Reklama

Reklama

Dark Waters

Horor / Mysteriózní
Rusko / Itálie / Velká Británie, 1993, 94 min

Obsahy(1)

Elizabeth přijíždí do kláštera na ostrově za svojí přítelkyní, chce však i zároveň zjistit, jak je to s podivným financováním kláštera jejím nedávno zesnulým otcem. Zde se seznámí s mladou řádovou sestrou Sarah, která ji zasvěcuje do ponurých tajů řádu. Velmi záhy se před Elizabeth začne odkrývat děsivé tajemství, které obklopuje nejen klášter, ale celý ostrov a její minulost. Obklopena rozbouřeným mořem, neustávajícím deštěm a atmosférou strachu, musí dívka bojovat o holý život. (Daxus)

(více)

Recenze (57)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Pro mne, pravého českého ateistu, je ten pravý horor dívat se 90 minut na jeptišky, kláštery a krucifixy všeho druhu. Už jen za toto jsou minimálně dvě hvězdy, jedna další za Vetřelce ve skale za barákem a půlku přihazuju za upalovačky a křižovačky. Na doporučení to není, ale když už jsem to vydržel do konce, tak těch 65% by to být mohlo. Btw. jsem rád, že jsem taky na konci neoslepl. :) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Právě jsem zažil nevídanej šok. Včera jsem si na horrorplace náhodou všimnul upozornění na tenhle film, zaujal mě, opatřil jsem si jej a hned s napětím zhlédnul... A jsem v šoku, že takovou dokonalou hororovou podívanou takřka nikdo nezná. Ostrov daleko od civilizace, starý klášter, řád tajemných jeptišek, podzemní chodby, svíčky, hořící kříže, jakýsi děsivý "tvor" ... no řeknu vám, lepší hororovou atmosféru byste hledali jen těžko. Dark Waters se nezdržují žádným zbytečně nudným úvodem, hned na začátku zařadí vysokou rychlost a nepovolí ani na chvíli, v závěru už mi srdce vyloženě chystalo vyskočit z těla. Zkrátka pro tento film nebudu od této chvíle šetřit superlativy, pro hororové fanoušky je to naprostá povinnost. Horror movie of the year ()

