Reklama

Reklama

VOD (1)

Život novináře Stevea Lopeze se ocitl ve slepé uličce. Novinový průmysl je vzhůru nohama a jeho manželství je v troskách. Nedokáže si vybavit, co že to vlastně miloval na své práci. Jednoho dne se prochází po losangeleských ulicích, když vtom spatří muže, který podmanivě hraje na housle. Muž se jmenuje Nathaniel Ayers a je evidentní, že trpí psychickou poruchou. Během rozhovoru se Lopez od něj dozvídá, že studoval na slavné hudební škole Juilliard. Stevea zajímá, proč student prestižní školy skončil na ulici. Zjistí, že Ayers po dvou letech studia zanechal, protože u něj v raném věku propukla schizofrenie a sen o velkých koncertních síních se brzy rozplynul. Další den Steve Ayerse vyhledá a znovu mu řekne, že by o něm chtěl napsat sérii článků. Rozhodne se, že se pokusí změnit hudebníkův život, a vydává se do boje s větrnými mlýny. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (250)

mcb 

všechny recenze uživatele

Novodobý režijní génius Joe Wright na stoličce životopisu s Jamiem Foxxem a Robertem Downeym Jr.? Očekávání na bodu varu! Ač vypadá námět na strhující oscarové drama, kope bohužel druhou až třetí ligu. Sólista vypadá jako zaručený útok filmovou akademii, nabízí "neuvěřitelný a dojemný příběh, který se dotkne každého člověka", ale přitom je v něm tak málo, co by se za nehet vešlo. Opravdu mi nejde do hlavy, jak mohl režisér vynikajícího Pokání natočit tuhle šedí prolezlou nudu. Snaží se dojímat diváka prvoplánovými záběry na bezdomovce pod záštitou spousty vážné hudby, ale přitom vypráví naprosto o ničem. Wrightova ryze britská a poetická režie, která dokáže pečlivě uchvátit ve snímcích z 18. století, bohužel vyznívá naprosto prázdně v současnosti. K dojímání se nad osudem geniálního bezdomovce, jež nemohl naplnit své touhy, by spíše seděl nějaký modernější styl než tahle prvoplánově smutná balada, která sází jen na fakt, že je natočena podle skutečných událostí. Už je to nuda parafrázovat, ale Sólista je klasická životopisná nuda, která udivuje tím, že na ní pracovalo tolik talentovaných lidí, ale výsledek se ztratil na půli cesty. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Čo ja viem... neprišlo mi to síce obzvlášť úžasne, ale nemôžem povedať, že by ma tento príbeh nudil... Sólista je priemerná výpoveď akých je možnosť vidieť mnoho, len v inom novšom podaní, kde herecké obsadenie stojí za zmienku a svojími výkonmi pritlačí na pílu. Vážna hudba mi imponuje, potešila, ale myslím, že na Wrighta v tomto prípade slabé 6/10 ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Tři filmy stačili Joe Wrightovi aby se zařadil mezi elitu světové kinematografie. Svou jemnou a vizuálně nadanou rukou tentokrát zobrazuje utrpení lidí bez domova skrze příběh nadaného, ale mentálně nemocného "sólisty" na violoncello tak krásným způsobem, že ke konci už jsem ani nedýchal. Z celého snímku na vás ta realita podle skutečné události dýchá, dále opravdu nádherná hudba spojena s obrazem dokáže v srdci probudit celou škálu emoci. Vrcholem je pak ústřední dvojice Downey - Foxx, za jejichž výkony očekávám minimálně nominace na zlatou sošku. Bravurní! ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

souhlasím, že je to dost okatě hnané na city .. ale já jsem někdy (nebo spíše teď už pořád) pěkná měkota, takže jsem tomu lehce a vcelku rád podlehl .. popravdě, hodně však k tomu napomohla i nepřeslechnutelná přítomnost geniálního Ludwiga van Beethovena a potom také ty zajímavé kouzelné záběry z výšky na město, na jeho dopravní tepnu .. tohle podkreslené tou úžasnou hudbou = jedna velká poetická filmová báseň … ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle prostě není film pro mě. Ani vlastně nevím proč jsem se na něj díval. Příběh mentálně zaostalého houslisty, který nic a nikoho nemá rád mě za srdíčko nechytil. No nedá se nic dělat. Nerad dávám podobným filmům odpádek, ale tady není jiná možnost. Ještě že sem neřídil. Jediné co mi film po celou dobu poskytoval byly nepříjemné mikrospánky. Odpad jako vyšitý. Obrovská nuda. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • Jamie Foxx (Nathaniel Ayers) nehrál muzikanta poprvé. Ztvárnil již jazzového génia Raye Charlese ve filmu Ray (2004). (Aknah)
  • Vo filme je Steve Lopez (Robert Downey Jr.) zobrazovaný ako rozvedený. V skutočnosti je šťastne ženatý a samotnému Stevovi to bolo vraj divné o sobe počuť ako rozvedenej osobe. (Skleni)

Související novinky

Režisér Pokání a indická móda

Režisér Pokání a indická móda

15.03.2009

Indie je v kurzu. Kdo by se tomu po diváckém i oscarovém úspěchu Milionáře z chatrče divil, že? V šlépějích Dannyho Boylea se vydá Joe Wright, který se po „současněji laděném“ Sólistovi vrátí ke svým… (více)

Reklama

Reklama