Reklama

Reklama

VOD (1)

Život novináře Stevea Lopeze se ocitl ve slepé uličce. Novinový průmysl je vzhůru nohama a jeho manželství je v troskách. Nedokáže si vybavit, co že to vlastně miloval na své práci. Jednoho dne se prochází po losangeleských ulicích, když vtom spatří muže, který podmanivě hraje na housle. Muž se jmenuje Nathaniel Ayers a je evidentní, že trpí psychickou poruchou. Během rozhovoru se Lopez od něj dozvídá, že studoval na slavné hudební škole Juilliard. Stevea zajímá, proč student prestižní školy skončil na ulici. Zjistí, že Ayers po dvou letech studia zanechal, protože u něj v raném věku propukla schizofrenie a sen o velkých koncertních síních se brzy rozplynul. Další den Steve Ayerse vyhledá a znovu mu řekne, že by o něm chtěl napsat sérii článků. Rozhodne se, že se pokusí změnit hudebníkův život, a vydává se do boje s větrnými mlýny. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (250)

Hild 

všechny recenze uživatele

Tentokrát to sice taková síla, jako bylo Pokání, není, ale rozhodně se nejedná o špatný film. Wrightův rukopis je zde naprosto viditelný, dokonce je zde i pokus o podobnou scénu, jako jeho mistrovská scéna v Pokání, tady to už však tak úplně nefungovalo. Joe se zde nemohl opřít o tak silný příběh, jedná se o klasický životopisný film o jednom hudebníkovi, který už jsme ale viděli mnohokrát. Jamie Foxx zde navíc hraje velice podobnou roli, kterou už si jednou zahrál. Joe, i kdyby chtěl sebevíc z tohoto filmu vytvořit, tak zkrátka mu to ten příběh nedovolí. Film je tak na jedno zhlédnutí a pak už si na něho ani nevzpomenete. Škoda. Rozhodně ale nemíním jít s hodnocením dolů, protože film obsahuje pár moc pěkným momentů. Možná zatím nejslabší Joeův film, ale nic to nemění na tom, že ho stále považuji za jednoho z nejtalentovanějších režisérů současnosti, má velká naděje do budoucna. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý pohľad na skutočnú osobu. Je to tak trocha kritika spoločnosti, ktorá hovorí zo začiatku o tom, ako sú ľudia nevnímavý, zaujímajú ich hlúposti, ale nie to ako sa zarába na vojne. Neskôr ukazujú ako sa ubližuje bezdomovcom, hovorí, že v Los Angeles žije okolo 90 000 bezdomovcov, no keďže to bolo natočené ešte pred hlavným úderom krízy, dnes je ich zrejme viac. To je zrejme ten americký sen. Ukazuje ako bývajú niekedy géniovia čudácky, že dar niekedy dostane aj človek, ktorého spoločnosť odvrhuje. Film je dlhý a je to skôr dej na ulici, no bojím sa, že aj udalosťou, ktorá stojí za povšimnutie, to nie je film z ktorého by ste šaleli radosťou a radi si ho púšťali. Niektoré silné veci skrátka nie sú na sfilmovanie, lebo z nich nemôže byť kvalitný film alebo žeby niekde urobili chybu tvorcovia, že mám taký pocit, no asi skôr to. Je to slušné, je to priemer, ale proste nič viac. ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Joe Wright si získal diváky i kritiku už prvním filmem "Pýcha a předsudek" a svůj režijní talent potvrdil výborným "Pokáním" ale jako skoro každý režisér, který rychle stoupá nahoru i Joe Wright trochu spadl a to právě "Sólistou". Ne, že by byl špatný Jamie Foxx (ačkoliv se až moc snaží) nebo dokonce Robert Downey jr. a pár scén je vizuálně povedených ale příběhy o tajemném géniovi zde už byly a v mnohem lepším a poutavějším provedení. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Zajímavá studie schizofrenického génia, kterému pomáhá dobrácký novinář. Škoda jen, že příběh se několikrát zasekne na mrtvém bodě a bohužel byly i místa, kdy mi postava Nathaniela připadala lehce otravná. Downey ve své životní formě a solidní Foxx ve filmu, který mohl mít klidně náběh na Oscary. 70% ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Novodobý režijní génius Joe Wright na stoličce životopisu s Jamiem Foxxem a Robertem Downeym Jr.? Očekávání na bodu varu! Ač vypadá námět na strhující oscarové drama, kope bohužel druhou až třetí ligu. Sólista vypadá jako zaručený útok filmovou akademii, nabízí "neuvěřitelný a dojemný příběh, který se dotkne každého člověka", ale přitom je v něm tak málo, co by se za nehet vešlo. Opravdu mi nejde do hlavy, jak mohl režisér vynikajícího Pokání natočit tuhle šedí prolezlou nudu. Snaží se dojímat diváka prvoplánovými záběry na bezdomovce pod záštitou spousty vážné hudby, ale přitom vypráví naprosto o ničem. Wrightova ryze britská a poetická režie, která dokáže pečlivě uchvátit ve snímcích z 18. století, bohužel vyznívá naprosto prázdně v současnosti. K dojímání se nad osudem geniálního bezdomovce, jež nemohl naplnit své touhy, by spíše seděl nějaký modernější styl než tahle prvoplánově smutná balada, která sází jen na fakt, že je natočena podle skutečných událostí. Už je to nuda parafrázovat, ale Sólista je klasická životopisná nuda, která udivuje tím, že na ní pracovalo tolik talentovaných lidí, ale výsledek se ztratil na půli cesty. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (9)

  • Jamie Foxx (Nathaniel Ayers) si nechal vytrhať vlastné zuby kvôli úlohe Ayersa, tvrdil: „Moje zuby sú príliš veľké a biele, bezdomovec by také nikdy nemal.“ (Zaara)

Související novinky

Režisér Pokání a indická móda

Režisér Pokání a indická móda

15.03.2009

Indie je v kurzu. Kdo by se tomu po diváckém i oscarovém úspěchu Milionáře z chatrče divil, že? V šlépějích Dannyho Boylea se vydá Joe Wright, který se po „současněji laděném“ Sólistovi vrátí ke svým… (více)

Reklama

Reklama