Reklama

Reklama

Vorga - Cesta mezi břehy

Obsahy(1)

Dokumentární esej ze života kočovného národa narjanů - evropských Něnců. Dokumentární film o snu, tundře a kočovném národě evropských Něnců sleduje cestu na sever Evropy do Něneckého autonomního okruhu. Putujeme po posvátné cestě kočovných Něnců zvané VORGA.
Hledáme „snový čas a prostor", nacházíme však jen nejasné kontury a matné vzpomínky na tradiční pasteveckou kulturu. Film je svědkem proměňující se Evropy, v níž se mnohdy kulturní kontext, tradice a kořeny národa ztrácejí. Navždy. Naftové těžební společnosti rychle zabírají rozsáhlá území pastevců a vytlačují tak kočovníky stále více na sever, až na břeh moře. Dále již není kam!...
Let vrtulníkem nad tundrou je průletem do hledaného jiného světa – časoprostoru. Monumentální letecké záběry ve spojení s hudbou nabývají posvátných rozměrů a nánosy civilizace jsou „očištěny" vodami Barentsova moře.
Vidíme tundru a slyšíme ticho. Vidíme obrazy krajiny, hudby, ticha, větru, zvířat a lidí, cítíme pomalé plynutí času a obřadnost všeho lidského konání. Divokost, hravost, drsná přirozenost a ničím neomezená svoboda... Avšak jen do chvíle, než znenadání přiletí vrtulník.... (Česká televize)

(více)

Filmotéka

Uživatel Formát Jazyky Přidáno Pozn.
majo25 Jiné
01.04.2017
Mylouch Jiné
26.11.2012
Lasoft DVD
03.03.2012

Reklama

Reklama