Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Hned od prvni sekundy, jeste nez se objevi logo distribucnich spolecnosti slysite intenzivni pulzovani syntezatorove bassline a mate okamzite jasno na cem tenhle film pojede a co bude primarni motor - Evangelos Odysseas Papathanassiou. Vetsina skladatelu je od toho aby snimek svou hudbou podporila, to je v poradku, Vangelis dela to same, jen s tim rozdilem, ze vsechny ostatni elementy (napr. herci) pusobi v porovnani s jeho hudbou temer vzdy jako male bezvyznamne cosi. A je uplne jedno, ze jsou to borci typu Anthony Hopkins, Mel Gibson, nebo Daniel Day-Lewis. Jinak je The Bounty prijemna, byt misty lehce nudna plavba na Tahiti plne topless domorodek s kytickama kolem krku. 7/10 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Už úvodní tóny božské hudby Vangelise dávaly vytušit, že se bude jednat o mimořádnou podívanou. Trošku jsem se zalekl dlouhé stopáže, nicméně ve filmu takřka neexistovala hluchá místa. Snad jen před naloděním jsem pociťoval mírnou nudu. Námořní výprava byla působivá. Film působí na svůj věk velmi hezky. Samotný pobyt na Tahiti byla následně pastva pro oči. Na ostrov plný nadržených krasavic, které to s oblékáním rozhodně nepřeháněly, by se určitě okamžitě vypravil každý muž vlastnící funkční výbavu. Zrůdiček jsem zahlédl všeho všudy pár. Tvůrci si evidentně dali s vybíráním velmi záležet. Ostrov plný nahých žen mi k divácké spokojenosti naprosto postačoval. Zbytku jsem příliš nedovedl věnovat pozornost. Ta se mi ztratila někde mezi tou kozí farmou. Stejně jako členům posádky. A najednou tu nebyla morálka převážena sexuálním pudem až na bod mrazu. Pokud jste asexuální kapitán lodi a v hlavě máte pouze cíl cesty. Tak rozhodně nechcete mít plnou loď neposlušných nadržených reatardátorů. Velmi podařený snímek. Od nádherné hudby, přes mimořádné herecké výkony až po tak akorát obdařené Tahitaňky. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý film a divím se tak nízkému hodnocení. Zřejmě je tam málo piratských rvaček anebo druhou možností je to, že kapitána lodi hraje Anthony Hopkins, což při jeho kvalitách je s podivem, že tuto roli (podle mě) zahral slabě. Anebo prostě na takovou úlohu není ten správný "chlapský typ". MEL GIBSON zase byl příliš velký krasavec a málo aktivní jako první důstojník na takové lodi, která defacto měla i obchodní zadání od námořního velitelství Anglie. Vzhledem k tomu, že se jednalo o skutečnost, která se opravdu stala, tak si réžie nemohla toho moc navymyšlet, ale v celku je to film, kerý nenudí, zbytečně neobdržel Zlatou Palmu. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Pokud je tento film něčím zajímavý, tak je to vynikajícím výkonem Anthonyho (nejlepšího herce vůbec), který z dříve zcela negativní figury dělá komplexní postavu, které jsem díky tomu přál víc než Gibsonovi, který tu hraje spíše než hrdinu nezodpovědného floutka, co myslí jen na sebe. Mel měl při natáčení skandálek s nějakou Tahiťankou a problémy s pitím (prý ho dost znervózňoval Anthony, který pil v tom vedru jen minerálku. Ovšem Anthony si tyhle problémy vyřešil už před nějakými 10 lety, kdy se málem upil k smrti - od té doby je abstinent a geniální herec - kupodivu to jde dohromady). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Pár záběrů a hudba Vangelise, občas dává vzpomenout na "1492" Ridleyho Scotta, (ačkoliv vzniklo až 8 let po tomto snímku) ale kvalitativně už je výsledná podoba slabší i přes přítomnost Hopkinse a Gibsona (v dobách, kdy ještě ani jeden z nich nebyl velkou hvězdou). Film to rozhodně není špatný, ale problém je v samotném příběhu, který nedává mnoho možností, jak snímek natočit poutavěji a zábavněji, než se to povedlo v tomto případě. Přesto si myslím, že verze s Brandonem, je lepší, ačkoliv ani v ní se nedalo hovořit o zábavě v pravém slova smyslu. Problém je jednoduše v tom, že to je docela nuda. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Keď Bounty opúšťa Tahiti, medzi loďou a prielomom v koralovom útese je možné vidieť moderné majáky. (Arsenal83)
  • Loď použitá při natáčení je nyní v Discovery Bay v Hong Kongu využívána k charterovým plavbám. (D3VIL)
  • Na začiatku jedla dôstojníci pripijú na kráľa, no robia to posediačky. Britskí dôstojníci musia pri pripíjaní na panovníka vždy stáť. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama