Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vulkanolog Harry v minulosti zažil výbuch sopky, při kterém zahynula jeho partnerka. Po 15 letech přijíždí na kontrolu do Dante´s Peak, v jehož bezprostřední blízkosti se nachází sopka, která jeví nepatrné, přesto ale znepokojující známky aktivity. Z městečka se mezitím stalo poklidné prosperující místo, těžící z turistického ruchu. Harry provede několik měření a zjistí, že ze země začíná unikat nezvyklé množství kysličníku uhličitého, který způsobí udušení dvou lidí při koupání v termálních pramenech. Je přesvědčen, že je potřeba lidi připravit na případnou evakuaci. Když to sdělí představitelům města, narazí na velký odpor, protože se tím nabourávají všechny jejich ekonomické i politické plány. Jediný, kdo mu uvěří a bere věc vážně, je starostka Rachel. Nebezpečí se brzy ukáže jako mnohem větší, než si i Harry původně myslel? (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

Gemini 

všechny recenze uživatele

S trochu jiným přístupem mohlo být Rozpoutané Peklo dalším Twisterem - což si od něj ostatně producenti slibovali;) Žádná apokalypsa devastující minimálně celý kontinent, ale na poměry přírodněkatastrofického subžánru v podstatě komorní záležitost, kdy je zlikvidováno jedno menší horské město a přilehlé usedlosti:) Bohužel se kdosi rozhodl udělat z toho rodinný dobrodružný film kořeněný hodně za čárou byvšími blbostmi, takže poctivě odvedená práce na zvláštních efektech je pohřbena téměř stejně dokonale jako *spoiler*. A je to opravdu škoda, protože to má spád, sympatické hrdiny (včetně typických byrokratických záporáků) a několik skutečně vychytaných scén. Celkově rozhodně stojí za vidění podstatně víc než druhý obdobný sopečný snímek z téhož roku - ten s velmi nápaditým názvem Sopka, kde Tommy Lee Jones s Anne Heche povlávali nad lávovými proudy na hasičském žebříku;) Dávám 70%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To je recept na žabaciu polievku?“ – „To je recept na katastrofu.“ V r. 1997 v Hollywoode vznikli dva konkurenčné katastrofické trilery o sopke umiestnenej na veľmi nepravdepodobnom mieste, pred ktorej smrtiacou lávou uniká charizmatický vedec a po boku má inteligentnú, štíhlu krásku. Ťažko povedať, ktorý z týchto filmov je lepší. Či skôr slabší? Ani jeden z nich ma totiž nestrhol. V dobe premiéry to bolo fiasko, to si živo pamätám a po desaťročiach sa situácia síce zlepšila, ale stále to nie sú žiadne zázraky. Tommy Lee Jones ma bavil viac, ako Brosnan, ale zas vidiecka výprava ma oslovila viac, ako mestská v Sopke. Obidva filmy každopádne majú po realistickej stránke fakt naivné scenáre (v Sopke sa prechádzal pol metra popri láve, tu Brosnan pláva v drevenom člne lávovým jazerom), rutinnú réžiu, ospalú atmosféru a nevýraznú vizuálnu stránku, zbavenú výraznejších nápadov. Celosvetová tržba nebola zlá, skôr naopak (178) miliónov, ale treba vziať do úvahy i patričný rozpočet (116). ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Dante´s Peak je ospalé hornické městečko ležící na úpatí sopky, která se má každou chvíli probudit k životu, ale nikdo tomu nechce uvěřit a nebere vážně vědce z geologického výzkumu. Jenže se blíží strašlivá katastrofa, která velmi tvrdě zasáhne do osudu městečka. Pierce Brosnan zachraňuje Lindu Hamilton a její dvě děti. Efektní je scéna, kdy se společně řítí autem pryč a za nimi se rychle blíží pyroplastický mrak. Tenhle film mě vždycky dokáže přikovat k obrazovce a ho musím dokoukat i kdybych nechtěla. Prostě katastrofický film jak má být. Drama, akce, dobrodružství. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $116miliónovTržby USA $67,127,760Tržby Celosvetovo $178,127,760║ Ten rozpočet tam je teda cítiť, takže v rámci trikov sa jedná o vyšperkovanú záležitosť, taktiež o porciu dobrodružstva nie je núdza, herci sú fajn, skôr kompaktnosť celého príbehu nevyznie ako by mala, lebo miestami to príde až moc laxne, hlavne konania v niektorých prípadoch, váhanie o tom či potvrdiť počiatok narastajúcej erupcie sopky či samotná evakuácia mesta. Slušný priemer ktorý ale rázne u mňa prekonáva konkurenčne tematická Sopka. /60%/ ()

campix 

všechny recenze uživatele

Malebné americké městečko Dante's Peak se zdá být skoro dokonalé, nebýt stejnojmenné sopky,která ční nad městečkem a výrazně naruší poklidný život všech obyvatel. Zachráncem by měl být geolog Pierce Brosnan. Klasický příběh, kdy dává příroda lidem totálně nafrak, Pierce má pravdu,ale nikdo mu nevěří a pak je již na vše pozdě. Naprosto průměrný thriller. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (63)

  • Keď Paul (Charles Hallahan), Greg (Grant Heslov), Terry (Kirk Trutner), Stan (Tzi Ma) a Nancy (Arabella Field) dorazia na Dante's Peak (čas 21 min), Stan poznamená, že obyvatelia mesta sa musia pri hore cítiť príjemne a Nancy poznamená: „Áno! Presne ako Pompeje.“ Sopka Vezuv neďaleko dnešného Neapola vybuchla 24. augusta 79 n. l., zničila Pompeje a Herculaneum a zabila 16 000 ľudí. (Pat.Ko)
  • Príbeh Ruth (Elizabeth Hoffman), ktorá odmieta opustiť miesto, bol inšpirovaný skutočnými udalosťami. V roku 1980, keď sa sopka St. Helens chystala vybuchnúť, miestny obyvateľ Harry R. Truman, ktorý žil v turistickom penzióne, ktorý vlastnil päťdesiat rokov, odmietal odtiaľ odísť. Bolo to natočené na kamere a dôrazne ho varovali, ale trval na tom, že nebezpečenstvo sa veľmi zveličuje. Zároveň David Johnston, hlavný vedec tímu USGS, zaujal pozíciu na pozorovanie severnej strany hory. Bol vo vzdialenosti šesť míľ. O 8:32 hod. miestneho času 18. mája 1980 vysielal správu: "Vancouver! Vancouver! Je to tu!" O pár sekúnd neskôr ho zasiahla laterálna explózia, ktorá odstránila celú stranu hory. V roku 1993, trinásť rokov po výbuchu, stavbári pri ceste objavili zvyšky Johnsonovho prívesu USGS. Jeho telo ani telo Trumana nikdy nenašli. Pyroklastické prúdy začali rýchlosťou 225 míľ za hodinu a zrýchlili na 675 míľ za hodinu, čo je takmer rýchlosť zvuku. Johnston bol zasiahnutý rýchlosťou približne 360 míľ za hodinu. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama