Reklama

Reklama

Život Briana

  • Česko Monty Python: Život Briana (více)
Trailer 1

Kultovní a kontroverzní komedie Život Briana vypráví příběh Briana (Graham Chapman), který se narodil ve stejný den a na stejném místě jako Ježíš. Po sérii absurdních a vtipných okolností je pak s mesiášem zaměňován. Film Terryho Jonese, který se konstantně vysmívá všem a všemu, nechává zazářit v několika rolích každého člena skupiny Monty Python. Přináší tak pohlcující anarchistickou satiru mířenou jak na náboženství, tak na hollywoodské zobrazování všeho biblického. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 009)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kdysi (1999) jsem s kamarádem (Petr) šel do kina (Evald). Jeho jinej obvoffkej pfítel mu doporučil nějakej Život Briana. Aha, to zas bude o nějakym feťákovi, co se pere se životem. Ale tenhle člověk doporučoval dycky dobrý věci, třeba to nebude špatný. Tak jsme šli... Monty Pythony jsem sice trochu znal, dokonce i Svatý grál už jsem předtím viděl, ale o Brianovi jsem vůbec nevěděl. A řeknu vám, už nikdy nezažiju takovouhle projekci, lidi už leželi doslova na zemi, nemohli popadnout dech a skoro prosili aby už nebyl žádnej další fór, protože by to nemuseli přežít. Špatné je jen to, že už to nikdy neuvidím poprvé... A jak říká klasik: Jsem ateista. Díky bohu. "Making it worse? How could it be worse? Jehova, Jehova, Jehova..." - "Only the true messiah denies his divinity." - Ok, I am the messiah. Now, FUCK OFF." - "How shall we fuck off, our lord?" ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Moje vůbec první setkání s tvorbou slavného seskupení Monty Python, a jak to tak vidím, možná raději i poslední. Pánové okolo Terry Jonese mají opravdu hodně zajímavý a ujetý smysl pro humor, který je ale tomu mému na hony vzdálený. Když tak nad filmem s odstupem času přemýšlím, vybaví se mi jen šišlající Caesar a závěrečná písnička Always Look On The Bright Side Of Live. To jediné mě totiž dokázalo fakt hlasitě rozesmát. Jinak ale překvapivě nudná záležitost a doposud jedno z mých největších filmových zklamání. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Viac ako desať rokov som sa k tomuto filmu nevedel dostať a väčšinou som čítal iba pochvalné recenzie. Niečo som od Pythonovcov už videl, takže som vedel aký druh humoru mám očakávať. Napriek tomu som ostal dosť prekvapený, že z toho množstva vtipov ma nechytil takmer žiadny a ani jedna scéna mi nepripadala dominantná alebo niečim výnimočná. Trošku som sa pobavil pri scéne "čo nám dali Rimania". Pre mnohých je vrcholom záver s piesňou, no mňa to nechalo absolútne chladným, zvlášť ak som sa nijako zvlášť nebavil pri predošlých minútach. Dabing bol dosť nepodarený a vrcholom trápnosti bol/a Brianova matka, ktorá rozprávala akokeby jej niekto ťahal maternicu kliešťami. Mnohí tu spomínajú inteligentný humor, ktorý vo filme je a tí, ktorích film neoslovil, ho vraj nepochopili. No, považujem sa za dosť inteligentného na to, aby som pochopil všetky vtipy, ktoré film obsahuje, problém je, že minimálne polovicu vtipov som už počul a mnohými ostatnými alebo podobnými sme sa bavili ako malé deti. Jednoducho tento druh humoru mi nesadol. Tým nechcem film zhadzovať, ale od filmu v top 200 som čakal oveľa viac. Môj obdiv má hlavne z dôvodu, ako otvorene si dokázali strieľať z kresťanov. A to je podľa mňa asi jediný dôvod, prečo sa film pýši prívlastkom kultový. Slabé tri. 50%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Od Svatého grálu jsem si řekl, že na další film Monty Pythonu koukat už nebudu. pak ale přišel nedostatek komedií a náhodou se naskytla příležitost vidět Život Briana a tak jsem do něj šel. Popravdě musím říct, že když jsem film opravdu vnímal a sledoval veškeré narážky a hlášky na historii, tak jsem se fakt bavil. A možná, že když bych s Monty Pythony žil, jako hromada fanoušků, tak bych se bavil ještě víc. Každopádně to není žádná prvoplánová zábava, kde prostě vypnete a jenom si užíváte uvolněnou atmosféru. U tohodle filmu je tolik narážek, že na první shlédnutí se všecky snad ani nedají pochopit. Každopádně musím říct, a to naprosto upřímně, že jsem se fakt bavil. A když budu moct, podívám se na tenhle film znova, protože ta absurdita celé parodie Ježišova života je parádní. A já se musím omluvit, že jsem Monty Pythonům takhle křivdil. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Geniální dílko! Filmy od skupiny Monty Python prostě miluji. Začalo to Svatým grálem, pokračovalo Smyslem života, a jako poslední jsem viděl v kině Život Briana. Všechny filmy jsou geniální, a Život Briana není výjimkou. Tenhle film, to je útok na mé bránice od začátku do konce filmu. Geniální parodie na Ježíše a na Římany. Prostě perfektní bezchybná geniální komedie, kde je k vidění tolik vtípků, jako v málokterém jiném filmu. Navíc to bylo vtipnější o to více, že některé ženské postavy hráli muži, což je další z geniálních vtípků. Mám pocit, že nemám dostatek slov, abych tuhle komedii vychválil, a tak prostě konstatuji, že tenhle film je jízda. A tleskám za perfektní závěr, hromadný zpěv na křížích, to byl prostě odvaz. Bez debat je to maximální hodnocení, rovných 100%, protože takových komedií je k vidění málo. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (43)

  • Určité zdroje uvádějí, že se film měl původně jmenovat "Jesus Christ's Lust For Glory". Šlo však pouze o spontánní odpověď Erica Idlea na otázku ještě před realizací filmu, co chystají příště. Každopádně vyslovení názvu posléze inspirovalo Pythony k dějové lince filmu. (don corleone)
  • Amfiteátr pochází z tuniského města El-Jem. Na stejném místě se o 21 let později natáčel slavný film Gladiátor (2000). (Chegi)
  • Brian (John Cleese) je na kříži oblečen, protože tato scéna se natáčela brzy ráno, kdy panovala značná zima. (don corleone)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

Zbouchnutá Bible

Zbouchnutá Bible

10.12.2007

Judd Apatow, který vrátil komedie na čelní místa komerčních řebříčků (a zachránil tak čest žánru celkově klidně se koukněte na letošní statistiku kvalitního humoru v kinech), spojil síly se zkušeným… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama