Reklama

Reklama

Větší, silnější, rychlejší

(festivalový název)
  • USA Bigger Stronger Faster*
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

„Američané milují vítěze a nesnášejí poražené,“ říká generál Patton v ukázce použité v dynamickém dokumentárním vhledu do společnosti, jež se naivně pyšní superlativy. Na příkladu vlastních bratrů, kteří v touze podobat se Sylvesteru Stalloneovi či Arnoldu Schwarzeneggerovi podlehli dočasnému kouzlu steroidů, Christopher Bell kongeniálně ilustruje úskalí filozofie vítězství za každou cenu. Vizuálně našlapaný a skvěle sestříhaný dokument produkovaný tvůrci filmů Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11 nabízí originální směs notoricky známých popkulturních odkazů a intimního příběhu v komediálně-dramatickém ladění. Zpovědi členů amerického Kongresu, profesionálních atletů či lékařských expertů dokreslují s upřímností předestřený nelichotivý obraz „národa na steroidech“, nad kterým se vznášejí nevyřčené otázky: Co uděláte, když zjistíte, že všichni vaši hrdinové porušili pravidla? Zůstanete na straně hrdinů, nebo pravidel? [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (145)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Dokumentární filmy nemám rád (ještě lépe, nesnáším je, nudím se u nich - na tématu nesejde). Ale tento mne docela hodně zaujal - sice aktivní sporty jdou úplně mimo mně, ale přece jenom mi film dal mnoho myšlenek, ke kterým by člověk nijak nedospěl (proč úprava očních rohovek Tigera Woodse či kyslíková postel jednoho z účastníků Tour de France jsou legální, a steroidy kterými dosahují někteří stejného výsledku ne?), a nebo jen zamyšlení, proč je velký Arnold tak proti stereoidům. když vše co má získal pomocí nich. A proč je sport jediným odvětvím kde je doping vyloženě zakázán, a tak dále, a tak dále. Po prvních minutách jsem měl Chrise Bella jako dalšího nabubřelého blbečka, ale postupem filmu jsem k němu začal získávat docela respekt - ten kluk ví o čem mluví. I když v posledních minutách už trochu vařil z vody, stejně dávám palec nahoru! ()

Koocik 

všechny recenze uživatele

Naprosto reálný pohled na zneužití (nebo-li lépe řečeno „využití“) AS ve sportu, ale i mimo něj. Nejedná se o dokument typu, kde se buď upřednostňuje a nebo neupřednostňuje daná problematika, ale jsou zde zmíněny oba směry pohledu. Je zde tedy uvedeno spoustu věcí, které se mohou některým zdát až absurdní (např. i to, že profesionální sport je „nasypaný“ naprosto celý), ale v daném okamžiku se naskočí na opačný směr. V pozadí jde vidět myšlenka, která se netýká sportu samotného, ale toho, jak si s člověkem samotná společnost zahrává a jsme všichni lehce zmanipulovatelní. Napříč tomu je ale snímek až zbytečně dlouhý a řada scén by se dala vystřihnout a vůbec neuvádět. Chris Bell ale natočil něco, s čím jsem naprosto spokojen a hlavně na co jsem dlouhou dobu čekal. ()

Reklama

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Kdo nesype, nežije, aneb sonda do světa bobulářů z každého sportovního odvětví. Nejde jen o kulturistiku, jde o nic nepodsouvající pohled, do novodobé, dopingem prošpikované sportovní současnosti.. Naprosto přirozeně natočené, s šikovně ptajícím se Bellem a s prostorem "udělat si vlastní názor"....výjimečné!!! ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne zaujímavá sonda do jadra a pozadia tzv. "amerického snu". Story o troch bratoch, ktorí sú v honbe za top fyzickou schránkou a výkonnosťou ochotní do seba v rôznej miere hádzať kvantá steroidov, je totiž aplikovateľná prierezovo na celú americkú spoločnosť. Tzn. spoločnosť, ktorá svoju identitu zakladá na viac-menej absolútnom individualizme a snahe vynikať nad šedú väčšinu za každú cenu. Spoločnosť, kde sú mediálnou masážou a televíziou bežnému ľudu prezentované nadživotné, s dokonalosťou hraničiace persóny, ktorým sa ten príslovečný priemerný Joe nemôže vôbec priblížiť. Je to práve takouto masážou, kedy normálni zdraví jedinci neodhadujú svoje možnosti a v honbe za vysnívaným a mediálne zprofanovaným obrazom "správneho chlapa" sa nedokážu uspokojiť so zdravým telom, láskou, fajn prácou a dobrou rodinou. Jediné akceptovateľné miesto je predsa číslo 1, no nie? A trpkou čerešničkou samozrejme je, že práve tie vysnívané idoly, ktorým sa všetci krvopotne snažia priblížiť, sa na svoje miesto predrali častokrát len cez všelijaké morálne kompromisy a nerešpektovanie pravidiel fair play. Nuž keď sa toto dozvie priemerný amík, je síce zo svojho idolu sklamaný, ale stále túži po tom dostať sa na rovnaké miesto - a preto šup anaboliká do tela. Smutné je, že táto cesta k absolútnemu úspechu platí pre všetky oblasti v spoločnosti, nielen pre šport. A možno ešte smutnejšie je, že obsah filmu je mimoriadne aktuálny už aj u nás - ako Stredoeurópan som totiž motiváciám zúčastnených a posolstvu celej veci až zarážajúco dobre rozumel. Cesta na ten najvyšší vrchol skrátka vedie skutočne len za cenu určitých morálnych kompromisov a ignorovanie "bežných" pravidiel hry. A ani tak to nemusí viesť k úspechu. To krásne ukazuje dokument na bratovi, ktorý sa krvopotne v 36-ich rokoch snaží stať profesionálnym wrestlerom, avšak je úplne slepý voči faktu, že na to skrátka nemá a steroidy mu v tom nepomôžu. Choose life? Bábo raď, protože já v tom mám trochu zmatek. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Slušný dokument na zajímavé téma, navíc na rozdíl od Moorových filmů je přítomen osobní kontakt tvůrce se steroidy v jeho vlastní rodině. Jediné, co mi vadilo, je celkem velká příležitost vyjádření se pro Grega Valentina, steroidového idiota - proč se nezmiňují o tom, že se Valentinovi rozpadly jako vedlejší výsledek užívání steroidů oba bicepsy a naopak ho nechají vykřikovat neověřené nesmysly jakože Arnold bere steroidy od 12 let, takže mohl vyhrát první soutěž v 19? Přitom chybí vyjádření samotného Arnolda, aby se konečně tahle otázka vyřešila :) Jinak mě dokument přesvědčil o tom, že se mám vykašlat na posilování poctivě a klidně můžu začít sypat, protože se zas tak moc nestane - díky! :) ()

Galerie (7)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama