Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou dodnes svěží filmové komedie Zdeňka Podskalského z roku 1959 je svobodný muž v nejlepších letech, úspěšný lékař a vědec, kolegy trochu zlomyslně přezdívaný doktor Faust. Zahleděný do své práce si nevšímá zájmu žen o svou osobu, nevidí úpornou snahu černovlasé ctitelky získat jeho přízeň. Psychické vyčerpání, shoda náhod a narážky na faustovskou minulost jeho pracovny jej dostanou až na pokraj zhroucení. Všude kolem sebe vidí ne mladou a žádostivou dívku, ale prohnanou Mefistofelu s jediným cílem – získat právo na jeho duši. S Mefistofelou se vydá na tajný výlet… (Česká televize)

(více)

Recenze (125)

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Napadita a podarena komedia, aj ked to zo zaciatku vypadalo skor na horor ;-)! Vzdy zasnem, jak dokazal reziser s kameramanom vytrieskat hodnotu z nicoho; teda aj ke Hornicek a Hlavacova celkom "z nicoho" nie je :o), ale aj tak, po prevrate sa uz netocili zdaleka taketo skvosty, napriek tym par prezivsim hercom-umelcov. 4* ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Mám rád inteligentní herecký projev pana Horníčka, a když se k němu přidá sympatická a půvabná Jana Hlaváčová nemohou mě z toho vyjít méně než 4 *. Děj sice trochu pokulhává a je postaven na spoustě náhod = Jana Hlaváčová se objevuje vždy v okamžicích, kdy si pan Horníček říká, že čert přece nemůže existovat, ale jako komedie film funguje téměř na 100 % . ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Zajímavá československá komedie, která vlivem svého stáří už není moc známá a je to rozhodně škoda. Vynikající Miroslav Horníček v hlavní roli a debutující Jana Hlaváčová jsou prvním důvodem, proč se tento film vyplatí vidět. I když Jana Hlaváčová je zde na můj vkus ještě strašně mladá a jakožto žena se mi líbí až ve svých pozdějších filmech. Vedle nich si menší role zahráli neméně dobří Jiří Sovák s Vlastimilem Brodským. Ale to hlavní je přeci jen faustovské téma, které tak často nevidíme. Obzvláště v komedii! Humor do faustovského tématu zde krásně zapadl. Atmosféru duchařského příběhu navozuje hrad Pernštejn a civilní pojetí stará česká dědina, kde se na návsi ještě tou dobou povalovali staré žebřiňáky. Už jen to vyobrazení staré dědiny, starých aut a traktorů má v sobě jistý punc nostalgity a v pastelovém vyobrazení působí doslova pohádkově. [3176. hodnocení, 103. komentář, 74%] ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Příjemně hravá komedie s dávkou mystického tajemna o nezvyklých nedorozuměních vedoucí přes zdanlivý chaos k vtipně ironickému nadhledu a rozuzlení. Dr. Faust (skvělý Miroslav Horníček s neuvěřitelně přirozeným herectvím) se dostává pod velkým vypětím k pocitům frustrace a vyčerpání. S následnou utkvělou představou o čertovi pak rozehrává nevšední zážitky, které ho ale dostávají svým nezaměnitelným ženským půvabem a čerstvým ovzduším zpátky do reality a do chomoutu. Mefistofela (dobrá Jana Hlaváčová) se rozhodne dostat pod čepec svého vyvoleného. A i když ten ani neví, že existuje, nevzdává se a při první vhodné příležitosti a využití jeho blouznění, ho unáší do své rodné vísky s hradem a s velkou vytrvalostí ho dostane až k oltáři. Další zajímavé postavy: předseda družstva Hátl (dobrý Jiří Sovák), který nemá rád záhady, je neustále a záměrně maten a tak se snaží dopátrat pravdy, kastelán a otec Mefistofely Borovička (dobrý Vlastimil Brodský), který se velkou měrou podílel na vyvářených záhadách a matení, a Faustův kolega Dr. Vágner (dobrý Rudolf Hrušínský), který má strach o zdraví svého přítele. Krásně rozverná komedie s neuvěřitelně půvabnými dialogy a humorem s potřebným nadhledem, kde se herci vyžívají ve svých rolích. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála zástupců romantických komedií tady u nás. Když vidím Vlastimila Brodského jak už se chystá, že klackem zpacifikuje i Rudolfa Hrušínského, tak nemám daleko k tomu, abych umřel smíchy. Všichni herci jsouz beze zbytku dokonalí. Když se v jednom filmu sejdou taková esa, jako je pan Sovák, Horníček, Brodský a k tomu jim přihrává nádherná Jana Hlaváčová, tak nemůžu dát menší hodnocení než 5*. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (14)

  • Při výpadku proudu při přednášce používá Mefistofela (Jana Hlaváčová) mechanickou svítilnu, která dodávala proud do žárovky opakovaným mačkáním páčky. Charakteristický zvuk svítilny skladatel Zdeněk Liška zesílil a udělal z něj magický. (sator)
  • Za Miroslava Horníčka (Faust) jazdil na traktore miestny komparzista a bývalý mlynár Josef Svoboda. (Raccoon.city)
  • Mefistofela (Jana Hlaváčová) si stopne vůz Renault 4CV. Jednalo se o malým osobní automobil vyráběný francouzskou automobilkou Renault v letech 1947 až 1961. (sator)

Reklama

Reklama