tron 

všechny recenze uživatele

Za lovecraftovskú atmosféru (aj výpravu) by to bolo za 4*, ale musím dať dole jednu hviezdu, pretože dejovo mi to pripadalo roztrieštené a občas chaotické a hrdinka bola možno pekná, ale inak ma nezaujala. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Mladá dívka přijíždí do ponurého kláštera, plného ošklivých a divných jeptišek, aby tu pátrala po své přítelkyni a zároveň odhalila děsivé tajemství, které celé místo obklopuje. Vidět Dark Waters bez jediné informace, okamžitě bych k němu coby režiséra přiřadil Soaviho. Faktem je, že film natočil prakticky neznámý talián a natočil ho perfektně. Příběh si půjčuje z jiných velkých filmů (vzpomeňme trilogii o Matkách) a pracuje s atmosférou, která mnohdy nemá daleko k lovecraftovským přímořským záležitostem. Atmosféra je ostatně to nejsilnější (jako u všech dobrých Eurohorrorů), co Dark Waters nabízí. Nechápu, že mi takový skvost unikal tak dlouho a zcela objektivně můžu říct, že je film výrazně lepší než Third Mother. Hodnocení jsem možná trochu napálil, ale jsem jednoduše nadšenej. btw, samozřejmě to není podívaná pro horror teenagery. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Horor staré školy, dbající na atmosféru, prostředí a zlověstné tajemství. Mladá londýňanka Elizabeth přijíždí do 'zapomenuté země' - na starosvětský ostrovní klášter kdesi na samotě u moře, kde zdejší sebemrskačské sestry zdá se skrývají cosi hrůzostrašného... Děj se sice odehrává v přítomnosti, ale celé to má spíše temně středověký nádech. Jelikož je to horor atmosférický, nečekejte kdovíjaký spád nebo větší množství akce, té je tu přesně  akorát. Pár děsivých momentů taktéž. Musím říct, že atmosféra mě nevzala jak bych si představoval, ale sympatické prostředí mi to zčásti vynahradilo. Závěr už dnes vyzní lehce béčkovitě a masky v něm gumově, ale jsou to holt brzká léta devadesátá, takže taky promíjím. Nejsem unešen ani nějak zvlášť nadšen, nezafungovalo to na mě zdá se naplno, ale solidních 7/10 určitě. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Dark Waters na první pohled vyvolává dojem, že vzniknul minimálně o jedno desetiletí dřív, než je uváděno. Už kvůli tomu by byla chyba ho přehlížet. Mladý a neznámý režisér uchopil svou látku pevně a s nevídanou jistotou, v tradici těch nejznámějších italských velikánů jakým byl třeba Argento. Dokazuje to nejen mystická postava Matky věčného smutku, ale hlavně silná atmosféra linoucí se od začátku do konce. Ostrov, z kterého není návratu, klášter plný podezřelých sester a jejich podivných rituálů, záhadná hrdinčina minulost a jedna odpudivá bytost, schovaná kdesi v tajných podzemních chodbách. Plus slušná dávka gore a minimum dialogů. Eurohorror, jak se na italské poměry sluší a patří. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Zdejší komentáře mě tak strašně navnadily, že jsem pak byla spíš zklamaná. Pro mě tenhle horor spadá do kategorie "nepříjemných." Pomalé tempo, divná hudba, prostředí kláštera je asi tak útulné, jako právě otevřená hrobka a z těch jeptišek jde strach, kolem se zásadně vyskytují jen pošahaní jedinci a magoři (rybář, ten řezník či co a pak ten pojídač ryb). Trochu mi vadilo prapodivné chování hlavních postav, ale to už patří k tomuhle stylu. Ovšem skóre vyrovnává skvělá tajemná atmosféra, "děsivé" tajemství a takové ty věci jako rozlomený amulet, tajné chodby, divné obrazy apod., na to já si potrpím. Ale největší zklamání se dostavilo ke konci, který teda pro mě strašidelný nebyl ani co by se za nehet vešlo a pracně vytvářená atmosféra šla do háje. Tomu by dost pomohla lepší práce maskérů, ale asi nebyly peníze. Jinak ale nelituju, že jsem se podívala, pořád je to jeden z těch lepších hororů, co jsem poslední dobou zhlédla. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Temný mokrý horor jde ve šlépějích fantaskních a hororových snímků 70. a 80. let vznikajících především v Itálii a Španělsku. Vynikající vizuál připomene, že film je především médium obrazové - voda řítící se do kostela, podzemní chodby plné svící, obřady, hořící kříže, zuřící bouře a netvor ukrývající se ve zdech kláštera. Když Elizabeth pátrá po tajemství temného místa, odkrývá jej pomalu především divákovi, který postupně zjišťuje, jakou úlohu zdejší řád vlastně plní. Krev, oheň, šílený malíř a tělo na kříži. Navrch mocná, teskná, strašidelná a tajemná hudba. Příznivcům klasických hororů bych nedoporučil, i když dojde na vraždy, hořící tělo a střeva ven. Tohle je spíše snová záležitost s výrazným přesahem do paganhororu. A v některých momentech se mi vybavilo Jméno růže... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Hutne atmosferická no rozporuplná pocta Lovecraftovi. Skvelo zrežírované s výbornou kamerou a nasvietením a v lákavých (no pomerne nevyužitých) lokáciách na Ukrajine, no zároveň s krkolomne vyrozprávaným príbehom a s pocitom z "too much of a good thing". Každopádne zaujímavý horor. 7/10 ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Viděno 2010: Určitě naprůměrný mysteriozní horor s jeptiškami - zvlášť v tom dnešním digitálním humusu. Navíc jako by se o 10 let posunul v časea přicestoval do devadestek z Argentovské Itálie o dekádu zpět. Jenže, vedle zajímavé a poctivě skládané atmosféry, tu je i dost špatná gradace děje a vcelku nijaký (nebo až příliš šokující?) závěr. