Reklama

Reklama

Ve stylu dramatu 9. rota natočili ruští tvůrci neméně akční válečný film, který v hodnocení po celém světě boduje dokonce ještě víc, než zmíněný snímek. Čtyřdílný seriál se soustředí na osudy roty nadporučíka Alexandra Doronina, která je v průběhu 90. let odvelena na Severní Kavkaz. Skupina, kterou tvoří také mladí nezkušení vojáci, dostane za úkol bránit Průsmyk smrti. Právě sem se stahuje největší ozbrojená síla čečenských bojovníků chystající proti rotě zdrcující úder. Krutá válka, ve které nechybí nejmodernější těžká technika a ve které přijde o život tisíce lidí, může naplno začít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Ruskému Alamu na Kavkaze dávám o hvězdičku víc než zde stále skloňované 9.rotě, protože v Průsmyku smrti je v kombinované rotě několik docela sympatických týpků (zvláště major průzkumníků Jegorov, jehož představitel vypadá přesně jako Ray Stevenson ze seriálu Řím). Jinak klasické ruské válečné motivy (sebeobětování, palba do dezertérů, velící důstojníci jako vzory pro floutky, z nichž teprve válečné běsnění udělá chlapy s charakterem) a technicky nešťastně řešené flashbacky z civilu. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Povedená válečná minisérie zobrazující válku hodně drsně a špinavě - přesně takovou, jaká (asi) opravdu je. Potěšilo mě omezení trapně přehnaného ruského hrdinství, které shazuje množství podobných snímků. Čtyři díly jsou tak akorát, abych se do děje pořádně zažral, ale zároveň aby mě nezačal nudit. Snad jen ty flashbacky na mě působily až moc zbytečně. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

První 3 díly jsou dívatelné, zvlášť pro nás co jsme válčili na západním okruhu téměř stejnými zbraněmi, měli jsme stejné pocity a byli jsme stejně mladí a hloupí. Měli jsme i stejné důstojníky, nezodpovědné a věčně ožralé. Nikdo na nás Bohudíky nestřílel ale vždy se k tomu schylovalo. Filmu vytýkám poslední díl, který je akčně zvládnut sice za 1. ale dokončen jako americké vlastenecké melodrama (ještě Tom Hanks tam chyběl). Chlapcům se nezahojily rány a už se těší na medajličky a žvaní naprosté nesmysly. Dále je zde nesmírně odfláknutý opakovaný prostřih do minulosti, kde se ksichty protáhnou a pak rozšíří a pak sešikmí. Musel to točit nějaký blbec.. Andrei Maljukove, moc jsi mne nepotěšil. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Rota nadporučíka Doronina se poprvé dostává do ostrého boje. Jejich mise je zpočátku velmi jednoduchá, ubránit vcelku nepodstatný kopeček před čečenskými povstalci, kterých se v okolí (dle prvních průzkumů) několik desítek potuluje. Ještě než ale stihnou na kopci vytvořit pořádnou obranou linii, Čečenci, kterých nakonec není tak málo, zaútočí. Bez ohledu na vlastní ztráty postupují vpřed, a jediní kdo je může zastavit, jsou Doroninovi muži... Tak za prvé je třeba se oprostit od toho, že tento _ruský_ seriál, bude mít snahu ukazovat jednotlivé události rusko-čečenské války nějak objektivně (stejně jako americké filmy ukazují válku ve Vietnamu). Takže tu vidíme hrdinné Rusy, a proti nim polobarbarské kmeny Čečenců (a podobné havěti), i když skvěle vyzbrojené. Jinak se mi tato minisérie docela líbila, hlavně třetí a čtvrtý díl, kde se konečně začíná něco dít, a děj není tak často přerušován flashbacky jako první dva díly. Tyto flashbacky jsou opravdu hodně rušivé, a navíc nepřidávají žádnou přidanou hodnotu - sice víme proč se který z vojáků do armády dal, ale to je vzhledem k dalšímu ději úplně nepodstatné. A taky mne hodně iritoval ten Šach - ač Čečenec, tak byl jedním z tahounů ruské strany, a možná by byl schopen celý kopeček ubránit sám... ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Natočeno podle skutečné události Je to Ruský videofilm z války v Čečně. Nenechte se však zmást. Tento čtyřdílný film strčí do kapsy mnohé americké velkofilmy. Je to opravdu syrově a reálně podaný příběh malé Ruské skupiny uprostřed území ovládaném povstalci. Je to podobné filmu 9. Rota. Jen z jiné války a s jinou skupinou. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (5)

  • Dne 12. března 2000 prezident Putin podepsal ruské státní vyznamenání účastníkům bitvy. V roce 2001 pak Putin odletěl do Čečenska na návštěvu někdejšího bojiště. (Dragoni)
  • Hlavný predstavitelia filmu dostali medaile od ministra Národnej obrany Ruska. (andykovac)
  • Při obraně Kóty 766 padlo 84 z 91 vojáků na ruské straně a více jak 500 bojovníků na čečenské straně. (Dragoni)

Reklama

Reklama