Reklama

Reklama

Americké akční filmy přelomu osmdesátých a devadesátých let měly jednu ikonu (Schwarzenegger), řadu různě populárních představitelů (Stallone, Norris, Seagal, Lundgren) a jednu hvězdu. Jean-Claude Van Damme na sebe poutal pozornost diváků i médií, neboť měl charisma, fyzické dispozice i životní příběh jak z filmu. Coby herec haněný a podceňovaný, ale zároveň nezapomenutelný a nepřekonatelný. Coby osobnost vysmívaný a vláčený bulvárem, ale přesto milovaný a obdivovaný. Film JCVD je mnohovrstevnatá hříčka, kde muž s titulními iniciálami hraje stárnoucí hvězdu jménem Jean-Claude Van Damme. Na hraně fikce, improvizace a sebereflexe se odvíjí vtipná i dojemná óda na uhrančivost béčkových filmů, lásku ke hvězdám, a především na mnohoznačnou centrální postavu... Francouzský scenárista, režisér a herec alžírského původu Mabrouk El Mechri začínal natáčením autorských krátkých filmů. V roce 2005 dokončil celovečerní debut Virgil. Toto humorné melodrama o odstrkovaném a životem těžce zkoušeném podřadném boxerovi jako by předznamenávalo režisérův druhý snímek JCVD. Mnohovrstevnatá filmová hříčka z El Mechriho učinila hlavní filmový objev roku 2008 a stala se vyhledávaným artiklem nejen žánrových přehlídek, ale také progresivních mezinárodních festivalů, jako jsou Toronto, Mar del Plata či Rotterdam. Věhlas filmu režisérovi zajistil také nabídky na práci v Hollywoodu, z čehož vzešel jeho nadcházející projekt, akční thriller S ledovým klidem, v hlavních rolích s Henrym Cavillem, Brucem Willisem a Sigourney Weaverovou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (593)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bohužel nesdílím pozitivní pohled na tenhle snímek, který měl být jakýmsi průnikem Jeana-Clauda Van Damma z béčkových vod do teritoria seriózní kinematografie. Nikdy jsem nebyl jeho fanouškem a ani v dobách jeho největší slávy jsem neviděl víc než tři čtyři jeho největší hity. Tím méně je mi známá jeho filmografie z doby úpadku kariéry. Jsem nicméně ochoten věřit, že jde pravděpodobně o jeho nejlepší herecký výkon a nemůžu přehlédnout snahu, s jakou se pokusil uniknout ze své škatulky. Potíž je v tom, že té snahy bylo moc a ta, jak známo, snadno přechází v křeč. Tohle totiž měla být stylová čistá komedie, nikoliv slepenec stylů, kde převažuje pokus o thriller. Úvodní titulková sekvence je totiž výborná, Van Damme se v ní evidentně nebere vážně a stejně tak nebere vážně žánr, ve kterém je jako doma, a ta nadsázka má docela švih. Jenže pak zvážní, místy sází na sentiment a oprašuje svůj status hvězdy. Kombinace žánrů sice někdy fungují, ale obecně je daleko jednodušší natočit čistou žánrovku než žánrového křížence. A tady se to podle mě nepovedlo. Na tom snímku je cenný nápad, se kterým se ale náležitě nepracuje. Kdyby se Van Damme dal cestou např. francouzské komedie Prachy v prachu, mohlo to dopadnout výborně jako poctivá komediální zábava. Ten pokus o artový přesah zkrátka Van Damme nezvládl. Snad je to i tím, že do toho nejspíš hodně kecal a přitom neměl špičkového režiséra, který by šel tvrdohlavě za vlastní vizí a hvězdu ukáznil. Celkový dojem: 45 %. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Nepatřím mezi fanoušky hrajících svalovců, jméno Jean-Claude Van Damme je mi sice známé, ale žádný jeho film jsem neviděla. I tak mi samozřejmě bylo jasné, že patří už pěknou řádku let do videopůjčoven. JCVD je ovšem zásah do černého! Náhoda nebo prozření dané přibývajícím věkem? Těžko říct... Přesto klobouk dolů. Jediné, co mi vadilo, byla výtvarná stylizace - na tak ostré, převážně bíle laděné, barvy se hodinu a půl docela špatně kouká a dost z toho bolí oči (ale to jen technická na okraj.) ()

