honosí vzrušujícími akčními sekvencemi, které mohou konkurovat čemukoliv, co jste kdy s Mužem z oceli TM viděli. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (148)

Styxos 

všechny recenze uživatele

Oujé - Superman dostal konečně pořádně na prdel. Pořádně temný animovaný snímek, ve kterém jsem si opravdu myslel, že Spasitel v červených slipech a pláštěnce už ze svého hrobu nevyleze. Doomsday a Supermanův klon jsou nejlepší protivníci, kteří se kdy Kal Elovi postavili a Lex Luthor s generálem Zodem se tak mohou jít klouzat. ps: ten černý oblek mu sekl mnohem více. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 9/10 Hudba 10/10 Efekty 8/10/// +ultimátní akce, silné emoce a dobře napsané charaktery postav, český dabing, záporáci a famózní hudební doprovod -na tu animaci (grafiku) jsem si musel zvyknout/// V životě jsem snad neviděl animovaného supermana. Přesto (nebo právě proto) tento film předčil všechna možná očekávání. Díky přiměřené stopáži nemáte šanci vydechnout a na obrazovce se pořád něco děje. Děje se tu toho tak moc, že by to vydalo na 2 celovečení filmy. Do tohoto snímku jsem se ponořil a ani nedýchal. Navíc je to vše velmi drsné a emocionálně silné.../// Celkem 92%/// ()

Reklama

movieband 

všechny recenze uživatele

Supermana nemám moc v lásce, ale na tenhle animák jsem byl obzvlášť zvědavý. Lákadlo Supermanovi smrti je asi největším tahounem celého filmu. Občas se mihne temnější atmosféra, akce je ve filmu habaděj, stejně jak dějových zvratů. Dal bych fous do ohně za to, že v tomhle kousku se Supermanem se jedná o nejpůvabněji zpravovanou postavu Louis Laneové, kterou dabuje Anne Heche. Celkově je animák solidně odvyprávěný, ale... Děj slibuje smrt Supermana, samotný název "Doomsday" nevěstí nic dobrého, tak sem čekal fakt trochu ponurejší animovanou jízdu. V týmovkách JL se takové atmosféry člověk dočkal (War), ale tady byla jen v náznacích. Jsem rochu zklamaný. Sice je pravda, že se od jiných animáků liší trochu dospělejším vyprávěním a dějem, ale i tak je to pořád z toho slabšího soudku od DC Comics.75% ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Také jsem byl překvapený, jak moc dospělé to nakonec bylo. Cartoonová animace mě k tomu moc nevedla. Mimochodem komiks Doomsday, který byl předlohou byl odpovědí na otázku, zda může superman zemřít. Totiž jeho schopnosti se se střídáním spisovatelů u kormidla série nadouvaly až se zdálo, že jej nemůže nikdo porazit (snad jen Chuck Norris, jak kdysi trefně komentoval situaci Pavlovský). Nicméně střetem s Doomsdayem série na nějaký čas skončila a já předpokládal, že tak bude končit i film. Tak mě trochu překvapilo, že k tomu boji došlo už po třiceti minutách. Ale why not. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Další z klasicky animovaných Supermanů, který však rozhodně není určen dětem, jak se o tom možná domnívali tvůrci českého dabingu. Příběh tohoto filmu se v podstatě rozpadá na dvě části, jež spojuje jen postava Luthora, jehož LexCorp nejprve odhalí ve skalách ukrytého mimozemského neporazitelného bijce. A posléze stojí za vznikem Supermanova klonu, jenž začne ohrožovat město... Už v první části dojde na docela drsné scény, pro děti nevhodné, třeba trhání lidských hlav bez narkózy. I vzhledem k některým praktikám Lois, aby Supermanovi pomohla, těžko snímek doporučit dětem, ostatně tu holka celou dobu běhá v přiléhavé minisukni. Nehledě na to, že Superman po 26 minutách filmu umře a je mu vypraven dojemný pohřeb... Škoda toho, že se snímek láme na dvě části, obsahuje pár i na Supermana neuvěřitelných momentů, a že trpí určitou neujasněností v oblasti mezilidských vztahů, kdy určité zajímavé náznaky nejsou dotaženy do konce (vztah Lois a Supermana, jenž prochází krizí, vztah Supermana k mamince ve Smallville, fotografa přeběhnuvšího k bulvárnějšímu plátku apod.). Zase ale potěšila klasická animace, podobná té u nedávno recenzovaného Batmana a stejně tak funkční. Pokud jde o disk, naběhne rychle statické menu, bonusy zde nejsou žádné. Podivná je ale kombinace zvukové a titulkové výbavy. Asi si čeští distributoři skutečně mysleli, že animovaný rovná se pro děti (asi jako si v České televizi dodnes myslí, že Simpsonovi jsou seriál pro děti). Protože na DVD najdeme jen český dabing. což se dělá u animáčů pro děti. A i tam jsou pro rodiče české titulky, zatímco u tohoto filmu jedině anglické. V originále namluvili Supermana a Lois herci Adam Baldwin a Anne Heche, v češtině pak Zdeněk Hruška a dabingový nezmar Lucie Vondráčková. Víte, Lucka je asi hodná holka, ale když její hlas slyším v každém jedna a půltém filmu, začnu být alergický, zvláště když všechny postavy dabuje na jedno brdo. Prostě zde jsem neslyšel Lois, ale Lucku Vondráčkovou, a k té animované (černovlasé a navíc sexy) postavě mi vážně nesedla. V některých situacích jsou vedlejší postavy dabovány tak, jako by si někdo myslel, že dělá dabing Scooby-Doo - zkuste si schválně pustit český dabing a posléze originál u scény objevení mimozemské lodi v jeskyních. A protože nejde jen o tuto scénu, dovolím si tvrdit že český dabing je neskutečně otravný. Nehledě na to, že v samotném originálu jsou sem ta mnohé chytré slovní vtipy. jež v dabingu zaniknou, nebo dokonce jsou v češtině některé repliky přeloženy zcela jinak! Např. v angličtině: "Snad se uvidíme." je v češtině přeloženo: "Snad to nebude tak doslova." Pokud by vám zněla podivně česká replika "měli jsme spolu spoustu neuzavřeného jednání", vězte, že postava ve skutečnosti říká: "Měli jsme spolu hodně nevyřízených účtů". Zatímco v originále Supermanův robot našel kryptonitovou zbraň v archivu (rozuměj skladu), v češtině tvrdí, že jde o vývojový typ. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (7)

  • Ve scéně, kdy Toyman unese děti a poté "Superman" vstane z mrtvých, zakřičí Toyman: "School's out... FOREVER!" To je odkaz na skladbu "School's Out" od Alice Coopera. (Caszidy)
  • James Marsters, který dabuje Lexe Luthora, si už jednou zahrál postavu z DC univerza. V seriálu Smallville (od r. 2001) ztvárnil Brainiaca. (jh666)
  • Supermanův černý oblek a delší vlasy jsou jedny z mála věcí, které se shodují s komiksovou předlohou. (HellFire)

Reklama

Reklama