Reklama

Reklama

Atmosféra šedesátých let, okamžiky svobodného nadechnutí, nadějí i absurdních setkání, to vše se během několika hodin změní sovětskou okupací Československa... V horkém létě šedesátých let se mladý Tomáš (I. Lupták) chystá na studentskou brigádu do Anglie a celá jeho rodina (V. Preiss, P. Tomicová a N. Divíšková) nemá jinou starost než vypravit potomka na cestu. Jsme v Československu roku 1968. Tomáš tráví s kamarády a svou přítelkyní Táňou (M. Štípková) bujarou noc před odjezdem, Tánin mladší bratr poprvé odjel se svým kamarádem na klukovský výlet. Přichází ale ráno 21. srpna a předpokládané plány dostávají dějinným zásahem jinou podobu. Tomáš spěchá na nádraží, vlaky však nejedou. Kluci objeví na chatě ruského zběha a všude se střílí. Lidské vztahy se náhle komplikují a lidé stojí před nelehkými rozhodnutími. Toho srpnového rána se radikálně proměnily osudy tisíců lidí a vystaveni tragické oběti jednoho z chlapců proměňují se i hodnoty ústředních hrdinů Tomáše a Táni… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (206)

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

pro mě ten film neměl skoro chybu,splnil nadmíru očekávání,které jsem měla při zakoupení lístku,slyšela jsem o něm totiž všelijaké nelichotivé zvěsti (které korespondujou s místním hodnocením,jak vidím)...ale k mojí radosti tam byl taky humor do té neutěšené doby,a ten vykulený ruský voják mi přišel zahraný skvěle,prostě se mi to moc líbilo ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Domnívám se, že Jahody nejsou tak špatné, jak "jsme" jim tady naložili... Ten film je jiný, než na jaké jsme si zvykli... Jsme kovaní Rebely, Lety pod psa a Pelíšky, potřebujeme k tématu (někteří) plno laskavé srandy... Ale znovu musím zmínit, že osobně znám několik velmi rozumných, příjemných lidí, kteří tu dobu pamatují a když viděli prvně Pelíšky, zahanbeni a rozzlobeni odcházeli z kina. Nelíbilo se jim, že tu hrůzu, kterou prožili, může někdo jakkoli zlehčovat. A samozřejmě Hřebejk s Jarchovským nic nezlehčovali, film udělali dobře, jen prostě první dopad na diváka byl spíše komediální. A bohužel u řady diváků přetrval dosud. Kolikrát zírám nad tím, že gró věci absolutně nepochopili a viděli to už 20x... Zajímá je kapr ve vaně a vůbec jim nedochází, co se vlastně stalo. Že ten film byl zrovna o tom. To je smutné. Nám se lesknou v očích slzy, jiný se plácá do kolen... Čili na IQ části národa (obou národů) by se mělo trochu zapracovat a obávám se, že filmy na to nestačí. Jahody jsou jiné, mně se líbily. Možná si je zrovna dneska pustím a třeba se na ně někdo mrknete znovu taky a pak si povíme. ;) ()

Reklama

Ony 

všechny recenze uživatele

Tomáš Klus je šikovnej kluk. Takovou písňovou přísavku, jako je Malčik, jsme tu snad neměli od dob Zítra se bude tančit všude. Nicméně právě hudební motiv se mi nakonec líbil na celém filmu nejvíc. Alespoň má narozdíl od scénáře nějakou dynamiku a rytmus. Příběh je mimořádně slabý a ubíjející, rozbíhá se hned do několika slepých uliček. Taky mě mimo jiné dostalo to křečovité líčení ruských vojáků jako normálních prostých chlapců, které se tváří jako objev Ameriky. Postavy jsou ploché, některé zbytečné, herci jaloví a... A uf. Trapas. ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Svatá jahodová! Tahle marmeláda že má být "film" těch principů a toho významu? 8-o . . . Tohle na téměř dvě hodiny natahované ubožácké nic, nedosahující ni formou ni obsahem úrovně ani hlupučkých prvoplánových televizáckých inscenací? Tenhle blábol, kde vojáčci >CA< obsazují "kvóty" (mám skrýn!) a probíhají zde jedna za druhou jiné dle scénáře vypocené kraviny a protagonisté deklamují rádoby hlubokomyslné hlášky? . . . No, někde se to >tovaryš/č/i< Drhovi a jeho neřádské čudlárně řádně zadrhlo, asi se pan rejžisejr přežral těch novoidních jahůdkovejch serriálů, že... °-[.. . . . Takže kdyby šlo o ryzí hodinkovou telenovelovou inscenaci, jako jiným obdobným >ďélam< bych tu jednu hvězdu asi dal. Ale tady si z nás nějaká pofiderní parta snad dělá kozy. Navíc bez vyhrocených jahůdek. A proto tahle matérie jako zplesnivělé pyré zasluhuje d.m.s.n. jediné... - - - P.S. A muzikus Klus hrající si na nového Kryla? No, tak snad jen to K., kretene... °-/.. - - - P.P.S. Zajímavé je taky nakonec zase jednou dohledět i závěrečné titulky, všechna ta jména a logíčka, zkrátka další sračka coby tunel na veřejné prachy... Víc už ztráta času a škoda slov! - - - - - (Poprvé viděno a ze >stupidních studijních< důvodů zase jednou doslova protrpěno 21.12.2011 na >jahovnové jebničce< , hovnocení 1990., komentář zde upřimně nasraný jako stodvaašedesátý - 21.12.2011) ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Máte taky takový ty zlý sny, ve kterých se nemůžete hnout z místa? Člověk klátí nohama, běží jako o život a stále stojí na jednom místě... Tak si představte, že tahle noční můra trvá rovnejch sto čtrnáct minut. Naši hrdinové vyjdou z bodu A cestou přes bod A, k bodu A, načež se vrátí do bodu A, aby se nakonec k všobecnému překvapení octli v bodě A. Vznikla tak zcela unikátní, avšak nekonečně útrpná pohlednice z roku 68, jejíž záživnost bych přirovnal ke sledování "živých obrazů". Absence jakéhokoli vývoje a naprosto příšerně zahraní nesympatičtí sráči v hlavních úlohách znamenají opravdu "nevšední" zážitek. Bolestné! ()

Galerie (40)

Zajímavosti (7)

  • Pro postavu vojáka lebeděva našli režisér a producenti na zahraničním konkurzu herce Alexeje Bardukova, který je ve své zemi označován za ruského Brada Pitta. (Elisebah)
  • Ve filmu měla hrát Jana Brejchová, která musela odříct ze zdravotních důvodů. (M.B)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama