Reklama

Reklama

Snímek zasazený do kulis 1. světové války sleduje Michaela Dunneho (Paul Gross), který se s těžkým zraněním vrací z Francie domů do Calgary. V místní vojenské nemocnici pozná citově i fyzicky zubožený Michael krásnou a tajemnou ošetřovatelku Sarah (Caroline Dhavernas). Láska na sebe nenechá dlouho čekat. Krátce na to vstupuje mladší bratr jeho milenky David (Joe Dinicol) nečekaně do armády a odjíždí bojovat do Evropy. Michael cítí jako svoji povinnost vydat se za ním a chránit ho. Oba muži se tak spolu s mnohatisícovým zástupem svých krajanů ocitají na válečném poli u Ypres v bitvě známé jako bitva u Passchendaele. Filmový příběh vypráví o vášni, odvaze, odhodlání a hrdinství těch, kdo v ní tehdy bojovali, i těch, kdo milovali. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Nazvat Passchendaele (v češtině dokonce BITVA o Passchendaele) snímek, který se ze 70 % odehrává v Calgary (nebo co to je za prdel v Kanadě), z 15 % všude možně jinde a z 15 % u zmiňované vesnice, to už chce řádně vyvinuté tento, uměleckou licenci. Varuju všechny zájemce o historický film nebo dokonce válečné dílo - budete smutní, je to téměř čistá romantika, s dějem průhledným jak anorektická panna. Ještě ke všemu se tam dost lidí chová jak idioti, takže v zásadě kromě posledních cca 15 minut (no dobře, a 5 minut na začátku) je film obtížně koukatelný. ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Počáteční válečné intro se bohužel záhy změní v romantický paskvil a než se někam posune, uplyne hodina. A je to vlastně úplně jedno. Bitevní vřava je na dnešek jen mírně nadprůměrná a kanadský "Rambo" jen stěží uvěřitelný. A když už "Rambo", pak kanadský "Ježíš" teda vůbec. Prostě něco dobře něco špatně. Respekt patří zůčastněným. ()

Reklama

Prekarkar 

všechny recenze uživatele

Vynikající kamera, skvělé herecké výkony a v neposlední řadě byla námětem reálná bitva 1. světové války, to jsou pro mě nosné pilíře tohoto filmu. Bitevní scény byly velmi realistické, ukazují krutost válek a jako protiklad láska a romantika, film ukazuje čistotu duší a povah lidí. Emotivně hodnotím dost vysoko a technicky také. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

No musím sa priznať že som očakával opak toho čo sa mi napokon dostalo....Namiesto historicko - vojnového dramatu som bol svedkom romantickej drámy v ktorej vojna a samotná bitka o Passchendaele je len akási kulisa (pozadie) celého filmu...napriek tomu však výsledný dojem nie je zlý a snímok možno zaradiť do šedého priemeru. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

31.3.2010 ~ Kanadská romantika na bitevních polích První světové. Roku 1917 bojovalo v blátě první světové (Velké války) mj. i kanadské vojsko. Tenhle příběh je příběhem jednoho z kanadských vojáků, objevivším vše a strativším vše během jednoho hloupého dlouhého masakru. ~ V první řadě tu jde o romantiku, ve druhé řadě ještě o jednu romantiku a teprve zatím je válečný konflikt. I když se to kolem něj všechno motá. ~ Hlavně jsem rád, že někdo konečně také natočil První světovou. Druhou mám sice mnohem raději, lépe se orientuji, ale je fakt, že té je již vážně dost a dělá se, jako by snad jiný konflikt ani nebyl. A zrovna taková První světová byla neskutečný masakr. Ale zpět k filmu. ~ V roli ústřední postavy úplně všeho se představuje Paul Gross. Tohle jméno Vám možná nic neříká, ale vzpomeňte se na dobrosrdečného "zvláštního" kanadského vojenského policistu ze seriálu Směr jih a hned si vzpomenete, s kým máme tu čest. Tohohle chlapíka jsem od té doby snad nikde neviděl a hleďme, tady z něj máme režiséra, scénáristu a i představitele hlavní postavy Michaela Dunna (ve skutečnosti Paulova dědečka). Ten se vrací z jedné z bitev zpět do Kanady, do krátkého ošetřování jedné z pečovatelek. A tak trochu hrou osudu si jejich osudy propletou cestičku do těch nejméně hostinných míst planety té doby. ~ Vizuální kvality filmu jsou až překvapivě dobré. Vyobrazení První světové je sice umístěno tak na dvě místa, ale ta jsou vytvořena a zpracována tak, aby vzbudila ten správný pocit zmaru. Zákopová válka s tehdejšími "technologiemi". Takových mrtvých v jedné bitvě a úplně zbytečně. ~ Každopádně, Kanaďané v poli jsou vyobrazeni většinou tak chrabře, až to nevypadá reálně a Paulovi jsem Michaela nějak moc nevěřil a dalších pár drobností k vytknutí bych taky našel. Ve výsledku je to ale překvapivě zajímavý film a chopit se podobně tématu první světové páni Spielberg & Hanks namísto unylého Pacifiku, měli bychom tu další peckovní záležitost. ~ Další dvojice, které dohromady svedla nevlídná doba a další pár, kterému tato doba nepřála. Ale jako kniha by to bylo asi ještě lepší. ~ PS: Máte-li tu možnost, nekazte si film českým dabingem. Není vůbec špatný, ale mohl být i lepší. A hlas Paula Grosse je jedinečný. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (11)

  • Natáčení probíhalo 45 dní, a to v Calgary, Albertě a v Belgii. (Terva)
  • Snímek získal na 29th Genie Awards ocenění v kategoriích umění a výprava, kostýmy, zvuk, střih zvuku a nejlepší film. (Terva)
  • Kanaďan Paul Gross, ktorý bol nielen scenáristom a režisérom filmu, ale si v ňom aj zahral, uviedol, že trvalo neobyčajne dlho, kým sa nakrúcanie dostalo do pohybu a zapojené do toho boli stovky ľudí. Od prvého nápadu po nakrútenie snímky pritom ubehlo až 15 rokov. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama