Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou dodnes svěží filmové komedie Zdeňka Podskalského z roku 1959 je svobodný muž v nejlepších letech, úspěšný lékař a vědec, kolegy trochu zlomyslně přezdívaný doktor Faust. Zahleděný do své práce si nevšímá zájmu žen o svou osobu, nevidí úpornou snahu černovlasé ctitelky získat jeho přízeň. Psychické vyčerpání, shoda náhod a narážky na faustovskou minulost jeho pracovny jej dostanou až na pokraj zhroucení. Všude kolem sebe vidí ne mladou a žádostivou dívku, ale prohnanou Mefistofelu s jediným cílem – získat právo na jeho duši. S Mefistofelou se vydá na tajný výlet… (Česká televize)

(více)

Recenze (125)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Kam čert nemôže", tam pošle ženu. Myšlienka, či ak chcete námet, tejto českej čiernej komédie je celkom zaujímavá. Tak trocha mystická. Mierne temná. Technické spracovanie mi tiež v podstate vyhovuje. Je primerané dobe vzniku tohto snímku. Ale nedokážem prísť na chuť ústrednej hereckej dvojici Miroslav Horníček a Jana Hlaváčová. Najmä pán Horníček je neznesiteľný. Možno to bol výborný rozprávač, pohotový komik, improvizátor a bavič, ale ako herec sa nikdy neuplatnil. Aj v tomto filme je jeho herecký výkon len ďalší veľký, bolestivý kŕč. ** ()

GeoGraph 

všechny recenze uživatele

Pěkná komedie plná sarkasmu, cynismu a kdoví čeho ještě. Skvěle hrající hlavní hrdinové. Na svou dobu pěkné exteriéry a kamera tak něják celkově. Škoda jen konce, který byl takový křečovitě plný samých klišé, která však v tehdejší době klišémi být nemusela (?). Milé překvapení v tvorbě z padesátých let. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně hravá komedie s dávkou mystického tajemna o nezvyklých nedorozuměních vedoucí přes zdanlivý chaos k vtipně ironickému nadhledu a rozuzlení. Dr. Faust (skvělý Miroslav Horníček s neuvěřitelně přirozeným herectvím) se dostává pod velkým vypětím k pocitům frustrace a vyčerpání. S následnou utkvělou představou o čertovi pak rozehrává nevšední zážitky, které ho ale dostávají svým nezaměnitelným ženským půvabem a čerstvým ovzduším zpátky do reality a do chomoutu. Mefistofela (dobrá Jana Hlaváčová) se rozhodne dostat pod čepec svého vyvoleného. A i když ten ani neví, že existuje, nevzdává se a při první vhodné příležitosti a využití jeho blouznění, ho unáší do své rodné vísky s hradem a s velkou vytrvalostí ho dostane až k oltáři. Další zajímavé postavy: předseda družstva Hátl (dobrý Jiří Sovák), který nemá rád záhady, je neustále a záměrně maten a tak se snaží dopátrat pravdy, kastelán a otec Mefistofely Borovička (dobrý Vlastimil Brodský), který se velkou měrou podílel na vyvářených záhadách a matení, a Faustův kolega Dr. Vágner (dobrý Rudolf Hrušínský), který má strach o zdraví svého přítele. Krásně rozverná komedie s neuvěřitelně půvabnými dialogy a humorem s potřebným nadhledem, kde se herci vyžívají ve svých rolích. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Doslova čertovsky vtipná komedie s proslulým českým nehercem a komikem Miroslavem Horníčkem v hlavní roli. Na to, že pan Horníček byl člověk laskavý a šířil okolo sebe po celý život humor a pohodu, sehrál postavu depresivního, trudnomyslného a škarohlídsky zakyslého lékaře na nepochopitelnou výbornou - což jen dokazuje, jak vynikajícím hercem tento neherec byl :) ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Mám rád inteligentní herecký projev pana Horníčka, a když se k němu přidá sympatická a půvabná Jana Hlaváčová nemohou mě z toho vyjít méně než 4 *. Děj sice trochu pokulhává a je postaven na spoustě náhod = Jana Hlaváčová se objevuje vždy v okamžicích, kdy si pan Horníček říká, že čert přece nemůže existovat, ale jako komedie film funguje téměř na 100 % . ()

Galerie (13)

Zajímavosti (14)

  • Ještě před samým začátkem natáčení nebyla obsazená hlavní ženská role. Zdeněk Podskalský st. se jel podívat za svými přáteli filmaři na natáčení filmu Smrt v sedle (1958), kde objevil Janu Hlaváčovou, studentku AMU, a po konkurzu ji do role Mefistofely obsadil. Podle vzpomínek Hlaváčové byl vztah ostříleného herce Miroslava Horníčka k hereckému kandrdasovi zpočátku spíše ostražitý. (sator)
  • Při výpadku proudu při přednášce používá Mefistofela (Jana Hlaváčová) mechanickou svítilnu, která dodávala proud do žárovky opakovaným mačkáním páčky. Charakteristický zvuk svítilny skladatel Zdeněk Liška zesílil a udělal z něj magický. (sator)
  • Ve 30. minutě lze spatřit poutač s nápisem: „Řidiči pozor! Čert nikdy nespí. Divadlo ABC.“ Jedná se o pozvánku na divadelní představení, které režíroval v roce 1958 hlavní protagonista tohoto filmu Miroslav Horníček. Divadelní frašku napsal italský dramatik Albert Perrini. (sator)

Reklama

Reklama