Reklama

Reklama

Film inspirovaný skutečnou událostí v roce 1976, kdy kalifornská vína definitivně ukončila nadvládu Francie. Úkolem Stevena Spurriera (Alan Rickman) bylo sesbírat pár vzorků zámořských vín, aby bylo spravedlnosti učiněno za dost. Nikdo nepředpokládal, že by tato vína mohla být konkurenceschopná, mezi profesionálními degustátory to bylo považováno jen za dobrý vtip. Steven ovšem záhy zjistil, že i přes rozdílné postupy jsou zdejší vína více než konkurenceschopná. Vše vrcholí velkou soutěží, kde se obě naprosto odlišné vinařské kultury střetávají. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

castor 

všechny recenze uživatele

Kamera sprintuje nad malebnou krajinou zalitou sluncem, vinice nutí k procházce a k přiťuknutí sklenkou dobrého vína. Tady se bude koštovat.. Snímek nás zavádí ke zrodu znamenitého Chardonnay (z roku 1976 a především z Kalifornie), které při legendární soutěžní ochutnávce dle skutečných událostí zabodovalo až v daleké Francii a otevřelo cestu i jiným konkurenceschopným vinařským destinacím. O šíření kalifornských vzorků do Evropy (kde šmakovaly pouze ty francouzské) se toho času postaral jistý anglický znalec vín Steven Spurrier (výtečný Alan Rickman), který nám z buranských zaoceánských vinařů udělal slušné umělce, kterým se dosud zbytek vinařského světa spíše jen vysmíval. Celé to má příjemný vizuál, občas i milou atmosféru a šmrnc, i z drtivé většiny herců sálá slušná porce charismatu.. Jenže.. Některé vedlejší motivy působí zbytečně strojeně. Jsou nám předloženy dosti ploše, takže není divu, že ve výsledku fungují značně klišovitě. Například taková milostná zápletka nedoznívá tak, jak by asi měla/chtěla Kapku moc se tu brblá o životě a hodnotách, jakoby jinde na světě nevěděli, o čem vlastně jsou. A právě v těch nejvážnějších momentech je snímek bohužel nejslabší (a nejvíce se v něm přehrává). Jsem spíš pro lehce prosluněnou atmosféru, které sklenka dobrého moku náramně sluší. Uvolněný styl mi přes všechna pro i proti sedl, každopádně slušné *** jsou tak akorát.. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Jen zapřísáhlý abstinent si při poslechu poetické ódy na víno recitované charismatickým Alanem Rickmanem, kdy kamera malebně prolétává nad prosluněnými kalifornskými vinicemi, neodskočí otevřít dobrou láhev. :-) Pohodová komedie s trochou romantiky směřuje k předem danému cíli - vyhrané degustační soutěži, proto házené "dramatické" klacky pod nohy a doslovnost závěrečných pasáží prokazují spíše medvědí službu. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Tenhle film to měl se mnou strašně snadný. Já totiž miluju farmařinu. A nemusí se jednat jen o vinice, ale mě by nadchly i záběry na ovocné sady nebo chmelnice, prostě cokoliv přírodního za hezkého počasí. I proto miluju jižní Moravu, která má trošku ráz i samotné Kalifornie. Víno roku je především oddechový film, který se snaží na nás přenést trochu té pozitivní nálady a atmosféry prosluněných vinic. A to se mu myslím povedlo. 75% ()

lareinna 

všechny recenze uživatele

„Vôňa vinice, pôda vonia zrodením, prebúdza akési zdedené, prapôvodné.. akési hlboko zakorenené a zrejme podvedomé pocity v mojej duši..“ Film podľa skutočnej udalosti, v ktorom by som si vedela predstaviť trochu iných hercov ako Rachael Taylor a Chris Pine. Ale podstatou bolo víno a hlina za nechtami :) Ako povedal Gustavo, že pestovanie révy je forma umenia a ja s ním sakramentsky súhlasím.. takáto forma umenia sa mi páči :) ()

pan.Kaplan 

všechny recenze uživatele

Ne tak prvoplánovitě kýčovité, jako Dobrý ročník, ale na druhou stranu podstatně méně zajímavější, než Bokovka. Velkým nedostatkem je předvídatelnost scénáře a co si budeme povídat, Rickman nudného soba taky nezahrál nejpřesvědčivěji, spíš to vypadalo na parodii. Jinak je to milý film, který nenudí a neurazí. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Scény z pařížské ulice byly natočeny v Sonomě v Kalifornii. Použitá auta byla propůjčena členy Arcane Auto Society Car Club. Majitelé pak byli členy komparsu ve scénách, kde se jejich auta objevovala. (Caszidy)

Reklama

Reklama