Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Člen klanu nás přívádí do společenství Ku Klux Klanu, který vládne v jižních státech USA neomezenou pravomocí. Pravomocí zvanou lynč. V oblastech, kde lynčování je nepsaným zákonem. V jednom městě vyvolá znásilnění bílé ženy vlnu hněvu a krveprolití. Příběh o tom, jak se život může změnit v krvavou bitvu. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

Javert 

všechny recenze uživatele

Společnost amerického jihu je pěkně prohnilá a Terence Young to věděl a neváhal o tom natočit film. Ale ne ledajaký. Zapomeňte na hromadné "schůze" zakuklenců, tuny hořících křížů a podobné věci, ale připravte se na téměř dvouhodinovou psychologickou válku mezi rasistickými venkovskými burany a Burtonem, snažícím se životní úděl černochů alespoň trochu zlepšit. A to se samozřejmě nemůže zamlouvat tamnímu Ku-Klux-Klanu. Lee Marvin v roli šerifa, který se do poslední chvíle nemůže rozhodnout, na kterou stranu se přidat. Film, který velice povedeně nastíňuje poměry na americkém konfederačním venkově. A další skvělý film Terence Younga. ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Klansman mě poněkud zklamal. Hlavně po režijní stránce netáhl, čímž nechci říci, že nudil, ale "hobloval na sucho". Atmosféru emocí neztrácel, ale děsivě jí ředil, pomalejší tempo tomu nesedlo. Zvedám palec pro jasně viditelné stopy Samuela Fullera (režiséra Steel Helmet, Pickup on South Street nebo Shock Corridor) ve scénáři - násilí je tady skutečně "luxusní" a bolí. Akorát scéna kde Richard Burton zničí půlku stanice je hloupá. Správnej tah má film až v samotném implicitním vyústění. Btw. je vtipný vidět hodnocení na imdb - 4.8 a odsuzování za jeden z nejhorších filmů. ()

Reklama

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Na jihu bylo tehdá opravdu husto. Pokud člověk neměl tu správnou barvu pleti, mohla se mu stát osudnou i obyčejná procházka. Nic ale není pouze černobílé a násilí plodilo vždycky jenom další násilí. A protože né všichni barevní byli ovce s hlavou dolů, tak to v konfrontaci s ku-klux-klanem, byla leckdy vyložená válka. V tomto filmu člověk poznává i důsledky sympatizovaní, ze strany "normálních" lidí a bezmozkové snahy o lynčování takových sympatizantů. Příběh o odvaze a zásadách, zlobě a hlouposti. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přínosné Ku-Klux-ploitation ze sedmdesátkové Alabamy. Maloměstská bělošsky nadřazená neomalenost, správňácký šerif Lee Marvin, O.J. Simpson jako černošský atentátník, pamětihodné znásilnění, divoká přestřelka v závěru. Sympaticky nic není naivně černobílé. Těžko si přát béčkový film, který by lépe vykreslil tehdejší (ale zase ne tak dávné) jižanské poměry. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jižanský shithole v Alabamě (točeno v Kalifornii) a v něm bílí křesťanští vlastenci (čti rasističtí burani), jeden poloburan se smyslem pro spravedlnost na pozici šerifa a lokální humanista-solitér, co má morál setrvat na skládce bílého odpadu až do samého konce. Rasová válka neštítící se exploitation prvků při znásilnění a zabíjení může začít, ale někdo to musí říct i režiséru Youngovi! Nevěrohodnost, podivný hudební podkres, spousta nedbalosti po technické stránce a závěr, který ukázal, že nemůžete být temný, když jste legrační. No nic, O.J. si alespoň natrénoval útěk před policií ve Fordu Bronco a Richard Burton předvedl, že i pod permanentním vlivem vodky stojí nad ostatními, i když nemůže stát. Teda s výjimkou rvačky na autobusovém nádraží.. Štěstí pro Bruce Leeho, že už byl rok na onom světě. Vidět tohle karate opilého mistra, zanevře na své kung-fu.. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Richard Burton bol počas natáčania často opitý a to až tak, že musel pri natáčaní zväčša sedieť alebo ležať. Z rovnakého mal problémy aj s artikuláciou, preto ho niekedy nie je poriadne rozumieť. (beso74)
  • Samuel Fuller napísal scenár, ktorý bol podstatne iný ako ten, aký sa nakoniec sfilmoval. Lee Marvin nemal byť šerifom, ale vodcom KuKluxKlanu, ktorého rasistický pohľad na svet sa kompletne zmenil. Paramount sa zľakol provokatívneho vyznenia scenára a prikázal ho prepísať, Fuller kvôli tomu projekt opustil. Aj Marvin to chcel spraviť, avšak v tom čase už bol jeho podpis na zmluve a cúvnuť nemohol. (beso74)
  • Film sa natáčal na vidieku, v mestečku Oroville, Kalifornia. Miestni boli spočiatku veľmi nadšený z toho, že môžu hostiť natáčanie filmu veľkej filmovej spoločnosti. Ich nadšenie však po vzhliadnutí filmu veľmi rýchlo vyprchalo. (beso74)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama