Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

hans500 

všechny recenze uživatele

Tato verze příběhu vzpoury na Bounty není o moc horší než ta s Marlonem Brandem (1962). Scénář je kvalitní a dost propracované jsou charakrery hlavních i vedlejších postav, navíc s perfektním castingem, Gibson se ve své roli může směle rovnat Brandovi, Hopkins jako kapitán taktéž předvádí skvělý výkon, z vedlejších postav zaujmou Liam Neeson a především Daniel Day-Lewis (ve své první větší filmové roli); Laurence Olivier má pouze malou roli. Výprava je velkolepá, i když ne tak jako ve starší verzi. Výborná kamera a střih a excelentní Vangelisova hudba. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Příběh vzbouřenecké posádky i dějiny ostrova Pitcairn (Pitcairnova ostrova) jsou součástí evropského kulturního povědomí. Pohled na toto filmové ztvárnění je věcí náhledu: dostát možnostem literární předlohy či usilovat o vlastní filmové ztvárnění překračující tyto limity dané spisovatelskou inspirací? Donaldsonovo dílo vyváženou syntézou líbezné filmové řeči a až dokumentární věrnosti zejména tichomořských exteriérů pokračuje a pohybuje se v první možnosti. Dosažený výsledek, podložený mimořádným kvalitním hereckým obsazením, je určitě pozoruhodný. A myslím, že právě proto již dnes i klasický. Počet hodnocení je přitom v příkrém nepoměru k počtu komentářů (90) i zařazení ve filmotékách (kolem 160-170). Dílo je tedy vnímáno především jako akční (dobrodružná) zábava a podstatně méně jako skutečný příběh tragédie jednoho kapitána a osobitého životního rozuzlení dramatu podstatné části vzbouřenecké posádky. Podle mého názoru to však nemění nic na umělecké hodnotě tohoto mimořádně zdařilého filmového převyprávění klasické literární "lehké" předlohy. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Už úvodní tóny božské hudby Vangelise dávaly vytušit, že se bude jednat o mimořádnou podívanou. Trošku jsem se zalekl dlouhé stopáže, nicméně ve filmu takřka neexistovala hluchá místa. Snad jen před naloděním jsem pociťoval mírnou nudu. Námořní výprava byla působivá. Film působí na svůj věk velmi hezky. Samotný pobyt na Tahiti byla následně pastva pro oči. Na ostrov plný nadržených krasavic, které to s oblékáním rozhodně nepřeháněly, by se určitě okamžitě vypravil každý muž vlastnící funkční výbavu. Zrůdiček jsem zahlédl všeho všudy pár. Tvůrci si evidentně dali s vybíráním velmi záležet. Ostrov plný nahých žen mi k divácké spokojenosti naprosto postačoval. Zbytku jsem příliš nedovedl věnovat pozornost. Ta se mi ztratila někde mezi tou kozí farmou. Stejně jako členům posádky. A najednou tu nebyla morálka převážena sexuálním pudem až na bod mrazu. Pokud jste asexuální kapitán lodi a v hlavě máte pouze cíl cesty. Tak rozhodně nechcete mít plnou loď neposlušných nadržených reatardátorů. Velmi podařený snímek. Od nádherné hudby, přes mimořádné herecké výkony až po tak akorát obdařené Tahitaňky. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Velká nostalgie, toto jsem viděl jako malé klučina ještě za komančů na rakušácích a nemohl se vynadívat na ty nádherný polonahý tahiťanky a ty jejich tanečky :))) tuším, že od tý doby u mě blondýnky prohrávaj na celé čáře. Ale zpět k filmu, Hopkins je opravdu vynikající, bez něj by byl film sotva poloviční. Svou atmosféru a exotičnost to má i po letech. A navíc ty nádherný domorodkyně, za ně jedna hvězda navíc. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já to četla i kdysi viděla a nejvíc mě štve fakt, že jsem je skoro nepoznala jak byli mladí. Je to filmová klasika a já si jí ráda připomněla až na ten zmíněný zjev jejich mládí a jak čas letí, no a já s těmi herci taky, což důrazně protestuji. Už je to holt nostalgie, ale krásná, když přihodím hudbu od Vangelis, tak z toho vyleze čtyřka jak vyšitá. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Producent Dino De Laurentis pověřil novozélandskou firmu Whangerei, aby postavila přesnou repliku lodě podle původních plánů uchovávaných v greenwichském Námořním muzeu. Vážila 380 tun a v útrobách byly přepychové kajuty a nejmodernější zařízení. Stavba repliky lodi Bounty přišla na 4 miliony amerických dolarů, což byla čtvrtina celkových nákladů na film. (argenson)
  • Keď Bounty opúšťa Tahiti, medzi loďou a prielomom v koralovom útese je možné vidieť moderné majáky. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno