Reklama

Reklama

Bella byla vždy trochu jiná. Když se její máma znovu vdala, Bella se rozhodla sblížit se svým otcem a nastěhovala se k němu do malého deštivého městečka Forks bez toho, aniž by čekala, že se její život změní. Na první hodině v nové škole si k ní přisedne tajemný a okouzlující Edward Cullen, kluk, který je jiný než všichni, které doteď potkala. Ve škole se o něm šíří zvláštní zvěsti, stejně tak o jeho sourozencích, se kterými vždy sedává osamocený u jednoho stolu ve školní jídelně. I navzdory varování kamarádů Bellu Edward neskutečně přitahuje, zdají se jí o něm sny. Postupně začne mít však podezření, že Edward není úplně obyčejný kluk... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (26)

Trailer 5

Recenze (2 202)

Shit 

všechny recenze uživatele

Stmívání celkem slině doplácí na přestřelenou stopáž a na to, že jak předlohy, tak režie se chopila žena, takže místo aby byl příběh vyváženej, tak je to jedna velká romantika, u který je na konci učiněn takovej slabší pokus o něco akčního a o malou zápletku, ale to mi přišlo spíš jako aby se neřeklo, že tam vlastně vůbec nic nebylo, ale je celkem škoda, že Catherine Hardwicke se nepustila do nějaký větší akční sekvence, protože ukázala i v těch pár záběrech, co se tam vyskytly, že rozhodně má na cool scény fakt oko a že kdyby se k něčemu odhodlala, tak to mohla být absolutní vizuální řežba, navíc upíři tady maj fakt ultimátní schopnosti a dokonce můžou i na sluníčko, což sem teda ještě neviděl a stejnětak mě zarazilo, že nemaj upírský zuby, ale tak to už se dá překousnout a tim pádem je dvojnásobná škoda, že jejich schopnosti nejsou moc využitý. Jinak co se týká herců, tak Kirsten Stewart je výborná a hrozně charismatická a zajímavá a Robert Pattinson je sice takovej volízanej blbeček, ale dá se, i když to původně moc nevypadalo ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Ne, tak toto není můj šálek čaje... chápu nadšené ohlasy fanynek, ale mě tento film připadá jak jedna velká parodie, už pohled Roberta Pattinsona je dost komický a celková romantika na mě moc nefungovala. No, ale abych jen nekritizoval, líbilo se mě prostředí a také slušné obsazení, hlavně kdyby zde nebyl Pattinson, tak bych se s největší pravděpodobností začal nudil... Mé hodnocení 2 hvězdičky… ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Jeden fakt je veľmi zaujímavý. Že aj napriek ošiaľu a mánie, ktorá vznikla pred rokom z tohto filmu (90% z mojich známych - a určite nie len mojich - šli na film do kina, a väčšina film ospevovala), má film tak chudobné hodnotenia. Ale kráča sa s davom a kto chcel byť in naparil filmu dokonca dve hviezdičky. Ale neviem. Mne sa to naozaj páčilo, piatu hviezdu dávam na podporu pokračovania a hlavne z recesie. Každopádne som sa ani raz počas filmu neprichytil, že by som sa nudil. Je pravda, že nejakou obzvlášť nápaditosťou film neoplýva, kvalitnými hereckými výkonmi sa to tiež nehemžilo, ale možno to bude tým, že som film pozeral za súmraku a navyše pri splne, možno to bude tým, že aj ja som raz musel podľahnúť nejakému čistokrvnému teenmovie a možno som nebol pri zmysloch, každopádne sa mi to páčilo a teším sa na pokračovanie. 90%. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Lepší než jsem čekal. Stmívání se sice zahalilo do laciného looku, který se snaží být děsně cool a často se mu to moc nedaří, jenže Kristen Stewart je prostě sympaťačka a táhne tuhle lovestory mezi obyčejnou dívkou a upírem vpřed celkem bez problémů. Je škoda, že se film díky provařené pointě (Baf! Cullenové jsou upíři! Kdo to čekal, když má každý z nich na sobě jen dvacet kilo bílého pudru...) rozlomí na dvě půlky a Catharine Hardwicke musí hodinu práce smést ze stolu, aby mohla přejít do akčnějšího módu, který však díky až úsměvně špatným trikům dost ztrácí na síle. Ne že by byly postavy z první půlky nějak valně sympatické (Indiána vyměnit!), ale člověka potom zamrzí, že se musí potýkat s novou bandou, z níž nikdo, z pochopitelných důvodů, nestihne říct víc než dvě věty. Ale abych se dostal k největšímu problému Stmívání. Kdo tam proboha obsadil Roberta Pattinsona? Ten člověk neumí hrát! Nevím, jak to maskoval ve čtvrém Potterovi, ale Pattinson je totální dřevo a spolehlivě likviduje většinu dramatických scén. Snad půl filmu jsem vážně přemýšlel o tom, jestli se nejedná o nějaký sofistikovaný vtip, který pochopí jen ten, kdo četl knihu, ale silně o tom pochybuju. Nakonec i přesto Stmívání hodnotím docela pozitivně, protože výrazně nudné pasáže jsem nezaznamenal, při Pattinsonových výstupech jsem se alespoň zasmál a celé je to jen neškodná báchorka pro ty, co neznají Buffy (nebo už ji naopak znají nazpaměť), která mě nijak výrazně neurážela. 6/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Stmívání představuje zvláštní fenomén, když se k dnešnímu dni blíží počet hodnotících na CSFD číslu 32 tis. uživatelů. Film tedy zjevně patří k nejprofláknutějším symbolům současné filmové popkultury. Film, který polarizuje a vzbuzuje vášně od absolutního ztotožnění u dívek pubertálního věku po nemilosrdně odmítavé reakce opačného pohlaví vedené případně i z intelektuálních a estetických pozic. Pravdou je, že u Stmívání najdete materiál k jízlivému ostřelování tuze snadno. Argument, že nejsem cílové publikum je sice pravdivý, ale irelevantní. Misfits byli primárně určení pro teenagery, a přece se u nich skvěle bavím. V tomhle případě ale krčím rameny a tvrdím, že mi Stmívání nemá absolutně co nabídnout. Další díly romantické upíří ságy se budou muset obejít bez mé divácké účasti. Celkový dojem: 25 %. ()

Galerie (94)

Zajímavosti (117)

  • Podle webu Amazon.com je stejnojmenná knižní předloha nejlepší teenagerovskou knihou desetiletí. (Sufferer)

Související novinky

Kazmovi v kinech dochází šťáva

Kazmovi v kinech dochází šťáva

29.08.2023

Stejně, jako měl snímek ONEMANSHOW: The Movie bezprecedentní první víkend, má nyní i bezprecedentní propad. Ačkoliv tak novému snímku Kamila Bartošky aka Kazmy už nikdo nevezme rekordní český otvírák… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

Co chystá režisér oscarového Spider-Mana?

07.02.2022

Režisér a ilustrátor Peter Ramsey natočil v roce 2012 svůj animovaný debut Legendární parta, pak si pár let dával pauzu, a teprve v roce 2018 poslal do kin dnes již oscarový a přelomový animák Spider… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

Reklama

Reklama