Reklama

Reklama

Historické drama, kronika života aristokratky Georgiany Cavendish, vévodkyně z Devonshiru. Georgiana (Keira Knightley) byla na 18. století, ve kterém žila, velmi moderní a pokroková žena. Její patriarchální manželství podle konvencí, s morózním, uzavřeným manželem (Ralph Fiennes), neschopným projevit jakýkoliv cit, ji neuspokojovalo. Ona milovala společnost, byla výbornou hostitelkou a společnost milovala ji. Nevyhýbala se hazardu a zamilovala se  do mladého politika  Charlese Greye. Manžel však, i když měl poměr s její nejlepší přítelkyní, donutil Georgianu, aby se své lásky kvůli dětem vzdala. (JOJ Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (562)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Úžasná kostýmní podívaná s (pro Čecha tolik neobeznámeného s každou kapitolou britské historie, tj. pro mě) dosti silným, dramatickým a nepředvídavě se vyvíjejícím příběhem, skvělou režií, kamerou, hudbou a dusnou atmosférou, v níž pomluva čeká na každém rohu, a především se skvělými hereckými výkony. Keira Knightley dokazuje, že se pro tento typ rolí snad narodila, a Ralph Fiennes... K tom chladnému sucharskému mistrovství, jaké předvedl on, nemám co dodat. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Keira hrá! A hrá veľmi dobre :-) Síce vyzerá aj po piatich tehotenstvách ako dvadsiatka, ale čo už. K nej si pridajte sladkého Dominica Coopera, už tradične bravúrneho Ralpha Fiennesa, skvele zvolenú sekundantku Charlotte Rampling a skupinku sympatických priateľov... plus citlivo spracovaný príbeh s kvalitným scenárom, komornou réžiou aj melancholickou hudbou dokonale dotvárajúcou atmosféru - a ak ste žena, táto kostýmovka ľahko zatieni aj kočky Boleynovie, aj keď na Pokánie samozrejme nemá... ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Neuzavírám dohody. Já zde rozhoduji." Nikdy mi nečinilo potěšení sledovat aristokratické parukáře, ale tentokrát mne celkem potěšil přirozeně despotický vévoda z Devonshire, jehož uznávání lidských práv přesně koresponduje s mým vnímáním feudalismu 18. století. Tento dobrák si občas zlepšil náladu zprzněním manželky Georgiany nebo její kamarádky Bess a ještě si našel chvilku na vyhrožování svým sokům. Tento snímek je sice pohledem z utlačované strany, ale ona chuděra vévodkyně se mi pouze líbila, kdežto její ctihodný manžel přinesl do hry hodně charisma. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Toto je neuveriteľné. Keira mi neúmyselne spôsobovala slzavé záchvaty, keď som bola nútená dívať sa na vychrtlé spôsoby lady Cecilie, v čarokrásnej austenovke sršala pôvabom mladého pochabého dievčaťa, no na lopatky ma položila svojím strhujúcim hereckým koncertom až vo filme Vojvodkyňa. Je neskutočné, ako sa museli ženy v dobách mužskej krutovlády plaziť po zemi, pykať za svoje oprávnené prehrešky a hriechy vyvolané neprípustným chladom opačného pohlavia, ktorý citová a krehká žena jednoducho nedokáže zniesť. Spútaná reťazami ignorantského manžela, vrhá sa nešťastná Georgiana do náruče chvíľkového naplnenia a vnútorného šťastia - ako neuspokojená lady Chatterlay - aby jej dotyk pominuteľnej radosti, bol kruto zavrhnutý. Nevidela som v tomto pôsobivom filme iba príbeh vojvodkyňe, jej feministických, politických či milostných postojov, nezaujíma ma možná autenticita zobrazenia jej života, to najdôležitejšie sa zachovalo - cesta romantického dievčaťa s naivnými ilúziami vedúca k prežitiu útrpných rokov, nádherná, okúzľujúca mladosť vysychajúca ako kvet bez vody... to presne sa stalo vojvodkyni z Devonshiru. A ja zostávam v niekoľkodňovom tranze, pretože Keira čoby pompézna dáma s monumentálnym klobúkom či ako osamelá ľudská troska, bola dokonalá. ,,I think of you all the time." 90% ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Sázka na jistotu, typické kostýmní drama, které do puntíku naplnilo mé očekávání co se týče výpravy, stylu i příběhu. Pro milovníky tohoto typu filmů je to to pravé. Ačkoli příběh Georgiany nepřináší nic převratného a i když jsem o ní nikdy předtím neslyšela, jsou její útrapy docela předvídatené, funguje všechno, jak má a Keiře to v téhle době hodně sluší. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Barvité životní osudy této na svou dobu výjimečné ženy, opředené mnoha milostnými skandály a společenskými výstřelky, popsala spisovatelka Amanda Foreman v knize "Georgiana, Duchess of Devonshire," za níž v 1997 získala cenu Whitbread pro nejlepší biografii. (blackrain)

Související novinky

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Reklama

Reklama