Reklama

Reklama

Imaginárium Dr. Parnasse

  • Velká Británie The Imaginarium of Doctor Parnassus (více)
Trailer

VOD (1)

Dr. Parnassus (Christopher Plummer) kdysi dávno vyhrál nesmrtelnost v sázce s ďáblem panem Nickem. O mnoho století později našel pravou lásku a s ďáblem podepsal novou smlouvu. V ní stálo, že se vzdává své nesmrtelnosti výměnou za mládí, ale jeho prvorozené dítě se v den svých šestnáctých narozenin stane majetkem pana Nicka. Nyní se čas Parnassovy dcery Valentiny naplnil a on se trápí, jak jí zachránit před neúprosným osudem. Pan Nick přijíždí, aby si převzal svou cenu. Rád se však vsází, a proto se rozhodne znovu riskovat. Valentinu získá ten, který první svede pět nových duší... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 151)

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Dnes již klasicky roztříštěný pozdní Gilliam, hýřící zajímavými nápady ve sférách scénáře (charaktery, snové světy, narace) a vizuální fantazie, bohužel poskládanými bez ladu a skladu. Zmatek a mlha neujasněnosti se vznáší nad podstatou, fungováním i ztvárněním obou předložených světů (Imaginárium a fiktivní Londýn, popřípadě fiktivní Země), nad historií jejich nejstarších obyvatelů, nad motivací postav, nad jejich nejednoznačností (záměrnou či nikoliv?) i nad nastalými zvraty, které děj často zavádí (příjemně i nepříjemně) do nečekaných odboček. Gilliam měl samozřejmě i v tomto případě napůl příslovečnou smůlu - předčasná smrt Heatha Ledgera jej jistě připravila o pár podstatných segmentů, osvětlujících důvody i vývoj Ledgerovy postavy (náhradníci se pochopitelně nedovedou naladit na vlnu post-jokerovského rauše, v kterém viditelně unavený Ledger jede, do čehož je nemile nucen obzvláště zmatený Colin Farrell), která zřejmě měla být klíčem k celému filmu. Jak podotkla Nathalie, Gilliam se po většinu času jen ztrácí ve vrstvách významů a odkazů, které rozhodně nejsou bez zajímavosti či požitku, já však přeci jen raději ty hříčky, které jednotlivé střípky logicky a přitom rafinovaně splétají do umně provázaného, fantaskního celku. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Posledný film H. Ledgera a svojského režiséra T. Gilliama zožal slušný úspech a nieje to len podarenými trikmi. V prvom rade je tu dobrý príbeh, nielen dobre napísaný a zahraný, ale aj nečakane dobre obsadený. Fakt som nečakal, že sa film odohráva v súčastnosti. Je to iný film, než na aké sa bežne dívame , preto nemusí sadnúť každému. Niektoré scény boli vynikajúce , mňa dostala hlavne scéna s rebríkom, kde sa nakrátko objavil J. Law. Úspechu určite pomohlo obsadenie mnohých známych tvárí a svoj podiel na tom určite má aj tragická smrť H. Ledgera. V druhej polovici sa mi zdal film slabší , hoci práve vtedy boli trikové orgie v plnom nasadení. Neužil som si všetky scény, možno aj preto, že som nemal práve svoj deň. A to je dôvod, prečo sa tento film chystám pozrieť ešte raz . Zatiaľ 70%. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pět - není co řešit. Málokdy se v mém komentáři něco takového objeví, ale: Člověk, kterého Imaginárium nudilo, zklamalo, nebo nudilo a zklamalo dohromady, zkrátka nemá fantazii, nedokáže se u filmu zamyslet a nechce se mu snít. Tak. Imaginárium je totiž skvělé - každou vteřinu, v každém záběru z něj čiší typický Gilliam, jehož magický svět bych poznal snad i poslepu. Bývá už samozřejmostí, že tenhle americký Python nesáhne vedle ani při výběru herců - tady se opět trefil do černého. A hned několikrát. Senzační Ledger, Depp, Law i Farrell. Okouzlující Lily Cole, Christopher Plummer, kterému nedělá problém v jednom záběru vypadat jako houmles a v dalším hned jako důstojný mág... A v neposlední řadě Tom Waits, jeden z nejlepších ďáblů filmového světa. Tleskám všem. A přeji si, aby Terry Gilliam nikdy nepřestal vyprávět příběhy (přece víme, jak je to pro svět důležité, ne?).__P.S. Vydané DVD nabízí (na dnešní mizerné poměry) nebývalou porci zajímavých bonusů. Z rozhlasového interview s Heathem Ledgerem ("Za tři týdny dokončím natáčení nového filmu Terryho Gilliama") mi ale bylo sakra úzko. ()

