Reklama

Reklama

Columbo - Série 1 (1971) (série)


Vražda podle knihy (S01E01)

(epizoda)
  • Česko Námět na detektivku (více)

Obsahy(1)

Ken Franklin je jedním ze dvou spoluautorů veleúspěšných detektivních románů. Ve skutečnosti se spíš stará o popularitu, zatímco skutečným autorem je pouze jeho partner James Ferris. Ten se však chce osamostatnit, což znamená ohrožení Franklinova rozhazovačného života. Jediným způsobem, jak si zajistit finanční příjem, je pro Kena pojistka pro případ Jamesova úmrtí. Muž proto připraví rafinovanou vraždu: zastřelí Jamese ve svém víkendovém domě ve chvíli, kdy muž mluví po telefonu se svou ženou Joannou. Ta si však myslí, že James je ve své kanceláři. Tam však poručík Columbo se svým týmem nenajde žádné stopy, tím méně mrtvolu. Kvůli jeho následným dotěrným otázkám Franklin rychle pozná, že žádná vražda není dokonalá... Po dvou samostatných televizních filmech s poručíkem Columbem odstartoval legendární seriál prvním „řádným" dílem 15. září 1971. Jeho režisérem se nestal nikdo jiný než budoucí filmařské eso, tehdy pětadvacetiletý Steven Spielberg. (Česká televize)

(více)

Recenze (96)

nash. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Falk se teprve rozjíždí, ale už má vše co Columba dělá Columbem. I když s tím vším zatím ještě trochu šetří, včetně svých pověstných „odcházecích“ otázek. Přesto první díl nasazuje laťku těm dalším poměrně vysoko. Má promyšlený zločin, dokonale slizkého padoucha, skvěle rozehranou hru nervů, která ty špatné zábavným způsobem vytáčí. A to vše v nepříliš tradičně pojaté sérii, kde nehledám stopy, které by vedly k odhalení zločince, ale drobné chyby, které vrah ve svém zdánlivě dokonalém zločinu udělal. No, a jako třešnička je tu možnost podívat se na Spielbergovy začátky. Co víc si od televizní detektivky přát. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc děkuju za stále zvětšující se upoutávky na obrazovce během filmu. Dřív mi dělalo problém přečíst, na jaký že skvělý pořad se můžu těšit, ovšem teď už to přečtu naprosto v klidu i bez brýlí. A největší bomba je, když se ty upoutávky objeví ve dvou rozích najednou, to se můžu blahem přímo zbláznit... ()

Reklama

Allan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající díl, kterých v celé columbovské sérii věru příliš nebylo. Vrah i detektiv postupují zcela logicky, uvážlivě a přesně. Přesto však jeden z nich nakonec šlápne vedle (hádejte kdo). V jakémsi žebříčku z roku 1997 - TOP 100 nejlepších dílů ze všech seriálů světa se tento díl umístil na 16. místě. To snad mluví za vše. ()

pravo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Columbovka , ktorá zaujme a neublíži, ale ozvláštňuje ju niekoľko detailov. Režisérsku taktovku prevzal v tej dobe málo skúsený holobriadok Steven Spielberg a on mal udať smer ako a kam sa seriál i postava Columba budú uberať. Columbova snaha v tomto prípade čelí relatívne nie príliš chytrému páchateľovi, ktorého prevedenie vraždy sa viac než podarilo. Mňa tento diel a pointa až tak nenadchla a pocitovo to bol priemerný diel seriálu, ktorý ako celok by určite mal za 5, ale Vražde podľa knihy dám slušné 4 hviezdičky a o opaku ma nepresvedčí ani prítomnosť Spielberga. ()

quokam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jsem se prokousal k prvnimu dilu. Vic nez Columbo tu vyšetřuje porucik Nahoda - nahodou telefenuje na chatu, kdyz vrah vrazdil podruhe, nahodou jede okolo, kdyz mistni vysetruji druhou vrazdu. Ono najit pet let stary papirek s tuskou nacmaranym nametem knihy je taky kunst rovny vyhry s jackpotem. Nahodou dobrych 60 proc. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Jedná se o první ze tří epizod, ve kterých se v roli Columbova (Peter Falk) protivníka objevil Jack Cassidy. (Pepinec)
  • Když režisérovi Stevenu Spielbergovi nabídli natočit startovací díl seriálu, o kterém nikdo ještě nevěděl, zda bude vůbec pokračovat druhým dílem, váhal, ale když si přečetl scénář byl nadšen. A tak se stalo, že se stal součástí legendárního seriálu. (sator)
  • Do role zavražděné vdovy Lily La Sanky byla obsazena nadějná herečka Barbara Colby, která se v roce 1975 sama stala obětí neznámých střelců v podzemních garážích v Los Angeles. (moriaty)

Reklama

Reklama