Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Max Manus, Nórsky veterán z rusko-fínskej vojny sa vracia do vlasti okupovanej nacistami. Zapája sa do hnutia odboja, no je zatknutý za rozširovanie vlasteneckých plagátov. Podarí sa mu utiecť do Škótska, kde s ďalšími krajanmi obdrží špeciálny vojenský výcvik. Po jeho skončení je celá skupina poslaná späť do Nórska, aby tam pôsobili ako sabotéri. Keď sa im podarí potopiť niekoľko Nemeckých zásobovacích lodí, začne sa o Maxa zaujímať Gestapo... (Theatis)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (108)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Norové se poslední dobou stále víc a víc hlásí do filmové špičky. Max Manus je toho důkazem. Důkazem, že i válečné a pravdivé příběhy zvládají na výbornou. Nejedná se sice o žádný action film s bojovými eskapádami, ale o důmyslně propracovaný špionážní a sabotérský příběh, který staví převážně na napínavých scénách. Ty se odehrávají převážně v přístavu Oslo, kde sabotují německé lodě. A vůbec, celý ten děj, který se točí kolem norské odbojové skupiny, života v Norsku, jednotlivých aktérů, je naprosto uvěřitelný. Aksel Hennie alias Max Manus jen potvrdil, že je úžasný herec. Pokud někoho zajímá odboj za druhé světové války, tento film je jak zrozený pro něj. Mě osobně si získal. ()

slovan1 

všechny recenze uživatele

Trocha norské historie... Pro mě neznámá oblast. Max Manus je pro svou zemi hrdina a v tomle filmu se dovídáme proč. Jeho činy byly opravdu odvážné. Správný záškodník. Nadprůměrné životopisné drama. Aksel Hennie, do teď pro mě absolutně neznámý týpek, zde podává skvělý výkon. Dobře natočený film s padnoucí hudbou. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Těhle filmů z historie jsou kvanta a tenhle spadá do nejvíc zastoupené kategorie těch čtyřhvězdičkových. Těžko říct, jak natočit historický "podle skutečné události," film, aby to bylo něco víc (Schindlerův seznam?), než velmi slušná 80% záležitost. Nicméně, Aksel Hennie, muž malých rozměrů, ale velkého hereckého umu, je největší tahák a zároveň tahoun, hlavního hrdinu nemohli vybrat lépe. Další norský výkvět mu zdatně sekunduje (utkvěl mi Christian Rubeck, Nicolai Cleve Broch a Knut Joner, bratranec slavnějšího Kristoffera). Je to napínavé, dobře zahrané, zajímavé historicky, akční... Film sráží prostě jen to, že s ničím novým na poli zfilmované historie nepřichází, ale co tady furt vymýšlet, že... Za mě palec nahoru. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak toto je velmi solidní válečné drama z prostředí norského odboje. Max Manus je skutečná historická postava. Po boji s Rusy ve Finsku coby norský dobrovolník se po okupaci Norska zapojil do odboje jehož hlavní náplní bylo tištění a distribuce protiněmeckých letáků. Nacisté buňku rozbili, ale Manusovi se skokem z okna podařilo uprchnout apřes Švédsko se dostat do Anglie. Ve Skotsku pak prodělal výcvik Comandos. Po dokončení výcviku byl dakotou se zásobami výbušnin shozen nad Norskem, kde navázal na svoji předchozí odbojovou činnost. Ta se však primárně týkala potápění zásobovacích lodí v přístavech... Tomuto snímku nelez nic vytknout a osobně jej řadím do stejné kategorie jako černou Knihu (2006). Milovníkům válečných filmů jednoznačně doporučuji! * * * * ()

genetique 

všechny recenze uživatele

K severskej kinematografii začínam mať čím viac, tým pozitívnejší vzťah. Ponúkajú totiž veľkú variabilitu žánrov, herecky sú takmer vždy stopercentní a režiséri točia cieľavedome tak, aby celok vyznel čo najpresvedčivejšie. Veľmi kvitujem hlavne herecké výkony, výber lokácií a prácu kulisára/rekvizitára, ktorý každú scénu detailne pripravil na natáčanie filmu z obdobia druhej svetovej vojny. 80%. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (12)

  • Během filmu nikdy nezazní Siegfriedovo (Ken Duken) příjmení. Celé jméno je uvedeno až v titulcích popisujících příběhy jednotlivých postav po konci války. (Adrai)
  • Scéna z června 1940 je natočena u skutečné budovy Norského parlamentu - vůbec poprvé od konce války se na ní objevila nacistická vlajka a dobové transparenty. (Adrai)
  • V době natočení se s rozpočtem 55 milionů norských korun jednalo o nejdražší ryze norský film. (morgos)

Reklama

Reklama