Reklama

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.5/10] | me: Van Dammova spoveď spôsobom aký som naozaj nečakal. Predsa len, je to Jean-Claude a po všetkých tých rokoch jeho účinkovania je už človek viac menej pripravený len na akciu jeho zrna. Ale toto je však niečo iné, trochu inak,... tak ako to naozaj je ... očakával som viac akcie :), ale to už je predsa tak, keď je hlavným hrdinon Jean. Napriek tomu som príjemne prekavpený a musim povedať, že Jean by si zaslúžil ďalšie filmy, kde by sa mu dostalo aj hereckého vyžitia. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad zaujímavá a veľmi podmanivá zmeska autobiografickej fikcie, s citom naservírovanej trošky životnej filozofie a kriminálky spájajúcej napínavú drámu s riadne čiernym humorom. Je to proste šialene (odvážne) namixovaný koktejl, ktorý sa podáva s pár kockami ľadu, plátkom citróna, dáždničkom aj slamkou. A výsledok mi zachutil. Privítajte JCVD v roli Človeka. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Je mu 47 let. Nikdy (prý) nepraštil Araba. A má stále své fanoušky…. Je to tak. JCVD může bilancovat. Zvolil k tomu bekovku, brejličky, civilní obličej, nepoužil velkohubé hlášky a nechal přepadnout poštu. Proč ne. Ostatně mu to po letech tak nějak sekne. Není to další ,,céčková“ akce, spíše komorní příběh s trochou vzruchu a rozjímáním na téma ,,Skutečný život“. Já si jej však přesto budu pamatovat spíše jako Lyona Gautiera či Franka Duxe. Ale pokud jste jeho velcí obdivovatelé…. PŘÍBĚH*** HUMOR* AKCE** NAPĚTÍ ** ()

Galerie (60)

Zajímavosti (14)

  • El Mechri souhlasil s přepisem scénáře pouze za podmínky, že se on a Jean-Claude Van Damme setkají ještě před tím než začne pracovat, aby nestrávil šest měsíců práce na něčem co by pak třeba Van Damme vetoval. (3DD!3)
  • Celá scéna v taxi je improvizace. Mabrouk El Mechri jen Van Dammovi řekl, aby se choval k řidičce slušně, ať řekne cokoli. (Karlos80)
  • Zmíněná úvodní scéna se natáčela až úplně naposledy, kvůli pojišťovně. (3DD!3)

Související novinky

Bruce a Sigourney jako soupeři?

Bruce a Sigourney jako soupeři?

05.08.2010

Bruce Willis se zřejmě snaží trumfnout Nicolase Cage v počtu přijatých filmových rolí. Začátkem září poletí do Španělska a svěří se tam do rukou Mabrouka El Mechriho, pro kterého se drama JCVD stalo… (více)

Jessica Alba jako Bond v sukních

Jessica Alba jako Bond v sukních

29.11.2009

Zdá se, že Hollywood ji už odepsal (dokonce se mluví o restartu Fantastické čtyřky v dospělejším tónu a s jinými herci, ve třetím „fotrovském“ filmu Little Fockers na ní zbyla jen vedlejší rolička),… (více)

Van Damme bez Seagala

Van Damme bez Seagala

14.05.2009

Ale zato s britským řízkem Vinniem Jonesem. Možná je to nakonec lepší volba – Jonesovi spíš uvěříme, že je druhým nejlepším zabijákem na planetě, než nějakému hrochovi s copem. O čem je vlastně řeč?… (více)

Seagal vs. Van Damme?

Seagal vs. Van Damme?

17.04.2009

Jean-Claude si přečetl pár pozitivních recenzí na svou usoplenou zpověď JCVD a nabyl dojmu, že je opět na vrcholu a může si dovolit odmítnout Slyovu nabídku na účast v The Expendables. Vzápětí… (více)

Reklama

Reklama