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Totálne premárnený potenciál slušného námetu. Prostredie starého kláštora na izolovanom ostrove ponúkalo mnohé možnosti ako vybudovať atmosféru až do prasknutia, všetko sa však využilo iba podpriemerne a povrchne. Veľký podiel na tom mala aj slabá výprava a herecké výkony, ktoré miestami pripomínali úroveň posedenia pod jedličkou v materskej škôlke. Dejová linka tiež moc nepotešila, záhada okolo starého kláštora bola pretavená do nudného a šedivého príbehu. Jednu hviezdu som dal za bubáka v skale za kláštorom (pekná pripomienka starých, poctivých masiek) a druhú za koncovú scénu. Celkový dojem však vyznieva do strateného času. 40/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Ostrov na něm klášter jenž skrývá svoje tajemství, jeptišky, svíčky, hořící kříže a tajemná budoucnost Elizabeth. Film disponoval zatraceně silnými kartami a patřičně toho využil a rozehrál s nimi napínavou, atmosferickou a hlavně hororovou podívanou. Škoda, že takový horory se už dnes netočí. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Velice na mě zapůsobilo podmanivé prostředí ostrovního kláštera, svíčkami zaplněných chodeb a tajemných místností. To vše buduje velmi slušnou gotickou atmosféru. Svou strukturou připomínají Temné vody starou dobrou italskou školu, několikrát jsem si při sledování vzpomněl hlavně na Argentovu Suspirii, ale zejména v závěru také na Winnerův Sentinel. Právě s ním v tomto snímku lze sledovat velkou spoustu podobností. Jinými slovy Dark Waters je sice syntéza všeho možného, co už jsme viděli v jiných hororech, nicméně je dobře natočená a baví. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Malý (a bohužel zcela neznámý) hororový klenot, který již od prvních minut skvěle buduje tíživou a znepokojivou atmosféru (je zde využito ohromné množství funkčních žánrových rekvizit - od místa izolovaného od civilizace až po děsivé tajemství z minulosti). Finále sice není úplně uspokojivé (hlavně nepřesvědčivých triků a masek je škoda), přeci jen jsem po tom všem, co předcházelo, asi čekal něco ještě infarktovějšího. Pointa nebyla špatná, jen mi přijde trochu nedovysvětlená (ono těch nejasností je tam bohužel víc), ale zkrátka nemělo takové grády jako většina předchozích scén. A že si je sakra zasloužilo! I tak ale tenhle oldschoolový napínák řadím mezi nejzajímavější horory, které jsem za poslední dobu viděl. 70 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu som nadobudol pocit, že Baino nevie, čo chce rozprávať, ale vie, akým štýlom chce rozprávať. Horor to môžeme nazvať čisto z hľadiska striktných definícií žánru, ako ohrozenie nadprirodzenou silou, o nejakom diváckom strachu tu pre tých, čo už niečo videli, nemôže byť reči. Atmosféra je samozrejme chrumkavá, celé je to správne béčkové, dokonca to pôsobí aj ako celkom bohatá produkcia, ale je to skôr určené pre fajnšmekrov nunploitation než bežného hororového konzumenta. Fanúšikovia súčasných popcornových ľakačiek nech sa o toto retro radšej nezaujímajú. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Sakra tohle bylo dobrý. Atmosférou kulervoucí horor. Od začátku jsem si říkal jestli to není podle povídky od Lovecrafta protože atmosférou a i příběhem by to odpovídalo. Je strašná škoda že mi film tak dlouho unikal ale jsem naprosto spokojený, plačící dítě mě děsilo a celej film byl takovej nepříjemnej. Ale sakra ta atmosféra a hlavně ten konec mě sakra odzbrojil. Škoda že režisér už moc nenatočil protože tohle se mu povedlo. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Horor, kterému rozhodně nechybí ponurá atmosféra ,ale zároveň má líně plynoucí "děj - neděj". Má své kouzlo a chápu tady některá vysoká hodnocení. ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Uf, tohle je docela hodně hustej eurohoror o strašlivým tajemství kláštera na pustém ostrově. Prosycenej děsem, bizarností, šílenými stařenami a jeptiškami a čirou hrůznou. Ta bizarnost mě tady abych řekl pravdu docela až zaskočila a převálcovala. Asi od poloviny filmu už jsem s obavou čekal co příjde dál, protože jsou tady věci, který mne fakt děsí. Řádně zvrácené finále nás nenechá na pochybách o tom, že tenhle horor má své kořeny vyloženě evropské. Někomu tenhle film může přijít průměrnější, ale to je věcí rozpoložení každého diváka. Každý má tu svoji místnost 101 trochu někde jinde a tenhle film se zrovna kolem té mé pohyboval relativně blízko. Z těchto důvodů dávám plný počet. Vidět tohle v dětství tak zešílím. A jdu spát a (s ohledem na to, že je navíc ještě neděle večer) mám špatnou obavu, že dnes se mi bude v noci zdát něco fakt zlýho. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Jenda hvězdička za krásné a zajímavé prostředí kláštera a druhá za povedenou depresivní atmosféru. Zbytek mne bohužel vůbec nezaujal a u filmu jsem pomalu, ale jistě usínal. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Jsem naprosto nadšený, že je to první a naštěstí i poslední počin tohoto autora. Hvězdu si zaslouží pouze ,,kulisy,,. ()

Reklama

Reklama