Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

pursulus 

všechny recenze uživatele

Loď Bounty a film.¬         Podávám shrnující stručnou zprávu o třech významných mnou shlédnutých provedeních vzpoury proti kapitánu Blighovi proběhlé r. 1789 na lodi britského královského námořnictva Bounty, kterými jsou (1) Vzpoura na lodi Bounty (1935), (2) Vzpoura na Bounty (1962) a (3) Bounty (1984).¬                 Provedení příběhu Bounty z r. 1935 je klasicky dobře zpracováno a skutečnosti, jak je zaznamenána v historických dokumentech, se drží na v jádru dobrodružné zpracování dosti věrně. Kapitán Bligh je vylíčen coby tyranský, nesmlouvavý a sobecký velitel a v protějšku k tomu je vzpoura vlastně ospravedlňována. Poznámka: Tomuto pojetí odpovídá i románové zpracování příběhu ve své době známým tlumočníkem románů do podoby pro děti a mládež, Vátězslavem Kocourkem, jehož "Vzpoura na lodi Bounty" vyšla v r. 1962 ve Státním nakladatelství dětské knihy v oblíbené řadě Knih odvahy a dobrodružství (KOD).¬                 Podobně, i když poněkud méně ploše, tomu je i v provedení z r. 1962, snímku už barevnému a natočenému i na panoramatický 70 mm formát. S přihlédnutím k rokům výroby vidím kvalitu obou "dobrodružných" provedení (r. 1935 i r. 1962) jako rovnocennou, starší zpracování má své "černobílé" kouzlo, mladší zase svůj "Technicolor".¬                 Naposled natočené provedení z r. 1984 se od obou starších dosti liší, a to jak ve způsobu zobrazování časového sledu událostí, tak i pojetím Blighta a vzniku vzpoury. Blíže pravdě je toto provedení nejméně ploché ze všech tří zmiňovaných, za což platí úbytkem na dobrodružnosti a posílením v dramatické oblasti. Znatelně lepší v obecné rovině toto provedení ale není, opět tedy jde o snímek dobře natočený a hodný chvály.¬                 Shrnuto, všechna tři provedení jsou v obecné rovině stejně kvalitní, dobrá. Pokud má na výběr, ať si divák vybere to z nich, které bude více seděti jeho povaze, zájmu, okamžité náladě či snad oblíbenosti herců… ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdobrodružnějších krásných barevných filmů své doby. A kromě toho v podání velkých budoucích hvězd, totiž Anthonyho Hopkinse (no, ten už slavný byl), Mela Gibsona a Liama Neesona. Tihle tři patří dnes k největší špičce herecké elity a nikde se již nesešli, už v tom je jaksi velká síla tohoto bijáku. Pro fajnšmekry určitě. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Cakal som pribeh o krutom kapitanovi voci ktoremu sa vzburi posadka na cele so srdecnym zastupcom. Dockal som sa pribehu o neschopnom kapitanovi a naivnom zastupcovi, ktory sa rozhodne zradit priatelstvo kvôli jednej kunde. Zo suboja dvoch silnych osobnosti sa stala one man show o jednom neschopnom kapitanovi. Hopkins ako jediny dopadol este dobre a mal aspon, co hrat. To Gibson v ulohe zastupcu je totalne nevyrazny. Rovnako ako zvysok superhviezdneho castingu. Sakra, ked uz dali dokopy takych hviezdnych hercov, tak preco to dali rezirovat tuctovemu rutinerovi, ktory mal slabsiu chvilku? Vysledkom je strasne plochy film s jednorozmernymi postavami. Pritom potencial na kvalitny film tam bol velky a napriek tomuto fadnemu spracovaniu je zaujimave sledovat ako sa to vyvinie az do konca. Takze odporucit tento film? Len v pripade ak mate smolu a nezozeniete skvelu verziu s Marlonom Brandom, ktora je o hodinu dlhsia a napriek tomu je ovela napinavejsia a absentuju v nej vsetky chyby, ktore som vytkol tejto verzii. 5/10. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Hned od prvni sekundy, jeste nez se objevi logo distribucnich spolecnosti slysite intenzivni pulzovani syntezatorove bassline a mate okamzite jasno na cem tenhle film pojede a co bude primarni motor - Evangelos Odysseas Papathanassiou. Vetsina skladatelu je od toho aby snimek svou hudbou podporila, to je v poradku, Vangelis dela to same, jen s tim rozdilem, ze vsechny ostatni elementy (napr. herci) pusobi v porovnani s jeho hudbou temer vzdy jako male bezvyznamne cosi. A je uplne jedno, ze jsou to borci typu Anthony Hopkins, Mel Gibson, nebo Daniel Day-Lewis. Jinak je The Bounty prijemna, byt misty lehce nudna plavba na Tahiti plne topless domorodek s kytickama kolem krku. 7/10 ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

A zase je za vším ženská... Otvírat si hubu na bandu nadržených námořníků není zrovna nejchytřejší počinání kapitána. I když se tu objevuje několik názorů, že tahle verze je zdařilejší než původní, jsem rád, že v konečném zúčtování vítězí zdravý rozum, tedy partička kolem Marlona Branda. Copak akce, ta mi nechyběla. Kdybych chtěl akci, pustím si Gibsona s Neesonem bez Hopkinse. Ale napětí jakoby se ztrácelo v lanoví. Přeci jen je to vcelku pompézní melodramatický příběh jednoho důstojníka, ovšem především hudba se mi neustále snažila namlouvat, že jsem si nakonec doopravdy pustil Gibsona s Neesonem bez Hopkinse. Z toho vyplývá, že jsem tady asi jediný, kdo by přes palubu hodil Vangelise. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Kým je posádka Bounty na Tahiti, niektoré z miestnych žien sú považované za Polynézčanky, no mnohé z nich sú kaukazského typu. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama