Reklama

Reklama

VOD (1)

Fanatismus je zhoubnější, než mor. Britsko-německý film se Seanem Beanem v jedné z hlavních rolí.  Léta Páně 1348, v anglickém království řádí epidemie moru. Smrt si nevybírá a kosí všechny bez rozdílu, v bezpečí před ní nejsou ani mniši za zdmi kláštera. Jedním z nich je mladý novic Osmund, jenž je rozerván mezi láskou k dívce Averill a láskou k Bohu. Rád by klášter opustil, ale také touží sloužit Bohu, a tak jej žádá, aby mu seslal znamení. V té chvíli do kláštera přichází biskupův vyslanec Ulric a přináší zvěst o vesnici, nepostižené morem. Mezi lidem se šušká o nekromantovi, který ve spojení s temnými silami umí křísit mrtvé, a takovým pověstem musí církev učinit přítrž. Vesnice se nachází uprostřed Velkého močálu a Ulric potřebuje průvodce. Osmund se sám nabídne a vydává se tak vstříc světu temnoty a krutého fanatismu.
Snímek Černá smrt, žánrově oscilujíci mezi historickým dramatem a hororem, nabízí kromě napínavé podívané také úvahu nad vztahem víry a moci a nebezpečím jakéhokoli fanatismu, plynoucího ať už z vypočítavosti, či hlubinných osobních pohnutek. Působivě zpracovaný příběh některými svými motivy dává vzpomenout kultovního Wicker Mana (1973) Robina Hardyho, Coppolovu Apokalypsu (1979), ale na mysl přijde i Vláčilovo Údolí včel (1967). Že tíhne k temnějším filmovým příběhům režisér Christopher Smith prokázal již svými předchozími hororovými snímky Metro (2004) a Izolace (2006). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (723)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Horor? Tohle? Ani náhodou! Mysteriózní drama s ponuře středověkou atmosférou: zatímco Evropu kosí Černá smrt, mladý mnich Osmund prochází bolestivou zkouškou své víry. Křesťanství versus pohanské rituály - tohle je hlavním tématem filmu. Naštěstí se nejedná o náboženskou agitku, každá strana konfliktu prezentuje něco sympatického i cosi řádně shnilého. Sean Bean zůstal poněkud ve stínu Eddieho Redmaynea a celkově se nemůžu zbavit pocitu, že z té křesťanské bandy existencí pod vedením hluboce věřícího rytíře/inkvizitora se dalo vymáčknout víc - jako v podstatě ze všeho v "Black Death". Dojem se tedy (už zase) pohybuje někde na hranici mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami: dobrý film, akorát mohl být lepší. Šón Fazole však patří k mým oblíbeným hercům, přikloním se tedy k vyšší hodnotě. 70% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Očekávej a pak se nediv... Temný film rozhodněne nečekejte. Kamera dosti zklamala - nevynalézavá, televizní a občas velmi nepříjemně rozstřesená. Barvy místo pochmurných tónů vybledlé, jako kdyby někdo ty chvílemi zajímavé obrázky nechal dlouho na slunci. Občasné záběry zamlžené krajiny, lesa a močálů působí krásou romantických malířů, avšak je jich žalostně málo. Ani horror, ani thriller, spíše jen drama. Z moru strach nečiší a z pověstí o nemrtvých už vůbec ne. Vše se nakonec smrskne na problematiku víry, pohanství a hledání svého boha. Trochu málo, když tohle už odvyprávěla spousta jiných filmů daleko lépe. A nakonec ani hudba nepomáhá správné atmosféře. Už i Salomon Kane měl více strašidelnosti a emocí... Jako rozptýlení na nedělní odpoledne neuškodí, což asi záměr tvůrců původně nebyl. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Luxusně temné historické drama se silným nádechem tajemna. Perfektní atmosféra, zajímavá myšlenka, výborný Sean Bean a neotřelá zápletka dělají z tohoto snímku nevšední podívanou. Mít tak charismatičtějšího hlavního hrdinu a nemít tak jaksi navíc závěrečných deset minut, bez uzardění bych mu udělil plný počet bodů. I takhle je to pěkných 80%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Tvůrčím způsobem osobité, atypické a vyjmečně temné. Svým šedivým tónováním a neutuchající mysteriózní náladou to silně evokuje Annaudovu klasiku Jméno Růže. Jen Bean a spol trochu více šermují meči a sem tam někomu upadne ruka, noha a nebo rovnou hlava. Není to divoká bestiální jízda, ani horor. Zajímavě to ale osciluje v (anti)náboženské tématice, protože každý z hlavních hrdinů názorově vyjadřujě nějaký postoj k věci a zároveň každý z nich je v podstatě záporný. Tedy ryze individualistický a tématicky poměrně zdatný film o křesťanství a pohanství, příčemž nelze jasně definovat vítěze a tu správnou cestu. Se zvučnějším režisérem by to bylo možná ještě větší a působívější, tady ty ambice ale zcela jasně absentovaly, mělo se jednat o malý, komorní film. A je naprosto jasné, kde se tvůrci castingově inspirovali při skládání GOT. Carice van Houten božská a Bean - to je už stará známá písnička. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Léta páně 1348, temný středověk, mor se šíří primitivní Evropou. Biskupův zmocněnec (opět drsný Bean), jeho tým a mladý pánbíčkář jsou na cestě vymést zlo z podezřele nákazou netknuté vesnice... / BLACK DEATH - opojně neveselý příběh o smrti, lidské špíně bez ohledu na to jestli věříte či nevěříte. Ke krátkému zamyšlení mě to donutilo. Svině hledej nejlépe už hned od člověka k člověku. Jinak tím ale nejsem dostatečně naplněn. Příběh je docela jednoduchý, akce po málu, a atmosféra mi to nevykompenzovala, až tak dobrá nebyla. Ten film je dobrý, hezky zpracovaný, ale až tolik na mě nezapůsobil. Tolik mě nebavil. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (12)

  • V snímke je možné vidieť lekárov s maskami so zobákom, ktoré sa začali používať okolo roku 1600, avšak dej filmu sa odohráva už v roku 1348. (Fejpof)
  • John Lynch a Andy Nyman dříve spolu pracovali na filmu Turnaj zabijáků (2009). (ČSFD)
  • Informácia, že Sean Bean (Ulrich) bude hrať vo filme hlavnú úlohu, pomohla navýšiť rozpočet. (misterz)

Související novinky

Středověk, mor, černá magie, zombíci

Středověk, mor, černá magie, zombíci

06.02.2008

Brrr! Už tahle kombinace zní nepříjemně, takže od britského gotického hororu Black Death neočekávejte žádnou vesnickou selanku. Jsme v Anglii během první vlny černé smrti, tedy epidemie moru. Jakoby… (více)

Reklama

Reklama