Reklama

Reklama

Příběh se odehrává ve válkou zničené Čečně. 12 porotců bojuje s rozhodnutím o osudu čečenského teenagera, který údajně zabil svého ruského otčíma. Porotci: rasistický taxikář, nedůvěřivý lékař, nerozhodný televizní producent, člověk, který přežil holocaust, vášnivý muzikant, ředitel hřbitova a další reprezentují rozpolcenou společnost současného Ruska. Film byl nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film, na Zlatého lva na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a byl součástí Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Režisér Nikita Michalkov patří mezi špičky ve svém oboru a jeho dalšími filmy jsou např. Lazebník sibiřský nebo Unaveni sluncem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (370)

Fr 

všechny recenze uživatele

NEHLEDEJ PRAVDU VE VŠEDNÍCH DETAJLECH KAŽDODENÍHO ŽIVOTA, ALE V PODSTATĚ ŽIVOTA SAMÉHO… Vážení porotci…. 12 porotců, 12 charakterů, 12 mužů, jenž mají své problémy, ale také zkušenosti, proti smradlavému čečenskému bastardovi. Konverzačka, při které velmi často ,,visíte“ řečníkovi na rtech. A když to začne trochu nudit, přichází krátký flashback ,,ze života“. Mohlo to být kratší, místy to opravdu začne nudit, ale to je při 150 minutách dialogů či monologů pochopitelné. Důležité je, že mne to zase dokázalo plně vtáhnout do děje. ZÁKON NADE VŠE! ALE CO KDYŽ JE MILOSRDENCTVÍ NAD ZÁKONEM? P.S.: Fajnšmekrům doporučuji vidět film v ruštině! PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ **** Co uvidíme (možná) příště? Dvě stě. Pohled do duše poslanců PČR. Bude mít film myšlenku? Nebo se budeme muset jen zamyslet? ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Nikita Mikhalkov, Vladimir Moiseyenko, Aleksandr Novototsky .. Dvanáct mužů v zastaralé tělocvičně s nepatřičným potrubím a jejich excelentní vyprávěné polemiky na téma právo, trest, korupce, kruté lidské osudy. Místy tak mrazivé, vyhrocené a vážné, že následující odlehčující momenty působí neskutečně svěže a dokonale vyvažují jinak neveselé soudní drama. Původní film znám, jeho kvality prověřil čas, ale jeho Ruský remake rozhodně není zbytečným, jak to s většinou předělávek (někdy přímo kopií) dopadá. Naroubování na Rusko jednadvacátého století dotváří syrovost a bezvýchodnost tamních poměrů. Místy kapku táhlejší, zvláště v opakovaných návratech do chlapcova mládí, jenže díky skvělým hereckým výkonům (obsazení jednotlivých postav je jedna osobitá báseň za druhou) a zpracovanému scénáři se na občas povadající tempo dá směle zapomenout. I ten občasný úsměv (ehm místy spíš výbuch smíchu), který film vyvolal, působí s odstupem docela nepatřičně. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $4miliónyTržby USA $125,120Tržby Celosvetovo $7,537,453"Bravúrne dielko!!! Rusi prekvapujú a rázne si pútajú miesto na výslní kinematografie. Aj keď tento film nie je originál ale berie si pre stavbu deja kostru z legendárneho filmu 12 Rozhnevaných mužov / 12 Angry Men dokáže maximálne vo svojom "Ruskom" prevedení upútať a svojou rezonanciou vyšperkovaných dialógov ponúkne rovnako silnú drámu ako je Americký originál. Film ponúkne bravúrne herectvo, dokonalú vizuálnu stránku, strhujúci dej ktorý po celú dobu nenechá sledujúceho len nečinne sedieť a prinúti ho spolu s porotou sa zamýšľať nad ponúknutými tézami nad prípadom odsúdeného chlapca. Samotný záver je už len taký extra bonus čo tento film postaví ešte do vyššej "silnejšej" úrovne než pôvodnú snímku. /videl v kine: 100%/ (videl na festivale Cinematik 2009) ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Navzdory podivně zkratkovitému konci, nepadnoucím "Fincherovským" střihům a efektům (to naštěstí jen občas) a hlavně neuvěřitelně trapnému vymačkávání slz Nikity Michalkova v rozuzlení filmu (důstojník ruské armády jako morální hrdina celého spektáklu - Putin by měl z kamaráda radost) jde o extrémně dobře zahranou, strhující, až divadelně intenzivní záležitost. Téměř všechny "výstupy" jednotlivých porotců jsou vynikající a přesto, že má film 150 minut, vám to ani nepříjde. Předlohu "Dvanáct rozhněvaných mužů" jsem bohužel neviděl, budu si ji muset sehnat. 12 = nakonec dost příjemné překvapení = 8,5/10 PS: zapomněl jsem dodat, že hudba stojí za houby ()

sud 

všechny recenze uživatele

Remake Lumetovy klasiky v podání ruského barda Nikity Michalkova dopadl nad očekávání skvěle. Místy je sice tempo pomalejší a někteří porotci až příliš podivní (nevěřím, že by si porotce č. 6 od porotce č. 3 nechal něco takového líbit), kladné dojmy však s přehledem převažují. Za velký plus považuji i fakt, že Michalkov si z originálu vypůjčil pouze leitmotiv a dále už šel (především v závěru) svou cestou. 75%. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (7)

  • V oficiálním textu distributora i na DVD je uvedeno, že se děj odehrává v Čečensku, není to však správná informace. Ve filmu je jasně řečeno, že se děj odehrává v Moskvě nebo blízkosti Moskvy. (Jirka_Šč)
  • Rusko film nominovalo na Oscara jako Nejlepší neanglicky mluvený film roku. (Kulmon)
  • Natáčelo se převážně ve studiu Mosfilm a v některých ruských lokalitách. (Terva)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama