Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rise of Footsoldier sleduje neúprosný rozkvět Carltona Leache jednoho z nejobávanějších fotbalových chuligánů, který se dostane až na místo samotného člena známého gangu kriminálníků, kteří jsou jedni z nejobávanějších od Londýna až po Essex od začátku osmdesátých let až po konec devadesátých. (oficiální text distributora)

Recenze (187)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to jak sbírka nejdrsnějších historek z Londýna, kterejch se vždycky účastnil Carleton Leach a jeho známí. Z těch nabušenců tam jde fakt strach, ale nejdrsnější byli stejně Turci. Těm se dostat do spárů, tak se zeseru strachy. Pozdější linie s Tonym, Craigem a Pattem už nebyla tak dobrá jelikož to byli debilové. Carleton byl ale svym způsobem borec. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Z fotbalového chuligána mezi gangstery, kteří se nebojí vzít do ruky mačetu, sekyru, bouchačku nebo třeba kráječ na pizzu. Tenhle ostrý kousek začíná jako biografie Carltona Leache, reálné postavy spojené s násilím ve jménu klubových barev i s britským podsvětím. Tomu se brzy dostane podstatně výraznější prostor, protože naše agresivní hovádko stoupá na samotný vrchol systému, jehož nikdo z nás nechce být součástí, protože slitování je v jejich světě známkou slabosti. Jeho pestrý život diváka zajímá, stejně jako řady postav, se kterými se postupně setkáváme. Fotbal, rvačky, první žena, kšeftíčky, první milenka, velké peníze, heroin, druhá žena, steroidy, hodně násilí, hodně děvek, hodně krve, hodně motherfucker language. Tvůrci nás ve zběsilém tempu nenechají příliš vydechnout, v druhé polovině se víc soustředí na Leachovy kumpány a jejich postupné ztráty soudnosti, nechybí napětí, dravé scény, intenzivní atmosféra. Prakticky neznámí herci jsou velmi přesní a přesvědčiví, režie je dynamická, nicméně druhá polovina si zasloužila krapet větší péči. Přesto velká spokojenost. ()

Reklama

Petroff 

všechny recenze uživatele

Prima. Podle všeho dokonce dle skutečných událostí. SPOILERS: V tom případě mě dost mrzí, že hlavní 3 kreténi vůbec netrpěli. Schytat to brokovnicí do ksichtu, to vám sice zkazí den, ale za všechno, co kdy komu udělali - a tím myslím jen fyzické násilí - by bylo adekvátní pověsit je za koule do průvanu, čůráky omezený. Stejně tak mi vadí, že hlavní postava je skoro stejnej mamrd, jako všichni ostatní, ale v druhý polovině filmu, kdy se tlačí na city, se po Vás chce, abyste se s ním nějak ztotožnili, soucítili s ním. Proč, do prdele?! Je to prase, stejně jako ti, co už to maj za sebou. Doufám, že mu každej den jeho zasranýho života bude někdo připomínat hříchy jeho mládí. Mimochodem, jako v každym filmu a asi i v realitě, i tady jdou ty nejzvrácenější děvky po těch největších čůrácích a násilních, co choděj po ulicích. Scéna, kdy je holka od kreténa skoro uškrcená, aby vzápětí škemrala a doprošovala se, ať se k ní vrátí, to je něco tak reálně hnusnýho, že každý takovýhle píče to její "trápení" přeju hned dvakrát. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Toto je dosť dobrý film. Vystavaný, žiaden prvý plán, brutálny, stále nejaké holé cecky, bitky, streľba. Dejovo od úplného začiatku hooligans až po kráľov podsvetia. Druhá polka sa už zamotáva a rozprávač sa to síce snaží vysvetliť a nasmerovať diváka, nie vždy sa to ale pri tejto stopáži dá. Záver som si síce úplne nedal, mal som sa mu asi viac venovať, ale roztrieštené mozgy po sklách to zachraňovali. Čistá ostrovská surovosť, od kamery, cez hudbu až po dialógy. Modlím sa, aby aj ďalšie časti boli aspoň rovnako naložené. 4 z 5 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Naprostá bomba - čekal jsem sice něco ve stylu Football Factory a vlastně to podobnym stylem začínalo, ale pak se to zvrhlo do nemilosrdný a syrový gangsterky z anglickýho podsvětí. Jediný, co mě mrzelo, bylo, že nedostal větší prostor můj oblíbenec Frank Harper, ale to je jen malá a bezvýznamná chyba na kráse. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (8)

  • O životě tří postav z tohoto filmu - Tony Tuckera, Patricka Tata and Craiga Rolfa, vypráví film Bonded by Blood (2010). Ten sleduje vzestup drogových dealerů a obávaných kriminálníků jižní Anglie a udržování jejich impéria pomocí strachu a násilí až do jejich smrti. (JardaBauer)
  • Během rvačky s Manchesterem United (1982) přijedou policejní auta s poznávacími značkami s písmenem D, které se vyráběly až v letech 1986-87. (MiCM)
  • Snímek byl natočen na motivy autobiografické knihy "Rise of the Footsoldier" od Charltona Leache. Film tak popisuje skutečné události. (Saur.us)

Reklama

Reklama