Reklama

Reklama

Příběh o lásce a smrtelnosti, svobodě a utrpení podle románu Philipa Rotha. Profesor David Kepesh (Ben Kingsley) věnoval značnou část svého života výuce literatury a dobývání půvabných studentek. Otevřeně přiznává, že krásné ženě nedokáže odolat. Když však po šedesátce potká skvostnou Consuelu (Penélope Cruz), její mládí, její nádherné tělo a samozřejmost, s jakou se mu oddává, i podivná netečnost, s níž přijímá projevy jeho vášně, v něm probouzí žárlivost, kterou Kepesh nedokáže zapudit dokonce ani ve chvílích, kdy ji svírá v náručí, ztrácí svůj obvyklý ironický odstup a soustředění, přestává racionálně uvažovat. Před nejhorším ho však zachraňuje láska zralé ženy.
Film byl natočen podle románu nositele Pulitzerovy ceny Philipa Rotha a jeho název "Umírající zvíře" odkazuje na citát z irského básníka W. B. Yeatse, v němž se hovoří o tom, že lidské srdce, nemocné touhou, je připoutáno k umírajícímu zvířeti. Moudrá výpověď stárnoucího muže, který prahne po lásce a plnosti života a jen těžko se vyrovnává s vědomím, že to vše bude muset už třeba zítra opustit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (324)

katasta 

všechny recenze uživatele

Z toho filmu mám velice rozporuplné pocity. Asi tak celou první polovinu, možná i dvě třetiny filmu sem se docela nudila. Na životě Davida mi nepřišlo zrovna nic zajímavého, zvláštního. Starý pán co pořádně neví co se životem a střídá jednu milenku za druhou, až se nakonec na stará kolena zamiluje do studentky. Film začal být zajímavý až když se začaly pořádně rozebírat pocity Davida. Strach ze svého stáří, z toho, že ho v životě už nic pořádného nečeká, nechá si kvůli stáří odejít i svou jedinou lásku. V tomto ohledu je Elegy velice zajímavý film. Ač nemám ráda Penélope Cruz, tak výkon Bena Kingsleyho mi to nahradil víc než dost. Film se líbil z půlky, hodnocení tudíž bude také poloviční. Kdo má rád těžká dramata si zde ale určitě přijde na své. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Toto je dvěma slovy NÁDHERNÝ SNÍMEK! Kdybych se někdy ( třeba v příštím životě :o) stal režisérem nechtěl bych nutně natočit agenta Bournea, Seven, Alien....., ale tento snímek! Zde se bojím napsat jakýkoliv komentář, abych " nepoškodil " celkový nádherný dojem, který ve mně snímek vyvolal. Tento film jsem si pustil v Ne večer bez nijakých větších očekávání a dostalo se mi vskutku nádherného zážitku. Nádherná kamera J. Claude Larrieli, brilantní střih, vynikající herecké výkony Bena Kingsleyho a Penelope Cruz. Na Penelope se nejenom nádherně dívá, ale doufám, že tímto výkonem definitivně přesvědčila veškeré pochybovače, že umí i hrát a to více než dobře. Ale i vedlejší herecké obsazení v podobě Dennise Hoppera ( kterého jinak moc nemusím) a Patricie Clarkson ( tu naopak mám velmi rád ) bylo trefou do černého. Vše podpořeno brilantní režií Isabel Coixet a doplněno o nádherně smutnou klavírní hudbu! Opravdu dechberoucí zážitek, kde jsem doslova visel pohledem na obrazovce a vychutnával si každičký záběr ( detail). Smekám a vzdávám hold všem zůčastněným! p.s.1 nádherná klavírní hudba při závěrečných titulcích pouze umocnila, už tak můj neskutečný zážitek z tohoto snímku, pouze škoda, že jsem se po celou dobu nemohl spolu s hudbou kochat pohledem na pláž a tvůrci tento záběr ustřihli příliš brzy ( pro mě ) .......... p.s.2 určitě si přečtu předlohu! ()

Reklama

Philippa 

všechny recenze uživatele

To ,źe jste starší není zárukou ,že máte méně času než někdo třeba i výrazně mladší. Chvíli se nedíváte a čas vám uteče. Škoda ,že většina z nás se trápí minulostí a bojí budoucnosti ,a natolik se tím zaměstnává ,že přítomnost si nedokáže užít plnými doušky. Ono totiž i když se jen otočíte ,čas uteče. Ač byl Elegy velmi smutný ,rozlil se po něm v mých žilách životní optimismus a sama sobě dala(všimněte si minulý čas) slib ,že žít budu(budoucí čas:-o) , takže pardon znovu, že jdu žít TADY A TEĎ. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jako drama stárnoucího muže, který hledá příležitost k sexuálnímu povyražení a nalezne poslední skutečnou lásku svého života, je to na 5*, protože Penélope Cruz a Ben Kingsley patří k elitě ve své herecké generaci a Isabel Coixet to umí nasnímat s elegancí a citem. Jako filmová adaptace literárního díla Philipa Rotha je to s bídou na tři, viz komentář uživatele Marigolda. Osobně jsem sice literární předlohu nečetl, ale znám jiné Rothovy knihy a kdyby psal tak, jak tlumočí Isabel, nebyl by považován za jednoho z největších, ne-li vůbec největšího amerického romanopisce. Chybí tam hořkost, sobectví, chybí tam ta temná stránka partnerského vztahu, zůstala jen romantika, tragika nenaplněných představ a vážné nemoci. Celkový dojem: 75 %. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Ak by som dopredu vedela, že aj tento film bude hrať na city cez 100 krát opozeranú tému nejakej zdravotnej diagnózy, asi by som mu nedala šancu. Stalo sa však to, že už po prvých 10 minútach tohto snímku som si vravela: "Už ma majú!". Elegy je totiž nesmierne nežným až citlivým snímkom, mužská a ženská rola nemohla byť lepšie herecky obsadená (aj keď Ben Kingsley u mňa nikdy nebodoval ani ako chlap ani ako herec, tentokrát zahral bravúrne, Penelopka si ako vždy obhájila miesto v mojej topke). Pomalá réžia postupne odhaluje túžby ľudského srdca (nielen ženské krivky Penelope Cruz) a vyusťuje do pôsobivého melancholického zážitku. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (6)

  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Dying Animal", který napsal Philip Roth. (Terva)
  • Penélope Cruz získala v roce 2008 za roli Consuely Castillo cenu LAFCA v kategorii nejlepší herečka. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v kanadském Vancouveru. (Terva)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama