Reklama

Reklama

Columbo - Série 7 (1977) (série)


Jak vytočit vraždu (S07E04)

(epizoda)
  • USA How to Dial a Murder (více)

Obsahy(1)

Psycholog Eric Mason ví, že mu nasadil parohy jeho kolega a přítel doktor Charles Hunter. Masonova žena nedávno zemřela za nevyjasněných okolností. Teď je řada na Hunterovi. Jako vášnivý filmový fanoušek má Eric dobrmany jménem Laurel a Hardy. A právě ty vycvičí, aby se vrhli na Huntera ve chvíli, kdy nic netušící muž vysloví určité heslo. Tím je poslední slovo titulního hrdiny z klasického amerického filmu Občan Kane. Poručík Columbo během vyšetřování netuší, na jak tenkém ledě se pohybuje, když na doktora Masona dotírá se svými všetečnými otázkami. Vrahovi nakonec nezbude, než Columba přimět, aby ve společnosti krvelačných dobrmanů vyřkl totéž heslo jako nešťastný Hunter… (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších dílů. Geniální plán (leč s mnoha vrahovými chybami), solidní záporák a brilantní závěrečná pointa (na jejímž principu vlastně částečně fungovala i pointa v pozdějším dílu "Columbo jde pod gilotinu"). Nebýt Columbovy vychytralosti, zase jednou klidně mohl být náš poručík mrtvý. Mimochodem, mladičké Kim Cattrall to zde moc sluší. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu mám problém s dielmi, kde poručík pri usvedčovaní vraha dáva do stávky svoj vlastný život. Znova sa musím pýtať, či vrah neráta s tým, že vonku môže čakať polícia. Okrem toho ale nie je príliš čo vyčítať. Znova skvele napísané a vymyslené so skvelým záporákom. Na rozdiel od kúzeľníckeho dielu s gilotínou, kde sa tiež extrémne riskuje, nedávam za päť, nie je to až tak emocionálne silné. Tak za to ekg a pekné psy zvyšujem na plný počet. ()

Reklama

d-fens 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

pre mňa jeden z "hlavných" dielov Columba. každý kto to videl si určite spomenie na dvoch "zabijáckych" dobermanov s červenou a modrou šatkou okolo krku, ktorých povel "rosebud" (pre cinefilov asi najznámejšie "posledné slovo pred smrťou") urobí zbraňou pomsty žiarlivého psychológa. A aj pre Columba klasická poloha, kedy pred obeťou hrá simplexného popletu, bola v tomto diely nahradená skôr asertívnym správaním voči arogantnému vrahovi... dokonca si ho dovolil aj podpichovať frázami typu "Velmi jednoduchej případ. A to nejsem nějak zvlášť chytrej. Musím říct, že ste mě trošku sklamal. Myslím svou neschopností. Nechal ste důkazů, že by potopili loď. Na muže s vaší inteligencí..." No proste vyprovokoval ho jedna báseň :)) .... samozrejme, samotné naplánovanie vraždy je dosť otázne-neisté až by som povedal neuskutočnitelné, ale tentokrát som to kľudne odpustil - možno aj vďaka okúzlujúcej Kim Cattrall, ktorú sme neskôr videli ako krásnu kadetku v Policajnej akadémii (áno, to je tá, čo Mahoneymu-Guttenbergovi ukazuje svoje krásne stehná, zatiaľčo poručík Harris sa nakoniec vytočí do nepríčetnosti a povie svoju známu repliku "Já se jebat nenechám!". Guttebreg mu samozrejme tiež slávnou replikou pohotovo odpovie :) ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V tomto perfektním dílu zazní dvě důležité myšlenky: „I poručíkův Pes může být zbraní, už je zčásti vycvičený.“ a „Myšlení je starodávný zvyk, stojí za to ho pěstovat.“ A obě vedou k odhalení padoucha, který použije k vraždě své dobrmany a myslí si, že má tajné slovo, které utají. To ale ještě nezná Columba. Jinak se tímto dílem evidentně vzdává hold starým dobrým filmům. Tolik kulis a drobností z jiných filmů se v jednom filmu asi jen tak nevidí. Na toho občana Kanea a jeho „Poupě“ se už chystám... :-) Dávám 5 hvězdiček - 100% jednoznačně, a zahnuté tágo k tomu... :-) ()

5150 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Atmosférický úvod příjemně naladí, následuje vražda s použitím originální "vražedné zbraně" a poručík je vzápětí na scéně. Tentokrát záporák (Nicol Williamson) zanechá hodně stop, ale i tak je to velice příjemná podívaná s nádechem starých časů.. Bonusem navíc je jedna z prvních tv roliček pro půvabnou Kim Cattrall. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Jeden z mála pokusů zločince, který se pokusil zabít poručíka Columba (Peter Falk). (Epistemolog)
  • Při závěrečném kulečníku Columbo (Peter Falk) vždy potopí kouli do kapsy a z té samé potom vždy vytáhne nepoškozený důkaz., což je nemožné, koule by je zničily. (Mydlivoj)

Reklama

Reklama