Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Bagdád, Irák 2003. Mise: nejasná. Nepřítel: nezjištěný. Délka mise: neznámá. Členové 1. rozvědky námořnictva nemohli předpokládat, co se v průběhu oněch prvních čtyřiceti dnů války v Iráku stane. Na každém kroku se potýkali s nedostatečnými zásobami, frustrací z nekompetentního velení a pochybnostmi o smyslu celé mise. Otevřený, zasvěcený pohled na výsledek moderní americké války byl natočen podle bestselleru Evana Wrighta v produkci Davida Simona a Eda Burnse, kteří se podíleli i na vzniku kriticky oceňovaného seriálu HBO The Wire. Generation Kill je nyní podobně úspěšnou sedmidílnou minisérii z dílny HBO Films. (Magic Box)

(více)

Recenze (287)

grogodil 

všechny recenze uživatele

Na to, že to spadá v podstate do žánru vojenského seriálu, je tej očakávanej vojenskej akcie udeje v Generation Kill žalostne biedne. Z troch štvrtín sa tú vedú zdanlivo bezvýznamné rozhovory o tom, ako sa kto dobre vysral, vyhonil si, alebo iným spôsobom zabil nudu. Na stranu druhú, skutočnosť bola rovnaká a na to, že ide o 7 hodín materiálu o tom, ako vojenská jednotka putuje Irakom bez väčšieho zúčastnenia sa akéhokoľvek priameho boja, ide o doslova gulervúcu podívanú. Generation Kill je dokonalú sondou medzi mariňákov, na ktorých dolieha čoraz viac frustrácia z ničnerobenia a toho, že pušky na pleci so sebou väčšinu času vlečú len tak na okrasu a všetko je to vyskladané údernými momentami, ktoré trefne bez prikresľovania či moralizovania poukazujú na to, ako moc v americkej armáde platí pravda, že tam, kde končí zdravý rozum, tam začína vojenská logika... ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Alright boys, let´s earn some money!, aneb osmihodinový příběh jedné roty, co se ve válce kouše nudou a přes den si při nezáživných etapách přesunu ve zrezivělých humveech zpívá písničky (nejen) Avril Lavigne. Normálně mám tendenci vyřadit BoBa z mojí seriálové TOPky. Generation Kill je válečným seriálem, ve kterém se sice zase tolik nestřílí, ale oči od něj jdou odtrhnout hůře, než ze slavného desetidílného skvostu produkovaného Spielbergem a Hanksem (7 dílů za 28 hodin). Vždy jsem si myslel, že válka je utrpení, smrt a akce. To do nás hustí Hollywood a nejmodernější FPS na PC. Jenomže válka je jenom mizérie, smrad, a docela nuda. A sem tam nějaké hlášky mezi kamarády mariňáky. Únava, velitelé s IQ pouštního velblouda a samé mrtvoly. Duo Cellan Jones & White mi otevřelo oči: po téhle realistické (čemuž opět pomáhá absence jakékoliv hudby) Irácké sondě do života obyčejných vojáků už žádné válečné filmy nebudou jako dřív, vše je jen sprostým klamem, který se chce zavděčit divákovi a vydělat nezbytné chechtáky. HBO ale z lidí idioty nedělá - ukazuje, jak to ve skutečnosti chodí, a metá překvapeným divákům hrsti rozpáleného písku do obličeje... OSCAR MIKE! ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Televizní verze Jarhead. A protože Jarhead je geniální, tak tohle je... vlastně taky skoro geniální. Ale tak nějak smutně, když se na to dívám teď po konci roku 2021 a vím v jak tragikomický Vietnam se tahle americká tour Blízkým Východem zvrhla. A Generation Kill krásně prorocky ukazuje všechny ty průsery, kvůli kterým to  snad ani nemohlo dopadnout jinak. Nekompetentnost velících důstojníku, naivita a tupost mnohých vojínů, pramalý zájem o životy místních obyvatel, přehánění s důvody proč na Blízký Východ vyrazit a neexistující plán co s ním udělat až už tam US armáda bude. To všechno tu je moc dobře vidět... ale taky je tu vidět proč mnohé z těch sraček i byly nutné a něco pozitivního přinesly. Asi nejrealističtější pohled na moderní válku - takže toho bojování tu na sedmihodinovou délku moc není, spíš běžný život vojáků. 9/10 ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Tato sedmidílná minisérie produkovaná HBO Films sleduje osudy jednotky průzkumné čety Amerických mariňáků. Během prvních čtyřiceti dní operace Irácká svoboda. (Americká invaze do Iráku roku 2003). Očima reportéra Rolling Stones, Evana Wrighta. Který se této invaze zúčastnil jako novinářský válečný dopisovatel a roku 2004 své zážitky sepsal v knize. Tato sloužila jako předloha. V některých rolích vojáků můžete vidět skutečné mariňáky kteří se těchto bojů zúčastnily a hrají zde samy sebe. Opravdu surový pohled na současné válečnictví. Na to jak se vojáci museli potýkat s nedostatečnou výzbrojí, výstrojí. Nekompetentním velením důstojníků s celkem nejasnou a neustále se měnící strategií boje. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Perfektní válečný seriál z prostředí irácké války, kterou rozpoutala Bushova diktatura s tou jeho pohádkou o ZHN. Seriál, který se nesnaží nijak moralizovat o hrůzách války nebo jejich dopadech. Jen předkládá svůj pohled na věc, drsně, bez servítků a válečného patosu, za to docela věrohodně. A teď tu o Afghánistánu... ()

Galerie (89)

Zajímavosti (18)

  • V epizodě se přižene silný pouštní vítr a vojáci musí ven zajistit stany. I když stěny stanů vlají ve větru, na žádném z vojáků se nepohne ani vlas. Dobře je to vidět na záběru na Brada Colberta (Alexander Skarsgård). (DeziDiCzorka)
  • Mariňáci jí po celou dobu samoohřívací americké potravinové dávky M.R.E. = Meal, Ready to Eat. Balíček obsahuje hlavní jídlo, moučník, oplatek a nápoj. V roce 2003 bylo menu vylepšeno a jahodový koktejl - to je v seriálu dobře patrné. Krabice od MRE jsou vidět v seriálu na každém rohu. (c.tucker)
  • Během celého seriálu je reportér z Rolling Stones Evan Wright nazýván buď jako písař, Rolling Stone, nebo Reportér. (Nedhelborn)

Reklama

Reklama