Reklama

Reklama

Příběhy zbraní

(festivalový název)
  • USA Shotgun Stories
Trailer

Obsahy(1)

Snímek situovaný na pozadí bavlníkových polí a zapadlých cest v jihovýchodním Arkansasu vypráví příběh sporu dvou nevlastních bratrů, který vypukne po smrti jejich otce. Oba bratři postupně zjišťují, jak daleko každý z nich dokáže zajít ve snaze chránit vlastní rodinu. Režisér Jeff Nichols o svém filmu říká: „Msta není nikdy vítězstvím. Tohle je téma, které jsem se rozhodl zkoumat ve svém snímku. V literatuře, ve filmu, ale také v politice a v celé společnosti se msta, a především její vykonání, příliš často považuje za úspěch. V Příbězích zbraní jsem chtěl toto tvrzení vyvrátit. Chtěl jsem, aby si lidé uvědomili, že msta je hloupá a nebezpečná věc a že jí diváci nemusejí nutně fandit.“ (Febiofest)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Hodně povedenej debut. Válka dvou rodin v kulisách amerického vidlákova, pomalé tempo, civilní herecké výkony, letní atmosféra, pěkné záběry na krajinu a tušení, že ten ústřední malicherný spor může skončit dost špatně. Pomsta nemusí být sladká a už vůbec ne cool. Mnohem spíš vás dostane do pěknejch sraček. 7/10 ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Neustále mě zaráží jak málo je u nás Jeff Nichols známý. Pravda, jeho filmy se odehrávají ne té relativně méně lákavější půlce Severní Ameriky a nehemží se to v nich nijakými velkými hvězdami, zde si dokonce zahrál pouze jeho kámoš Michael Shannon ale ani to filmu nezabránilo, aby se vydal směrem, kterým to moc jiných filmů nezkouší. Většinou se nás naopak tvůrci snaží přesvědčit, že pomsta je sladká (a často se tím i já nechávám unášet) ale pravda je asi trochu někde jinde. Stačí pár pohledů a je vám jasné, že tenhle konflikt nedopadne dobře, obzvláště ně v takovém prostředí a tím se dostávám k tomu, proč se mi ty jeho filmy tolik líbí - protože dlouhé záběry na malebnou krajinu a melancholická pomalá hudba spolu se silnými náměty tvoří krásný kontrast oproti stereotypní Hollywoodské produkci, kterou ač obdivuji, přesto zkrátka občas potřebují něčím proložit. A Jeff Nichols mi s tím pomáhá zatím na jedničku, jeho nové drama se navíc vydává stejným směrem a já nemám nejmenší strach, že by mě tento pán někdy v blízké budoucnosti mohl zklamat.) PS. všichni povinně aspoň ten Take Shelter! ()

Reklama

Gregor_Samsa 

všechny recenze uživatele

Dobré. Sympaticky civilní. Vtáhne to děje hned zpočátku – strohým vypravěčstvím, vybrnkávanou kytarou, americkým zapadákovem, kde zdechl pes a léto je horké a dlouhé. Akce vyvolává reakci… ale tenhle příběh je realistický. Mohl se stát. Jednou, někde. A tak směřujeme do finále; sedíme na zápraží, démony v sobě, dáme ještě jedno pivo. Ustát to a uhrát. Civilně, civilizovaně. [70%; 2020-02-15 Home sweet home] ()

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

"You started all o' this." "This started a long time ago." Prostičký realistický příběh z amerického venkova na prastaré téma upomínající na Twainova Dobrodružství Huckleberryho Finna, konkrétně na to, co zažil hlavní hrdina knihy v Kentucky. Herecké obsazení je až na Shannona pro mne zcela neznámé, ale všichni podávají velmi uvěřitelné výkony. Film má příjemně pozvolné tempo, nádherné záběry krajiny, poetiku maloměsta, pěknou minimalistickou hudbu, hodně pick-upů a dobře zpracované a poměrně silné poselství. Velmi povedená režisérská prvotina. "Who was that?" "Shampoo Douglas." "Really? We had biology together. He used to sniff formaldehyde." "Yeah, that's him." ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Slušný debut Jeffa Nicholse v kategorii drama, nicméně následující dva jeho snímky jsou už přece jen jinde. Shotgun stories představují velice pomaloučku příběh nenávisti mezi syny dvou rodin, který divákovi náladu příliš nezvedne. Jako nezávislý debut je to fajn, ale doporučovat to nikomu nebudu. Sáhněte po Take shelter nebo Mudovi. 50% ()

Galerie (36)

Zajímavosti (6)

  • Rozpočet činil zhruba 250 000 amerických dolárov. (Real Tom Hardy)
  • Drvivá väčšina natáčania prebiehala v roku 2004. (Real Tom Hardy)
  • Jeff Nichols napsal roli Sona přímo pro Michaela Shannona, i když se osobně neznali. (Brousitch)

Reklama

Reklama