Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film byl natočen podle stejnojmenného románu Thomase Manna z roku 1900, který byl oceněn Nobelovou cenou. Snímek vykresluje osud rodiny lübeckých aristokratických obchodníků. Stanete se svědky vzestupu i pádu tří generací z jednoho rodu v severním Německu. Film zároveň vykresluje rozklad německé buržoazie v období přechodu od kapitalismu do stadia imperialismu. Společnost se mění a rodina je odsouzena se těmto změnám přizpůsobit. Jejich rod se vždy vyznačoval pracovitostí, vírou a úctou ke kořenům. Automaticky se očekávalo, že osobní touhy půjdou v rámci rodiny a jejího podnikání do pozadí. Nyní se však vše mění a sounáležitost narušují trhliny. Tomas (Mark Waschke) se snaží zaplnit prázdnotu po svém otci, konzulovi Jeanovi (Armin Mueller-Stahl), vedením rodinného podniku navzdory rostoucí konkurenci i změnám ve společnosti. Jedinou snahou jeho bratra Christiana (August Diehl) je naopak vyvléknout se z jakékoli odpovědnosti. Rodinu se snaží udržet pohromadě jejich sestra Tony (Jessica Schwarzová), která v zájmu rodinného štěstí obětuje svou lásku. Ovšem ani to zřejmě nestačí… (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (17)

argenson 

všechny recenze uživatele

Lehce sterilní a v začátku hlavně těžké tápání v identifikaci těch německých ksichtů, zoufale si všech podobných. Brutálně červenou knihovnu střídá slušně odehrané drama s pěknou výpravou a hudbou. Jako celek nic moc, ale i tak to ve mně vzbudilo touhu pátrat po literární předloze, za kterou byla kdysi udělena Nobelova cena. ()

Marina111 

všechny recenze uživatele

Knižnú predlohu poznám len z učebníc a antológií svetových diel a možno o to viac ma potešilo, keď som v TV programe zaregistrovala filmovú verziu. Nakoľko mám slabosť pre generačné romány a rodinné histórie, Buddenbrookovci mi hneď "sadli", i keď spočiatku bolo pomerne náročné zorientovať sa v množstve postáv a postavičiek. Akosi som však presvedčená, že to bol len taký malý úvod do sveta tohto Mannovho románu a že ešte uvidím i lepšie verzie ... ()

Reklama

3497299 odpad!

všechny recenze uživatele

Nanicovatě kýčovitá měšťácká slátanina zvíce televizní seriálové soap opery, kterou s Th. Mannem pojí naštěstí pouze název a brutálně vivisekované a petrifikované dějové schéma. Myšlenky a city probublávají z úst postav jako koupelnová pěna a celý děj se pohybuje jako by byl řízen konferenciérem rodinné slavnosti Buddenbrookových. Co se týče podobných povrchních vykrádání "klasiků", nemám pro ně nic než pohrdání. 1* za Armina Mueller - Stahla. ()

M.Gift 

všechny recenze uživatele

První hvězdička za odvahu něco tak rozsáhlého vůbec zfilmovat, druhá za kostýmy a celkovou snahu toto dílo zfilmovat "čistě" a konečně třetí za celkovou atmosféru. Přiznávám, že T. Mann nepatří mezi mé oblíbené autory a zrovna Die Buddenbrooks mě odradili coby kniha na první pohled. Přesto ho coby spisovatele hluboce uznávám a jsem toho názoru, že takhle okleštit si nezasloužil. Do dvou hodin se jednoduše nedá nasoukat tolik děje, hlavní postavy správně vykreslit, vykouzlit duchaplné komentáře a hlavně zpracovat látku jako takovou. Děj byl tudíž pro mě nezajímavý, rozkouskovaný a beze stopy napětí. A to už prosím není Thomas Mann, ani náznak jeho práce. Přesto respekt nad herci, kteří se snažili zachránit co se dalo a již zmiňovanou odvahu, se kterou byl film natočen. Špatný totiž není. ()

Uradnik 

všechny recenze uživatele

Nečítal som románovú predlohu (aj keď ma dlhé roky máta v rodičovskej knižnici), takže som išiel do kina nezaťažený presným očakávaním. A sklamaný som nebol. Videl som film o ceste nahor a následnom zmare, ktorý prišiel akosi nevyhnutne - ako hovorí jedna z hlavných postáv vo voľnom preklade: "Keď je dom dostavaný, prichádza smrť." To všetko bez zbytočných klišé a s dobrým hereckým obsadením. Akurát predpokladám, že kniha bola asi viac zasadená do dobových súvislostí (na ktoré som sa celkom tešil). ()

Galerie (54)

Reklama

Reklama