LihO 

všechny recenze uživatele

Efekty boli super, nápad tiež, no stále to nebolo ono. Celé mi to pripadalo trochu rozprávkové (stávka s diablom, ...), taktiež na Johnnyho Deppa som sa tešil, napokon som zistil, že v tom filme je max 10 minút :D Proste jeden z tých filmov, kde vás trailer naláka, čakáte veľa a potom ste sklamaní :) ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Terry Gilliam jako novodobý Dante Alighieri využívající moderních prostředků k dosažení obdobných pomyslných úrovní, které s mistrně vystavěnou výrazovou formou dokážou zcela diváka vtáhnout. Věčné téma střetů dobra a zla, neukojitelná lidská zvídavost, objevování zrůdnosti v nás, posléze i nevyhnutelného zabřednutí do chaosu a zmaru. T. Gilliam svým osobitým nonkonformním stylem odstranil pomyslné hranice skutečnosti a fantazie, zdařile vykreslil lačnou temnotu i bizarní grotesknost a nastavil neokázalou tvář přetechnizovanému 21. století. Upřednostnil dávno vytěsněné prožitky, jako.. prach cest, tvrdé pryčny na uléhání, hlad… ten věčný hon za obživou. Ale také naprostou volnost a nesvázanost, svěží vánek ve vlasech a noční nebe poseté hvězd.. S tím jde ruku v ruce neochvějná soudržnost, jako významový článek spolku komediantů (jímž se člověk nestává.. s posláním rozdávat radost se již rodí). Tohle vše zažívají Tony Sheperd, Dr. Parnassus, Percy, Anton, Valentina i Mr. Nick, všichni si svůj úděl nosí v sobě navěky..(jak jim závidím). :-)) Imaginarium nelze naplno vstřebat po prvním zhlédnutí a proto si zatím ponechávám malou rezervu 4,5. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (19)

  • Tržby ze severoamerických kin byly 7,7 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových pak dosáhl 61,8 mil. (NIRO)
  • Za denní úkryt Imaginária byla zvolena lokalita bývalé elektrárny Battersea (známé z obalu alba "Animals" skupiny Pink Floyd), ze které zůstaly pouze obvodové zdi a na londýnském horizontu nepřehlédnutelné čtyři bílé komíny. (mcleod)

Související novinky

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

03.07.2010

Žádný strach, nebude to ten, který nesnáší pavouky a pondělky, tudíž nevznikne bizarní komiksový crossover. Ale jak to vlastně bylo? Kandidátů byly davy. Od Josepha Gordona-Levitta (protože hrál v… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Nalezen v La Mancha

Nalezen v La Mancha

25.11.2008

Terry Gilliam, jehož The Imaginarium of Dr. Parnassus bude definitivně posledním filmem, ve kterém uvidíme Heatha Ledgera, pomýšlí na vzkříšení jednoho z nejslavnějších „filmů, které nikdy nevznikly“… (více)

Christophe Gans mění plány

Christophe Gans mění plány

30.03.2008

Onimusha se odkládá. Adaptace videoherní samurajské fantasy se už rýsovala ve velmi konkrétních konturách (Takeši Kaneširo v hlavní roli, stanovený rozpočet, lokace i termíny natáčení), ale několik… (více)

Reklama

Reklama