Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Člen klanu nás přívádí do společenství Ku Klux Klanu, který vládne v jižních státech USA neomezenou pravomocí. Pravomocí zvanou lynč. V oblastech, kde lynčování je nepsaným zákonem. V jednom městě vyvolá znásilnění bílé ženy vlnu hněvu a krveprolití. Příběh o tom, jak se život může změnit v krvavou bitvu. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

choze 

všechny recenze uživatele

"ŠERIFE, VYKRVÁCÍM, KDYŽ MĚ NEVEZMETE DO NEMOCNICE. VY TO VÍTE, ALE NEJEDETE." Výborné brutální drama od režiséra ČEKEJ DO TMY, RUDÉ SLUNCE a VALACHIHO SVĚDECTVÍ, s charizmatickým Burtonem, tvrďákem Marvinem a O. J. Simpsonem jako černošským mladíkem, který se rozhodne pomstít vykastrování a vraždu svého kamaráda vystřílením místní filiálky Kukluxlanu. Film postupně nabírá na obrátkách a napětí, jedna brutalitka střídá druhou a vše směřuje k závěrečnému krveprolití, aniž bychom se dozvěděli, kdo vlastně tuhle lavinu spustil znásilněním bělošky na začátku. A opět se potvrzuje, že ustupovat zlu se nevyplácí. Ve své době nejdražší film (5 milionů dolarů) produkovaný černým producentem. Natočeno podle knihy Williama Bradforda Huie z roku 1967, kterému po jejím vydání Kukluxlan zapálil před domem kříž. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Když jsem se dozvěděl o vydání "Člena klanu" v ČR, neváhal jsem a pořídil si jej. A opravdu jsem neprohloupil. Opět se potvdilo, že když se řekne krimi ze 70. let, znamená to ve většině případů tvrdou a naturalistickou akci, spolu s pořádnou dávkou napětí a charismatických herců. Tato je navíc podpořena ukázkou moci zvané KKK na Americkém rasistickém Jihu. Film obsahuje několik skutečně brutálních scén (kastrace, znásilnění) a závěrečná přestřelka je dosti naturalistická a nepřikrášlená. Lee Marvin je v hlavní úloze dokonalý, přesně takový, jakého jsem si ho v jeho podání představoval. Zajímavou roli má rovněž Richard Burton, Cameron Mitchell v roli hlavního záporáka Budcuta rovněž září a velmi dobře se své role zhostil i O.J. Simpson. "Člen klanu" je velmi dobrá a hodně drsná kriminálka ze staré školy s dusivou atmosférou rasistického Amerického jižanského venkova a drsným (a nepříliš jednoznačným) koncem. ()

Reklama

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Na jihu bylo tehdá opravdu husto. Pokud člověk neměl tu správnou barvu pleti, mohla se mu stát osudnou i obyčejná procházka. Nic ale není pouze černobílé a násilí plodilo vždycky jenom další násilí. A protože né všichni barevní byli ovce s hlavou dolů, tak to v konfrontaci s ku-klux-klanem, byla leckdy vyložená válka. V tomto filmu člověk poznává i důsledky sympatizovaní, ze strany "normálních" lidí a bezmozkové snahy o lynčování takových sympatizantů. Příběh o odvaze a zásadách, zlobě a hlouposti. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Přínos Samuela Fullera (jeden ze scenáristů) je jasně znát. Levně natočená a přímočaře béčková zápletka plná krve, násilí a nadávek se prolíná s vyloženě antirasistickým a idealistickým vyzněním, tak jako v řadě dalších Fullerových filmů. Terence Young mu ale nezůstává nic dlužen, navíc obsazení obou hlavních herců je trefou do černého. Lee Marvin spravedlivé drňáky uměl vždycky, Richard Burton zase dává nový význam slovu "sošnost", protože do krajnosti uplatňuje svůj tradiční minimalistický výraz, až se skoro nehýbe. Já mu to jako obvykle sežral i s navijákem. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Drsný film o věcech, které jsou na některých místech Jihu stále aktuální. Richard Burton jako člověk, který stojí oficiálně jako jediný na straně černochů a Lee Marvin v roli šerifa, jenž osciluje mezi právem a přáním rasistických venkovských křupanů, tvořili sehraný tandem a vtiskli tomuto již tak silnému filmu něco navíc. 85% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Richard Burton sa v roku 1977 v jednom interview priznal, že sa raz na istej party narazil na Lee Marvina a hostiteľ to okomentoval slovami: "Samozrejme, vy dvaja sa poznáte." Obaja však počas natáčania vo veľkom holdovali alkoholu a tak si zo svojej spolupráci nepamätali nič. (beso74)
  • Richard Burton bol počas natáčania často opitý a to až tak, že musel pri natáčaní zväčša sedieť alebo ležať. Z rovnakého mal problémy aj s artikuláciou, preto ho niekedy nie je poriadne rozumieť. (beso74)
  • Postava O. J. Simpsona se ve filmu ve snaze ujet policii zmocní bílého Fordu Bronco. Dvacet let po natočení filmu O. J. Simpson ve skutečnosti opravdu ujíždí policii ve svém bílém Fordu Bronco, čímž začíná slavný případ, kdy byl souzen za vraždu své bývalé ženy a jejího známého. (Untouchabl)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama