Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

A zase je za vším ženská... Otvírat si hubu na bandu nadržených námořníků není zrovna nejchytřejší počinání kapitána. I když se tu objevuje několik názorů, že tahle verze je zdařilejší než původní, jsem rád, že v konečném zúčtování vítězí zdravý rozum, tedy partička kolem Marlona Branda. Copak akce, ta mi nechyběla. Kdybych chtěl akci, pustím si Gibsona s Neesonem bez Hopkinse. Ale napětí jakoby se ztrácelo v lanoví. Přeci jen je to vcelku pompézní melodramatický příběh jednoho důstojníka, ovšem především hudba se mi neustále snažila namlouvat, že jsem si nakonec doopravdy pustil Gibsona s Neesonem bez Hopkinse. Z toho vyplývá, že jsem tady asi jediný, kdo by přes palubu hodil Vangelise. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Už úvodní tóny božské hudby Vangelise dávaly vytušit, že se bude jednat o mimořádnou podívanou. Trošku jsem se zalekl dlouhé stopáže, nicméně ve filmu takřka neexistovala hluchá místa. Snad jen před naloděním jsem pociťoval mírnou nudu. Námořní výprava byla působivá. Film působí na svůj věk velmi hezky. Samotný pobyt na Tahiti byla následně pastva pro oči. Na ostrov plný nadržených krasavic, které to s oblékáním rozhodně nepřeháněly, by se určitě okamžitě vypravil každý muž vlastnící funkční výbavu. Zrůdiček jsem zahlédl všeho všudy pár. Tvůrci si evidentně dali s vybíráním velmi záležet. Ostrov plný nahých žen mi k divácké spokojenosti naprosto postačoval. Zbytku jsem příliš nedovedl věnovat pozornost. Ta se mi ztratila někde mezi tou kozí farmou. Stejně jako členům posádky. A najednou tu nebyla morálka převážena sexuálním pudem až na bod mrazu. Pokud jste asexuální kapitán lodi a v hlavě máte pouze cíl cesty. Tak rozhodně nechcete mít plnou loď neposlušných nadržených reatardátorů. Velmi podařený snímek. Od nádherné hudby, přes mimořádné herecké výkony až po tak akorát obdařené Tahitaňky. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejdobrodružnějších krásných barevných filmů své doby. A kromě toho v podání velkých budoucích hvězd, totiž Anthonyho Hopkinse (no, ten už slavný byl), Mela Gibsona a Liama Neesona. Tihle tři patří dnes k největší špičce herecké elity a nikde se již nesešli, už v tom je jaksi velká síla tohoto bijáku. Pro fajnšmekry určitě. ()

PEEPA 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že hodně souhlasím s Radyem, jen dodám, že jsem viděl i třetí verzi s Clarkem Gablem. Tato verze nejvíce tratí na postavě Fletchera Christiena, který je zdaleka ze všech tří verzí nejslabší. Mel Gibson hraje (s poměrně malým prostorem) ublíženého zneuznaného chudáčka, který je hysterický a vlastně mu ani tak nejde o posádku, jen ho cpt Bligh peskuje víc, než je zdrávo a proto mu rupne v bedně. Je to slaboch a proto málem dostane od vzbouřenců ještě jednou nabančíno :-) Excelentní herecké obsazení v čele s Anthony Hopkinsem a jeho nejlidštějším cpt Blighem, kterého jsem kdy spatřil. On vlastně není zdaleka tak zlý, jako shnilý a sadistický Trevor Howard z verze 1962 ani jako velice přísný Charles Laughton z verze 1935. Vzpouru proti své osobě si nejméně zaslouží, protože je skvělým námořníkem, kterému jen ke konci začne malinko přeskakovat, ale zdaleka by to nebyl důvod pro Christiana Marlona Branda. Celý film je kratší asi o 45 minut než verze s Brandem a přibližně stejně dlouhý jako verze s Gablem, ale je podstatně akčnější a svižnější než ta s Brandem a tedy nejméně nudný ze všech tří. Obzvláště scéna s lidožroutským ostrovem, která v obou předchozích verzích není, je velice dobrá a silná. Vangelisova hudba je dobrá, výprava i režie jsou dobré, tahle verze je srovnatelná s verzí s Marlonem Brandem, která kdyby byla o půl hodiny kratší, tak by byla nejlepší. Byl jsem příjemně překvapen, neboť jsem čekal opravdu nejhorší verzi a dostal jsem téměř nejlepší. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Pekné obrázky, výborný Hopkins... a inak nič. Takýto prostučký príbeh bez bojov, veľkých emócií a dobrodružstva natočíte zaujímavo len tak, že to medzi postavami poriadne vyhrotíte, alebo v tom nájdete nejaké zaujímavé vrstvy. Donaldsonovi sa to nepodarilo. Nábeh tu bol (z báchorky o ukrutnom kapitánovi a hrdinskom vzbúrencovi sa stal príbeh o rozpade priateľstva muža, ktorý len nezvládol svoje poslanie a potom už bolo neskoro tú čvargu na palube učiť disciplíne, a muža, ktorý nezodpovedne uprednostnil kundu pred povinnosťou (drsné, ale tak to je). Celé je to však nesmierne vlažné (kazí to asi Gibson, ktorý tu nepodáva veľmi sústredený výkon a rozhodne nie je pre Hopkinsa dostatočnou protiváhou). S láskou spomínam na Croweovho Jacka Aubryho z Master and Commander - ten by tú hnusnú chamraď postavil do laty v priebehu niekoľkých minút ;-). Neesonova postava by mu po krátkej drezúre leštila topánky vlastným ksichtom a ešte by za to bola vďačná. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Vo filme je ukázané, že kapitán Bligh má dve dcéry. V skutočnosti ich mal šesť. (Arsenal83)
  • Loď použitá při natáčení je nyní v Discovery Bay v Hong Kongu využívána k charterovým plavbám. (D3VIL)
  • Keď Bounty opúšťa Tahiti, medzi loďou a prielomom v koralovom útese je možné vidieť moderné majáky. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama