Reklama

Reklama

Prorok Mohamed a ženy

  • Francie Le Prophète Mahomet et les femmes
Francie, 2007, 47 min

Obsahy(1)

V těch zemích arabského světa, kde se k moci dostanou islámští fundamentalisté a radikální vykladači islámského práva, se život může vrátit k mnoha téměř středověkým praktikám. Ženy bývají prvními oběťmi této radikalizace islámu - nesmějí chodit na veřejnosti samy, nesmějí pracovat, musejí být celé zahalené. To vše se děje ve jménu islámu a jeho proroka Mohameda.
Film Leily Salmi a antropologa Maleka Chebela ukazuje prostřednictvím výpovědí mnoha odborníků, mužů i žen, oč je tato situace paradoxnější, protože korán a učení proroka Mohameda ve svých základech oslavuje lásku a sexualitu a hlásá rovnost muže a ženy před Bohem. Tvůrci se rozhodli ukázat tento "osvícený" islám - vyprávějí Mohamedův život prostřednictvím jeho žen. První byla Chadídža, bohatá, o 15 let starší vdova, která dlouho byla jeho jedinou manželkou. Ona v něm odhalila proroka islámu. Po její smrti další lásky a manželky. Obraz vášnivého, tolerantního muže, který v mnohém způsobil revoluci v zákonech patriarchální společnosti, i tak je lze vnímat zakladatele islámu, proroka Mohameda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Tvůrci tohoto dokumentu se zaměřují spíše na historii než současnost postavení žen v Arábii. Snaží se ukázat z historických dat jak byly právě ženy důležité pro prvního Proroka a pro počátky Koránu. Já spíše očekával konfrontaci názorů jak "vzdělaných/moderních" muslimů s tradicionalistickými fundamentalisty. Škoda, současné otázky a problémy by mi přišly mnohem zajimavější. 55 % ()

Kacounek 

všechny recenze uživatele

Možná, že skutečnosti nejsou úplně tak, jak je zde líčili. Co je ale důležité, že jsem si zase uvědomila, že skutečnosti vypadají jinak z prava,zleva, zezhora, zespoda, jink z dálky, jinak kdy se bezprostředně dotýkají mého života...také bych ráda vyděla více dokumentů s toto tématikou, konfrontace žen a mužů, novodobých muslimů a těch tradicionalstických.jako neoBlast....ale v jiném filmu. ()

Mallinali odpad!

všechny recenze uživatele

Chápu, že autoři asi chtěli do islámu vnést trochu toho západního osvícení a to drsný postavení muslimských žen tak nějak po evropsku zjemnit. Ale jak už to tak bývá, nepochopili naprostý základ a vlastně to i vypadalo, že se bojí pořádně zakousnout do tématu - takže z toho udělali spíš prohlídku Mekky a Mediny turistickým vláčkem. A nadělali o čínskou přehradu víc škody, než užitku. Proč? No, kromě nepochopení muslimské kultury celkově (fatalismus, žádná svobodná vůle, absence individuality, atd.), si to pročtěte sami: "Muži zaujímají postavení nad ženami proto, že Bůh dal přednost jedněm z vás před druhými, a proto, že muži dávají z majetků svých (ženám). A ctnostné ženy jsou pokorně oddány a střeží skryté kvůli tomu, co Bůh nařídil střežit. A ty, jejichž neposlušnosti se obáváte, varujte a vykažte jim místa na spaní a bijte je! Jestliže vás jsou však poslušny, nevyhledávejte proti nim důvody! A Bůh věru je vznešený, veliký." (Korán, Súra 4, verš 34). "Proti těm z vašich žen, jež dopustí se hanebnosti, vezměte jako svědky čtyři z vás. A jestliže tito to dosvědčí, podržte ženy v domech, dokud smrt je nezavolá anebo Bůh pro ně nepřipraví nějaké východisko." (Korán, Súra 4, verš 15) A teď z toho Mohamedova septiku upleťte bič. Korán se bere jako absolutní pravda, dokonalá a neměnná, což nějaký Mohamedovy pletichy nerozlousknou, anóbrž spíš zavedou zvídavá očka k těm opomíjenějším částem životopisu onoho v očích následovníků ideálního muslima. Kromě jeho intimního vztahu s dívkou, která měla blíž k narození, než k 15 roku, je tam taky nějaký to lupičství, vraždy a genocida na židech (Chaibar). Takže až vám někdo bude srovnávat třeba křesťanství s islámem a hipíka Ježíše s Mohamedem, radši mu oholte jazyk půlměsícem. ()

Woodstock odpad!

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument si představuji jinak, než je cílené vybírání pouze těch vhodných informací plus jejich vytrhávání z historického kontextu! To vše s očividným multikulti cílem přemalovat ďábla na bílo, přilepit mu andělská křídla a kolem rohů mu rozvítit svatozář. Co všechno si dneska filmaři dovolí za manipulaci... Bože můj, ty to vidíš! A to jsem ateista. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je vhodný nejen do hodin výchovy k občanství. Žáci se při něm mohou dozvědět o islámu. ()

Reklama

Reklama